Юрий Крупнов: Олигарсите ще спасят капиталите си от конфискацията на Тръмп, ако излязат от офшорките и върнат парите в Русия

Страната се деиндустриализира и се придвижва към бъдещето с три пъти по-разрушена физически и морално остаряла инфраструктура

Юрий Kрупнов

Юрий Kрупнов

САЩ изпрати ултиматум: гилотинирайте Путин преди изборите, и ще ви оставим "натрупаните с непосилен труд активи", или ще ви отнемем всичко

Добрата Майка Русия е обогатила своите "синове" - в чужди офшорни компании те "съхраняват" от 1 до 2 трилиона  долара, време е да ги върнат, казва анализаторът

Политическият анализатор Юрий Kрупнов коментира пред "Комсомолская правда", че точно на 2-ри февруари 2018 г. стават шест месеца след подписването на закона "За противодействие на американските противници посредством санкции", след което президентът на САЩ ще започне конфискация на чуждестранните активи и богатства на руските олигарси и чиновници. Подробни списъци вече правят експертите от може би най-секретната служба в света – тази за контрол над чуждестранните активи (Office of Foreign Assets Control, OFAC)  към финансовото министерство на САЩ.

Faktor.bg публикува интервюто с Крупнов, защото то показва в динамика паниката, обхванала държавата и руския олигархичен елит. Маниите за имперско величие са се изпарили - директно се признава, че Русия е в индустриален колапс и финансов банкрут, очаква я бъдеще на треторазрядна държава. Елитът търси отчаяни и непопулярни ходове за своето бъдеще – трябва да избира между главата на Путин и спасените от американска конфискация милиарди, но революцията срещу режима в Кремъл е неизбежна.

Интервю на Евгений Чьорни, balkans.kp.ru

- Юрий Крупнов, не драматизирате ли ситуацията? Бившият руски министър на финансите Алексей Кудрин заяви наскоро по повод прословутия закон на Тръмп следното: "Много е неприятно да стоиш наравно с Иран и Корея. И като цяло, в този смисъл, законът носи нови рискове за Русия. " Преди всичко за нашия имидж, това е всичко! С това няма как да се примирим, особено след русофобската пропагандна кампания, която се разгръща на Запад. Макар че кралят на Саудитска Арабия, въпреки приятелството си със Съединените щати, се възползва от шанса да дойде седмица в Кремъл при Путин, да подпише договори за милиарди долари. А вие говорите единствено за  конфискация, конфискация ...

- Господин Кудрин внимава много да не избухне, но му е трудно да спи! А смисълът е същият: трябва да жертваме суверенитета си, да предадем страната - и всичко ще бъде наред у нас.

- Позволете ми да ви напомня, че миналата година по време на знаменитото заседание на Президиума на Икономическия съвет на 25 май, когато за първи път се сблъскаха различни позиции по икономическа политика на Русия, Кудрин публично убеждаваше Путин, че трябва да се намали геополитическото напрежение, намеквайки за Крим и югоизточната част на Украйна, и да престанем да гледаме на международните технологии като на нещо второстепенно. Президентът тогава му отговори, че Русия няма да търгува със суверенитета си.
Сега натискът на Кудрин продължава да е още по-сериозен. В крайна сметка той не може да каже на глас: "Момчета, ще принудим Путин да капитулира пред Вашингтон, а след това всичко у нас ще се подреди!" Или - "Да предадем Путин, както навремето генералите предадоха Хюсеин, а времето ще реши всичките ни проблеми." Поради това той се старае да консолидира колебаещите се новобогаташи и чиновници, като им изпраща съвсем ясно послание: "ще останете без панталони и дори без глави, ако не предадете Путин и страната". Това е начинът, по който трябва да се схваща „рискове за имиджа“ от езоповски в руски вариант.
Тоест, сега под "рискове" меко казано трябва да се разбира ултиматум, който Америка даде на Путин и Русия. Нещо повече, нека да не забравяме, че не друг, а именно Кудрин беше човекът, по чиято инициатива започна износът на капитали към офшорки, които да съхраняват парите ни, както и купуването на държавни ценни книжа в САЩ.

