Васко Кръпката: След чалготеките по морето е време да махнем и съветските паметници, монументи не се правят за гадни копелета

Продължавам да подозирам, че Доналд Тръмп е приятел с Владимир Путин

Васко Кръпката

Васко Кръпката

Американците са разглезени и не познават къде зимуват раците, докато ние минавахме през комунизма и сме по-печени в оцеляването

Най-сетне един човек  бръкна в здравето на разпищолилите се, самозабравилите се,  безпардонни мутри по Черноморието, казва пред Faktor.bg блусарят

Интервю на Васил Василев

- Васко, до къде стигна подготовката на турнето ти в САЩ през септември?
 
- Последно правих турне в щатите през 2002-2003 година. Сега отивам на една обиколка, която включва поне 20 концерта.  15 години чакам Artist Visa P3 и най-сетне я притежавам. Ще свиря сам с китара и хармоника. Като един трубадур . С мен ще бъде семейството ми. Ще си вземем кемпер. През 2003 г. обиколих Америка със самолет, но сега не искам да обикалям във въздуха. Това е моя стара мечта, която се надявам да осъществя. Ще измина 20 000 километра. Искам да отида и в Канада. В момента турнето не е съвсем готово. Единствено знам, че отивам в Чикаго и се връщам на същото място. Ще обиколя Западното и Източното крайбрежие. Ще мина през Ню Орлиънс , където са блусът и джазът, както и през Ню Йорк, Бостън, Филаделфия, Калифорния, Лос Анджелис, Сан Франциско, Сиатъл и Вашингтон.
 
- Каква е каузата на обиколката, която ще направиш зад Океана?
 
- Моята кауза е да пропагандирам българския блус и рокендрол. Искам да покажа на емигрантите, че и в България се раждат хубави неща, както и да им кажа, че се надявам някой ден да се приберат в родината си. Ще пропагандирам музиката си и ще видя както става с тази Америка, в която не съм бил от 15 години. Там тотално изтрещяха и избраха един кретен на власт. Искам не само да посвиря на хората, а и да си поговоря с тях, за да видя какво се случва и как живеят. Искам да разбера накъде отива светът. Все пак Америка е водеща страна. Каквото е настроението на американците, такова е и на целия прогресивен свят. Интересно ми е как се живее в САЩ, след като черен демократ имаше два мандата, а след това  дойде Тръмп. Трябваше ли точно този да изберат? Това са интересни неща за мен. В случая дори не става въпрос за политика, а за свобода. Америка все пак е земята на индианците, на блуса и на свободата.
 
- Защо избра да останеш в България , при положение, че след 10-и ноември желязната завеса падна и можеше да опиташ ново начало за Западния „фронт“?
 
- Мога да отида и да живея в САЩ. Дъщеря ми се прибра от там скоро с еднопосочен билет за България. Останах тук по много причини. Трябва да се работи за това, страната ни да бъде една хубава и свободна държава. Трябва да бачкаме, не може да бягаме! Не обичам да бягам от трудности. На това турне ще ми е интересно да разбера какво мислят и самите американци за избора си, а не само българите. Учил съм се от тях на блус и рок.
 
- Имаш ли очаквания от това, което американците биха ти разказали за ситуацията в САЩ?
 
- Предполагам, че биха ми разказали за същото изтрещяване, което го има у нас, както и в Европа. Когато дадеш на народа много избор, той започва да се задъхва и може само да му гледаш сеира. Мисля, че американското общество се е задъхало от много избор. При тях е разглезена работа. Не знаят къде зимуват раците. Ние от Източна Европа познаваме комунизма и фашизма. Имам чувството, че сме по-печени в оцеляването. В Америка за най-малкото   нещо изтрещяват тотално, защото са разглезени.
 
- Тази разглезеност на американците не е ли следствие от факта, че са свикнали да се спазват законите?

- Разбира се. Свободата и демокрацията е в спазването на закони. Другото вече е свободия. В щатите се отстояват законите и се дават най-много присъди. Въпреки това, и там има голяма престъпност. Не е възможно на всеки един човек да сложиш полицай, който да го пази. Пълно е с идиоти навсякъде, но в САЩ  има наказани лица. В България не е така. Тук най-големият проблем се намира в Съдебната палата.
 
- Когато избраха Доналд Тръмп за президент, го нарече „Доналд  Дък “. Още ли споделяш своята теза, въпреки че е първият президент, който се опъна на Северна Корея?
 
