Юрий Швец: Тръмп се е предлагал за скъп парцел в Москва и $2 млрд, но в Кремъл не са вярвали, че ще стане президент

Кандидатирането на Собчак за предстоящите избори е идея и ход на Путин

Юрий Швец

Юрий Швец

Навални е опасен за Кремъл, не го контролират

Киев трябва да помогне на Полша да се докаже, че Русия е виновна за катастрофата със самолета на Качински, казва казва пред интернет-изданието „Гордон“ бившият агент на КГБ


Юрий Швец е бивш офицер от Първо главно управление на КГБ. Работил е в САЩ под прикритието на кореспондент на ТАСС, бил е шпионин на КГБ във вашингтонската резидентура. От близо 20 години живее в САЩ и работи в бизнес-разузнаването.

Интервю на “ Алеся Бацман, Втора част

- Г-н Швец, сега в Русия има кампания за номинирането на Собчак за президент. Ще ви попитам като разузнавач - как оценявате тази операция? Спомням си, че в едно интервю за Дмитрий Гордон казахте, че нейният баща и лидер на Путин, Анатолий Собчак, е бил вербуван за агент на КГБ . Ако подредим целия пъзели, какво ни казват фактите?

- Въпросът е многостранен. Но да оставим Собчак на страна. Ксуша се кандидатира за президент ... Когато чух, аз бях в шок.

- Това зарадва ли ви?

- Трудно мога да бъда изненадан от нещо. Мислех, че прекалено много неща вече съм преживял. Но бях в шок. Това е падение, което Вова, неговата администрация и обкръжението му, руската пропаганда създадоха в продължение на 17 години. Успешен човек, който може да играе всякакви роли, който разиграва шахматни партии, и когото  86% от населението обича. И след това ... Ксуша прави кариера. Тя е интелигентна жена.

- Разбира се.

- И се развива. Но има нещо друго и то се нарича репутация. И в Италия депутат в парламента беше Чичолина, една също умна дама, нали? Но за всички тя си остана порно звезда.

- Защото всеки си спомня откъде е започнала…

- Ксуша беше в "Къщата-2". Путин, който ще спечели изборите, ще стане президент на "Дом 2". Той ще спечели изборите от Ксуша, защото тя няма здрав гръб, за да влезе в Кремъл. Има ли у този човек мъжко достойkство? Не знам. Е, тогава?! Това е дъщерята на твоя бивш шеф. Тя може да ти бъде дъщеря. Как може да паднеш толкова ниско? Просто не мога да си представя. За себе си намерих  две обяснения. Първо, той сигурно се е побъркал. Но, очевидно, не. Второ - позицията му е твърде слаба. Той изобщо не би могъл да спечели избори по никакъв начин. Безпомощен и объркан е. А икономически – е още по-немощен. Той вече осъзнава, че позициите му са много гнили и няма светлина в тунела. И сега това е единственият му шанс ...

- Искате да кажете, че Ксуша Собчак не е взела сама това решение, че тя няма желание да става президеннт ...

- ... а вие как мислите!

- ... че това е ход и идея на Путин и неговия антураж.

- Разбира се!

- Сигурна ли сте в това?

- Да. Ксения ще си оправи материалното положение.

- Мислите  ли?

- Разбира се,  ще й бъдат дадени пари за изборите. Както обикновено става. Как си представяте в Русия, някой иска да участва в изборите, и хайде… Не, може това да се случи. Може тя да е споделила на някого на ухо: "Искам да бъда президент". Това е стигнало до когото трябва и  там са казали: "О, о, ето! Това е, от което се нуждаем, сега на нейния крехък гръб, ние ще спечелим! Това е кошмар!

- И защо да го правят?

- Просто пиар. Тя е авантюрист по душа. Между другото, аз разбирам Ксуша. Тя иска силна тръпка и ще я получи.  От "Къщата-2" изведнъж кандидат за президент! Това е възможност за кариера, по дяволите!

- Не се ли харесва Навални ( руският опозиционен политик Алексей Навални) като алтернатива на Путин като  кандидат за Кремъл?

- Не, разбира се, те се страхуват от него.

- Страхуват ли се?

- Разбира се, защото, ако му дадат възможност да участва в избори, и може ...

- …нещата да излязат извън контрол?

- Разбира се. И той ще събере гласовете на тези, които са нещастни и недоволни. И тогава ще се види, че има твърде много такива хора.