- Мислите ли, че предстоящата конфискация ще засегне само активите, богатството на новобогаташите, или ще засегне и руски компании, включително и държавни, които имат офшорни сметки?

- Конфискацията и отчуждаването ще засегнат всички, които бягат от елегантните маневри на Алексей Леонидович Кудрин да „отговорят положително“ на  ултиматума на САЩ. От техническа гледна точка, когато говорим за офшорки, няма разлика между частни и публични/държавни компании. Съвсем друго нещо е обстоятелството, че сметките на  частни лица са по-интересни, защото на едно място са скрити освен пари и лични данни – като при яйцето на кокошката.

- Президентът на Русия през декември 2012 г., отбеляза в своето послание до Федералното събрание: "Девет от десет големи сделки, сключени от големи руски компании, не са регулирани от националното законодателство." Путин възложи на правителството да изготви и внесе подробно предложение за деоршофикация на руската икономика. Думите му бяха посрещнати със силни, продължителни аплодисменти от присъстващите в залата, сред които бяха членове на правителството и лично премиерът. 

- Една година по-късно, обаче, в ново обръщение към Федералното събрание, президентът трябваше да признае, че резултатите от деоршофикацията бяха катастрофални, просто незначителни: "Продажбата на акции в TNK-BP, беше извършена против руската юрисдикция, но продавачите са известни – те са руски граждани, а купувачът е също добре известен - една от най-големите Руски компании. Според оценка на експерти, през изминалата година чрез офшорни или полуофшорни компаниите са реализирали руски стоки, на стойност 111 000 000 000 $. Това е една пета от целия износ на страната. Половината от руските инвестиции, които възлизат на 50 милиарда долара, също отиват в офшорки. Тези цифри говорят за изтичане на национален капитал, който трябва да се реализира в Русия. Това са директни загуби за бюджета на страната ... И тъй като нищо позитивно не е направено в тази насока за една година, имам предложения. "

- Предложенията са сурови. Пресата дори пише, че Путин е обявил война на офшорния пазар. През януари 2014 година премиерът Медведев инструктира отделите преди 19 май да предадат пакет от закони за деоршофикация. Имаше и други сериозни изявления, постановления, заповеди ... И ако трябва да сме точни, парите, изглежда, все още са там. В офшорките.

- Ако се съди по информацията на кантората "Егоров, Пугински, Афанасиев и партньори" само 20% от собствениците на офшорни компании през годините са прехвърлили активи в Русия. 40% напротив, решили са да се откажат от статута на руски данъкоплатци, 24% пък са прехвърлените активи в разпореждане и в полза на съпруги или деца, а 9% са прехвърлените активи на роднини в чужбина и само 7% не са предприели нищо.

- Тези руски пари, „ потънали в офшорки“, работят за икономиката на други страни, включително и неприятелски за нас. И в Русия, както знаете, няма пари. За да попълнят дупките в бюджета се подготвя закон за данъка върху домашните котки, кучета, иронично се шегуват хората ...

- Да, точно така. Трагедията е, че към тази проява на непатриотичност, така да го кажем,  да сложиш свои активи в офшорни компании, има и един още по-съществен момент – че ги няма парите в Русия, че те в нищо и никъде не постъпват! С такива "най-способни  финансови министри в света", като Кудрин и либералния икономически блок в правителството, страната се деиндустриализира и се придвижва към бъдещето с три пъти по-разрушена физически и морално остаряла инфраструктури. В страната няма икономисти, които да разработят проекти за развитие, идеология и философия за развитието, методология за развитие. Оттук и неуспехът на петгодишната деофшооризация. Правителството и държавата, вместо да използват цялата си енергия за развитието на водещите отрасли в националната индустрия и модернизация на инфраструктурата, използват бюджетните ресурси, за да  "създават условия за бизнеса", всъщност - в оборска тор. Защото бизнесът у нас съществува предимно под формата на чуждестранни транснационални корпорации (ТНК).
Ето защо правителството на Руската федерация не успя през тези пет години да разреши проблема с деоршофикацията, за което се разпореди президентът Путин. Уви ...

- Изглежда сякаш властта е капитулирала. На 2 октомври агенция Интерфакс съобщи, че руското правителство най-накрая се отказва от идеята за задължителна система за трансфер на офшорни компании към руската юрисдикция. Такова "пораженческо писмо" до президента Владимир Путин е подписал първият вицепремиер Игор Шувалов.

- Да, Шувалов, както и пенсионерът Кудрин са заплаха за руския президент – твърди се,  че уж можело да отслабне конкурентното положение на големите руски компании на световните пазари, да не изпълнят договорите във външноикономическата сфера и т.н. и т.н ... Но, в действителност, това означава, че нашата икономика сега, дори предприятията, които са нейният гръбнак, а заедно с тях и цялата икономиката са силно обвързани с  западната доларова финансова и икономическа система. Руският гигант „Гъливер“ е обвързан със стодоларови лилипути. Това означава, на първо място - буквално казано, че без революционни промени националната икономика на Русия ще продължи да бъде в глобалната икономика треторазрядна регионална страна, с полуколониално държавно селско стопанство.

- Виждате ли някаква връзка между „капитуланското писмо“ до президента на първия заместник-премиер, който, ако се съди по декларацията му, е наел апартамент в Лондон (483 кв.м.), а също така и в Австрия? Може би се надява, когато дойде времето "Х" и бъдат замразени и експроприрани от  Запада нашите активите в чужбина, той да си запази имотите?

- Декапитализацията на руските активи, която трябва да се случи през февруари, е замислена хитро. Това не е просто действие в духа на "хайде да заграбим плячката". В действителност, към значителна част от руския елит Америка изпрати ултиматум: или отстранете (гилотинирайте) Путин преди изборите, и ще ви оставим "натрупаните с непосилен труд активи", или ще ви отнемем всичко, включително свободата и  дори вашия живот. Дамоклиевият меч вече е изваден. И разбира се почти всички основни играчи в руския елит сега постоянно обмислят какво да изберат. Сломени са вече и най-големите неверници. А тези, които не искат да се пречупят, вече отдавна са там, а не са от тази страна. Именно през призмата на този избор трябва да се оценяват дълбокомислените писма на Игор Иванович Шувалов и поведението на някои от нашите бенефициенти след разпадането на СССР, както и слабостта на държавата. Те се надяват, че след време ще направят подходяща маневра, а задокеанските им домакини щедро ще се разплатят с тях.
Разплатата ще е различна. Олигархът Березовски, който си правеше каквото поиска през мътните времена на  90-те през минали век в просторната Матушка Русия, беше  открит в Англия, обесен на шала. Дяволът си свърши работата! Ето, удушиха Борис Абрамич, като го представиха за самоубийство.
Няма граници в главите на глобалните капиталисти. Готови са на всякакво престъпление - нищо лично, чисто и просто бизнес. Използват двуличници и предателите, които се гордеят с това.

- Съдейки по коментарите, по-голямата част от нашите читатели одобряват предстоящата експроприация. Те казват, че така те ще трябва да отговарят за ограбването на Русия.

- Напълно разбирам злорадството на така наречените "прости" наши хора, които смятат, че янките здравата ще "стрижат нашите овце", ще демаскират и показват пред целия свят постсъветските новобогаташи, заграбили от несметните богатства на една велика страна. Но всеки отговорен човек би трябвало да споделя съвсем различни чувства и мисли:  как планираната зад океана декапитализация на нашия така наречен "елит" да заработи за интересите на Русия?

- И как това може да стане?