- Какви са личните отношения между Путин и Собчак? Майка й, Людмила Нарусова, в интервю за Дмитрий Гордон казва, че има телефонния номер на Путин , звъни му когато пожелае, решава с него различни въпроси. Тоест, тя парадира с това и дори се гордее.

- Знаеш ли, те са имали период на напрегнати отношения. Нарузова, ако не греша, беше дори отстранена от Съвета на федерацията за известно време. Тя се занимаваше с доброволците и фронтоваците, но тихомълком беше отстранена. Дали това племе или някакъв друг исконен  руски народ представляваше тя във федератвния съвет... Мисля, че в това семейство отношенията към Путин трябва да са били твърде сложни. Дълбоко в сърцето си тя трябва да е разбрала, че папа (татко - б.ред.) не може да умре просто така. Когато Путин стана президент, последваха поредица от странни смъртни случаи на здрави хора. В това число и млади момчета. Например, неговият бодигард. И кой е бодигардът?

- Този, който знае и вижда всичко.

- Човекът, кйто познава и най-тайните тайни. И тогава те започнаха да умират. Някои умират със симптоми, подобни на тези при Литвиненко (бившият офицер на ФСБ Александър Литвиненко, починал в Лондон от отравяне). Собчак, доколкото знам, води здравословен начин на живот. И изведнъж взе, че умря ...

- Известно ви е, че Александър Коржаков ( бивш шеф на охраната на руския президент Елцин) в интервю с Дмитрий Гордон казва, че Собчак е починал заради жена, от "Виагра".

- Да, казват, че жена е причина за смъртта му.

- Ами Путин има ли нещо общо или не? 

- Почакайте, може да стане и друго. Можете да се окажете легнал върху жена и да не умрете от нея. Може да й налеете нещо за пиене, дори да я напиете. Спомням си, че имаше прецедент. Маршалът на Съветския съюз, министър на отбраната Андрей Гречко, който казаше, че ако има на човек по-малко от 0,7 л. водка, тогава защо изобщо трябва да пие. Той издъхна върху 15-годишно момиче. Сърцето му спря. Но вероятно е изпил 0,7 л алкохол, за да се случи това.

- Ако това е животът ... И със Собчак може да е същото. Ако е обичал да прави това, има ли нещо общо Путин?

- Не, не, става дума за мероприятие,  било е по време на доста бурен банкет, придружен с голямо поркане...

- Значи знаете тази история?

- Да, знам. Имало е много пиене, бил е по повод една много темпераментна

- ... красива ...

- ... особа. И тогава - дали е умрял от виаграта, или от нещо друго... Спомням си, че нашата лаборатория, която подготвяше  и подаваше на порции информацията, беше на улица“ Акад. Варга“ 2. Цялата комуникация премина с гриф „строго секретно“ и "особено важно". Един от препаратите, за които знаех, го наричаха SP-117. Това означава, че преди него това вещество е било открито в още 116 души. Това, което трябваше да бъде намерено, не се намери! Там идваха хора, които искаха да пушат трева. Трева! Какво искате? Хероин, Екстази! Там има всичко. И "Виагра" ...

- ... и ги има в списък ...

- ... направени в съответните специфични дози. С една доза "Виагра" той ще умре за 15 минути, с другата  - за 25 минути.

- Ксуша знае ли за тази версия, как мислите?

- Още Кант е казал, че човек, като използва дори обикновената логика може да докаже различни неща и сам да се убеди в нещо, което иска. Може да се убедите, че едно нещо е било така, но е възможно да се убедите и в обратното. Смятате ли, че всички крадци страдат от съвест? "Ето, аз съм крадец." Съвсем не, повечето хора мислят: "Аз съм патриот! Аз крада пари, за да ги скрия, иначе те..."

- Строят църкви,  даряват, купуват индулгенции.

- Да, да, да. "Крадат и петрола, в противен случай неговият пиндос ще го прилапа". Това се нарича патриотизъм.

- Защо обаче прилапаха Крим?

- Крим беше спонтанно решение. Това беше грешка на  президента, при това много жестока. Вова се обиди. Вие тук танцувахте. „Който не скача, е московец“. Тук се смееха и подиграваха на Вова. А изгонването на Янукович беше ужасен шамар през лицето на Вова. Преди това той два пъти ви го беше пробутвал. Не трябва точно аз това да ви казвам? Но чрез Янукович Путин контролираше всичко. СБУ беше клон на ФСБ, Министерството на отбраната ...