- В момент, когато на Запад определени кръгове оказват злонамерен натиск върху Русия, след който  очевидно скоро ще последват и открити враждебни действия, нашата държава най-накрая е длъжна да застави тези, които държат спестяванията си в чужбина, да решат какво искат.
Защото в тази ситуация през февруари следващата година или ще започне конфискация на техните пари и активи от САЩ, според  закона, приет от кабинета на Тръмп на 2 август "За противодействие на американските противници посредством налагане на санкции",  или те трябва да започнат да си връщат капиталите и да ги влагат в Русия. По оценка на различни експерти днес в чужди фондове и офшорни компании се " съхраняват" от 1 до 2 трилиона долара. Добрата Майка Русия добре е обогатила своите "синове". Време е обаче те да започнат да си връщат дълговете. И най-малко половината от тях трябва да отидат в „хамбара“ на родината за отскок. И затова ще получат признание, подобно на колхозниците, които купили танкове и бойни самолети със собствени пари по време на Великата отечествена война.

- Как ви хрумна да говорите за отскок  в духа на Сталин?

- Още на 18 септември 2014 г., шест месеца след анексирането на Крим, руският президент на среща на Държавния съвет настоя пред всички присъстващи и целия елит: "През следващите 1,5 – 2 години трябва да направим необходимия скок за подобряване на конкурентоспособността на реалния сектор на Русия."
На 5 юли тази година, в заключителните си думи по време на срещата на Президентския съвет за стратегическо развитие и приоритетни проекти Владимир Владимирович отново подчерта за необходимостта на отскок, от напредък: "Имаме всичко – не само нефт, газ, въглища, но и много различни метали: черни, цветни, злато , платина, диаманти, какво всъщност нямаме. По принцип, като цяло нашето технологическо развитие върви доста добре, интелектуална база е много добра, но ние трябва да направим сериозен скок - това е, което ни е нужно, и ние трябва да си го осигурим".

- И в отговор получи само мълчание ...

- Не е ли невероятно? Руският президент настоява пред елита в продължение на три години за скок, за напредък, а получава като отговор, дори не мълчание, а пълна глухота и нечуваемост?
Изключителният специалист по китайска философия Владимир Маливин твърди, че съвременният свят живее с раздвоено внимание - децентрализирано, хаотично, разпределено в плоскостта на вътрешното възприятие на съзнанието.
За голямо съжаление нашият руски елити доказва това чрез своите действия. Пълна дезориентация дори по отношение на не толкова сериозни въпроси.
Въпреки това, най-малко веднъж на всеки тридесет години вниманието трябва да бъде фокусирано, да изкристализира диаманта на съзнанието. Такава трябва да бъде политиката и отговорността към хилядолетна Русия. И тогава Путин наистина ще се окаже прав - да, ние имаме всичко, буквално казано, на склад.
И заради този факт, че "имаме всичко", трябва да следваме путиновския почин за отскок.
Трябва ясно да разберем: На Русия е обявена война. Редица ключови играчи от Запада напяват за хибридни атаки и при тези условия ще ни е нужно да използваме огромен ресурси. Това, което днес е наложително, е да бъдат концентрирани всички усилия и целият ресурс за постигането на този отскок на Русия. 
Механизмът за реалната деоршофикация и консолидация на финансовите ресурси за отскока, за който говори Путин, е очевиден - създаването на фонд за ускорено развитие и отскок, фонд за развитие на инфраструктурата и индустрията на страната. Този фонд трябва да бъде абсолютно прозрачен и да предлага адекватни дялове за донорите, които инвестират своите пари от офшорните фондове – под формата на облигации за развитие, в новите национални индустриални и инфраструктурни проекти.
Начело на такъв фонд трябва да бъде поставен човек, близък до президента на Русия, който има безупречна репутация и доказани способности да управлява сложни държавни програми.
И тогава Русия ще стане благоденстваща.
Повече подробности около цялата ситуация, свързана с предстоящото отчуждаване на парите на руските новобогаташи в офшорки, идеологията и технологията за постигане на този рязък напредък, са изложени в доклада "Путин и отскокът. Февруари 2018 - ултиматум и санкции завинаги ", подготвен съвместно с директора на Института за иновативни изследвания. E. Шифферс и Юрий Грумико, който вече сме изпратили до администрацията на президента.

Превод: Faktor.bg