- Граждани на Руската федерация бяха министри на отбраната.

- Точно така! Така че той беше много обиден. Е, направиха още една грешка. Те бяха навсякъде, видяха всичко. И видяхте какво беше решението. Събитията в Украйна са пълен провал на руското разузнаване. А резултатът от всичко това - могъщата, непобедима руска армия превзе три села и два града в битки срещу въоръжените граждани. В началото украинската армия не беше там. Хората отнесоха пешкира. Най-драстичният провал на руското разузнаване, което показа, че не разбира какво се случва. Това е само един от провалите му.

- Дали Русия е доволна от това, че има Крим?

- Не. Путин винаги е недоволен. Той отново произнесе една такава реч, в която каза, че виновни за всичко са пиндосите. Че трябва да се дадат още пари на Крим. Погледнах последния бюджет – от там, по мое мнение, ще бъдат дадени 17 милиарда евро. Защо, за какво трябва да се дават? Ясно е, че тези пари ще бъдат откраднати.

- …разчита на свои там…

- Ако Гоблин управлява всичко, какво може да очаквате да стане с тези пари?

- Имате предвид Аксенов ( ръководител на окупационната власт в Крим Сергей Аксенов)?

- Е, да. Така че Путин е недоволен, но не знае какво да прави. Веднъж казал на някакъв  от чужденците, че още в детството си разбрал, че може да се вкара плъх в ъгъла. А той натири сам себе си в ъгъла. Майстор! Брилянтно! Той надхитри всички, а сам се навря в ъгъла. И сега стои там.

- Гледам как се държи Полша сега. Във всичките им изявления за катастрофата на самолета с  Качински близо до Смоленск обвиняват Русия. Към Русия водят всички следи. Ако Полша докаже, че Русия умишлено е причинила тази катастрофа, какви последици може да има?

- Тежки последици. Украйна трябва да помогне на Полша. И тя може да помогне да се докаже това, знам със сигурност.

- Как?

- Как ще стане, няма да кажа тук.

- Интересно!

- В противен случай играта ще загуби смисъла и значението си! Но Украйна може да помогне на Полша, като съсед и приятел, да се докаже това. Ще има втори малайзийски Боинг.

- Какво ще кажете за Малайзийската Боинг? Толкова смъртни случаи от МН17 бяха разследвани, но засега няма никакви последствия за Русия.

- Както е казал още Исус, трябва да започнете със себе си. Къде са украинските дела срещу агресора?

- В Хага вече са две от тях. Вярно е, че все още няма голямо развитие по тях.

- Едното веднага е било отхвърлено, доколкото разбирам, нали? Това не трябва да става,  Украйна няма право да проиграва съдебни дела срещу Русия в международните институции. Това е като със съюзниците, които спечелиха Втората световна война, а след това загубиха процеса в Нюрнберг. Не трябва това да се случва, нали разбирате?

- Добро сравнение.

- Понякога се получава. В момента работя с американска адвокатска кантора, която се готви да съди Русия за сваления Малайзийски Боинг. Но ще ни трябва накрая съдействие и от Украйна. Трябва да получим сведения за връзките между  Русия и сепаратистите терористи. Това е и една от целите на моето идване тук  - да разговарям с хората. Защото ми разказват странни неща – че на никого в тази държава не му е дошло на ум, че са необходими неуспорими доказателства за връзките на Москва със  сепаратисти тук. За мен това беше като студен душ. Как е възможно? Говори се на тази тема, включително и в ефира на този ТВ канал, че съществуват такива връзки. Че има финнасиране от страна на Русия, че има инструкции, доставки...

- Връзката е очевидна ...

- Питам: къде са доказателствата? Фактите къде са? И те ми отговарят: не сме получавали инструкции да ги събираме. От това, което чух, бях наистина обезкуражен. Не искам да повярвам. Исках да мисля, че хората грешат. Може би аз не съм говорил с правилните хора? Тогава ще говоря с други.

- После ще споделите?

- Да, ще ви кажа.

- В интервю пред мен политическият анализатор Тарас Чорновил заяви: "Манафорт е претенциозен фротмен, сто процента профан в бизнеса си и нула като професионалист". Като човек от екипа на Виктор Янукович, Чорновил е работил с Манафорт и му дава такава оценка. Каква е вашата?

- Съгласен съм. Функцията на Манафорт не беше на политически технолог, който да предлага варианти как да се печелят избори. Хора като Чорновил и  други експерти в Украйна биха осъществили тази мисия много по-добре. От моя гледна точка той изпълняваше тук мисията на агент, който е под влиянието на Москва, чиято цел беше не само Янукович, но и цяла Украйна, да бъдат контролирани. Това беше направено толкова майсторски и тъй като Манафорт е американец, Янукович видя в това съгласувано решение между Москва и Вашингтон. Брилянтна работа!

- Може ли Манафорт да стане причина за импийчмънт на Тръмп?

-  Не знам. Мисля, че най-голямата опасност идва от човека, който се казва Феликс Сатер. Това е приятел от Бруклин. Според някои източници, името на баща му е Шафоровски -близък колега на Семен Могилевич ( шеф на руската престъпна общност в западните страни). Феликс има щастието да се роди в порядъчно семейство. А той бе различен. Нечие лице беше рязал с чаша и т.н. Като цяло имаше пъстър и динамичен живот. Той участва в бизнес сделки, по-специално, направи опити да осъществи много голяма сделка с Русия за Тръмп. Буквално два месеца преди изборите. Сега казват, че сътрудничи на разследването на комисията на специалния прокурор Робърт Мюлер. Ако този човек разкаже всичко, мисля, че ще има и друг разговор ...

- Само бизнес сделка ли е било, само за пари ли става дума?

- Не просто за пари. Всъщност става дума за това,  че кандидатът за президент на САЩ  се предлага сам срещу определена сума. От информацията, която изтече в медиите, така изглежда ситуацията. През октомври 2015 г. двама от Бруклин бяха засечени във  връзки с Москва ...

- ... сънародници? …

-...поседели, поумували. „Нашият човек няма да стане президент, ясно е,  защо обаче да не направим някакви парички, гешефтче. Бързичко  съставят  letter of intent - писмо за намерение.

- Бизнес план?

- Не, просто писмо за намерение. Тръмп го подписва. И точно тук е въпросът: Разбрал ли е той какво прави, или наистина са го взели за глупак?

-  Вие ще ни отговорите на този въпрос!

- Добре тогава. Той подписва писмото и го изпращат в Москва. По принцип, от гледна точка на разузнаването, това е било предложение за сътрудничество. Алидрик Амес, служител на ЦРУ, така „игра“ през 1985. При нас двамата разликата е  само, че той успа да го направи една седмица преди мене. Тогава дойде при мен и ми каза: "Имам нещо да ви кажа, искам пари". Това означава, че той просто се продаде. И това писмо за намерение е всъщност същото.

- Какво искаше Тръмп от Путин?

- Той искаше парцел в центъра на Москва. Много скъп, струва луди пари.

- В центъра на Москва?

- Е, да, но къде другаде? Плюс парите, които нямаше.

- Много ли са?

- Е, колко струва строителството на Тръмп Тауър? Милиард? Два милиарда? Така че, голямо парче земя, няколко милиарда долара, а те строят всичко. Той ви позволява да закачите името "Тръмп" на сградата и за това му дават още 250  или 300 милиона долара. Такава е офертата: купете го!

- Това е евтино за кандидат-президент ...

- "Приятели, купувайте цигари!"

- Бос съм.

- Да, да, така!

- Но Тръмп едва ли е нуждаещ се, какво значи  тогава подобно поведение?

- Бизнес стилът му е такъв. Така беше с всичко – и с кулата в Торонто, и историята в Панама. Навсякъде е едно и също. Така че те изпращат поканата, а от Москва няма отговор.

- Май им е скъпичко?

- Има хора със същото възпитание като Брайтън Бийч. Почесват се по тила: "Е, какво сега?" "Разбира се, той няма да спечели, не е смешно? Какви сме ние, а на Иван Семенович отдавна са му обещали едно място?" Те мълчат. Тогава тези двамата още през декември (2015 г.) пишат по електронна поща до прессекретаря на президента Путин Песков: "Подадохме молба и все още не сте отговорили." В Москва продължават да мислят, че  Тръмп няма да спечели, и арогантно мълчат, не отговарят. През януари (2016 г.) става ясно, че на всичко това е сложен кръст, но през март – мамка му! Човекът е номиниран от Републиканската партия. И те се хващат за главата: О, Боже, какво направихме? Тогава Манафорт се заема с този бизнес, става шеф на предизборната кампания. Безплатно.

- Сериозно ли говорите? Наистина ли Манафорт работи безплатно за Trump?

Самият той отива и каза: "Наемете ме безплатно."

- Тоест Манафор е доброволец?

- Да.

- Много интересно! Всъщност агентът на ФСБ влиза в екипа на Тръмп?

- Да. Той е посочен за лидер. След това пускат друга агентура по друга линия, която организира празненство в чест на Тръмп в хотел Mayflower, където посланикът на Русия в САЩ Сергей Кисляк присъства, заедно с други високопоставени лица. И тогава той произнася своята първа външнополитическа реч: любов, приятелство, дружба с братска Русия завинаги. Това е всичко.

- Ако всичко това е известно и  може да бъде доказано, не разбирам защо процесът по импиймънт не е започнал.

- Веднага ще ви кажа, има педантични хора, които усърдно работят. Те трябва да разполагат със система от безспорни доказателства. Попитахте ме: дали Тръмп разбира, че когато е подписал (писмото), се е продал на руснааците?

- Нека да кажем така: Тръмп е много нестандартен човек. Какви са особеностите на неговия  характер?

- Като Путин е. Ето защо се страхувах, че ще бъде избран. Много са приликите: червен бутон има и тук, и там, и там, а хората са едни и същи.

- Освен това имаме Ким Чен-ун!

- Да, дори и той ... Те казват, че Тръмп е добър манипулатор, демагог. Какво е общото между него и Путин? Той също е човек - мит. Руската пропаганда работи усърдно върху образа на Путин, но аз бих казал, че той е мит. Същото се отнася и до Тръмп - "Супермилиардерът". Какъв милиардер е той? Журналист на New York Times написа книга, в която разкрива, че Тръмп няма милиарди. Татко му му е завевщал 300 милиона долара, а сега има $ 240. Това означава, че той е пропилял не малко от парите на баща си. Той стигна до идеята, че американските банки няма да му дават пари. Затова отива при руснаците, през Бруклин и Брайтън Бийч. Оттам се изсипаха всички тези пари – от ФСБ, а след това и ...

"... златната жила?"

- Да. Всичко, което имаше на негова сметка, бяха нечии чужди пари, но той просто парадираше с това. Такъв човек е той. Неговият зет, също е добър в далаверата,   Кушнер, казват, че е извършил блестяща операция. Той купил имот № 666 в Ню Йорк и след това го препродал два пъти по-скъпо. Добре, съгласен съм, отлична сделка. Но какво общо има това с външната политика на САЩ, която той сега води?

- Кой управлява сега Белия дом?

- Никой. Там е пълна бъркотия.

- Тръмп?  Иванка? Неговият зет?

- Не. Тръмп е напълно неуравновесен човек. Имам впечатлението, че се събужда сутрин и най-напрред пуска телевизията, като наркоманите е. Нещо чуе - и след това в Twitter започва да каканиже думи, без дари да  е помислил преди това. Там има една група, която внася известен разум. Това са двама генерали - министърът на отбраната и шефът на Съвета за сигурност, както и министърът на финансите, който се присъедини към тях. Казват, че са сключили „смъртен договор“ помежду си. Ако Тръмп уволни един от тях, с него си тръгват и останалите двама.

- Мисля, че за всички тях това е равно на самоубийство…

- Не, просто си тръгват. А това значи криза, катастрофа.

- Юрий Борисович, ще ви задам един необичаен въпрос – давате ли автографи по улиците на Киев?

- Не, крия се. Разхождам се по улиците на Киев обикновено небръснат.

- Благодаря ви за това наистина интересно интервю.

- Много се радвам, че си поговорихме.  Но искам да ви кажа още нещо: Украйна трябва да бъде много предпазлива с администрацията на "Тръмп". Дори и  Банон, човекът, който го направи президент, неговият главен стратег, вярва, че шансовете на Тръмп да остане до края на мандата са около 30%. Той вече не може да направи нищо. С единия крак е в процедура на импийчмънт. Така че не му се хвърляйте в обятията. Не се опитвайте да вървите по стъпките на „Иван Иванич" или "Адам Семенич", да влизате  през задната врата с бонбони, рози и т.н. Нужни са ви официални, открити и почтени отношения.

- Благодаря ви, Юрий Борисович!

Превод: Faktor.bg