- Той се „опъна“, което на мен ми хареса. Самият той ми се струва много изтрещял, но партията, която представлява, му дава добри съвети до момента. Въпреки това, продължавам да го подозирам, че е приятел на Владимир Путин. Виждал съм други президенти от Рейгън  насам, които са имали друго отношение към съветската империя.
 
- По време на феста „Цвете за Гошо “ в памет на Георги Минчев е спирана музиката. В момента това се прави от Валери Симеонов по Българското Черноморие. Откриваш ли аналогия между акциите?
 
- Аналог между двете събития не може да се прави, защото рокендролът винаги е бил спиран в 22:00 часа. Докато разпищолените чалготеки си дънят по цяла нощ. Никога не съм бил против, че хората искат да спят след 23:00 часа, но съм против, че законите важат за рокендрола, а за чалгата – не. Става въпрос за собственици на дискотеки и клубове по Черноморието, които са мутри и са над закона. Без да съм гласувал за Валери Симеонов, смятам, че най-сетне един човек бръкна в здравето на разпищолилите се, самозабравилите се,  безпардонни мутри, заедно с техните диджейчета на повикване. Те не гледат музиката, а бакшишите, което само по себе си е ужасно и отвратително. Щастлив съм от акциите и искам да похваля Валери Симеонов за това, което направи.
 
- Преди по курортите групи свиреха западни парчета и т.нар. „ресторантска музика“. Къде останаха съставите и защо диджеи  и чалгаджии изместиха спокойствието край морето?
 
- По Черноморието на  голяма част от собствениците не им пука за музиката и са с отвратителна музикална некултура . Навсякъде по света има дискотеки. Но има и заведения с групи, които свирят класически парчета от 60-те, 70-те, 80-те, 90-те години. Това липсва в България. Последния разговор, който водих беше с нашата барабанистка Бояна. Тя живее в Ню Орлиънс и свири с десет групи джаз, фолклор, на тъпан и на каквито си иска ударни. Това момиче винаги ме пита: „Защо, когато съм в България, се чува не музика, а електронен техно ритъм?“. Това е отвратително! Като си представим колко албума имат Тина Търнър, Ерик Клептън, Рей Чарлз, Бийтълс, Ролинг Стоунс и други представители на класическата музика от 20-и и 21-ви век… Чудно ми е как е възможно по българските заведения да има такава долнопробна липса на отсъствие на вкус!

- Има ли още място за рока край морето, след като новата кметица на Kаварна спря фестовете и забрани „Джулая“?

- Ние постоянно пътуваме и свирим. По морето има и клубове – в Арапя, в Ахтопол, в Созопол, в Лозенец. Има места, където се свири рокендрол, но най-популярни са клубовете с диджейчетата, които пускат отвратителните кючекчета и разни компилации. Голяма част от това поколение, което свиреше с групи, отиде в пиано-баровете. Други се предадоха на чалгата или отидоха в чужбина. Това се дължи на отвратителния музикален вкус на собствениците на заведения по Черноморието. Ако нещата бяха различни, българските музиканти щяха да си свирят в България и да имат публика. На самите собственици обаче не им хрумва и явно няма кой да им каже, че както музикантите ни могат да свирят в Норвегия, така могат да свирят и в България. Тук идват същите туристи, които могат да забавляват със същите парчета от световния хит-парад. Надявам се, че това лека-полека ще се случи. Преди години никой не вярваше, че българинът ще сложи колан и че ще спре на пешеходна пътека. Сега виждаме, че това се случва. Надявам се и тези акции да помогнат в тази посока и собствениците на заведения да се осеферят. Да размислят, че с тази денонощна вакханалия с отвратителните гьобеци и кючеци не може да се тормозят останалите хора. Те наричат това „балканска музика“. Няма такова нещо. Чалгата умря. Остана един Слави Трифонов, но той сега се занимава с политика. Ще „загине“ и той. Виждате, че и „Пайнер“ няма турнета, дисковете им се продават по 1-2 лева по бензиностанциите. Надявам се най-сетне собствениците на заведения да придобият малко музикална култура. Нещата ще потръгнат, но трябва още време. Въпреки това. По морето се случват фестивали. Изредиха се много известни музиканти. Сега тези фестивали от Каварна бяха затрити от една комунистка. Феновете си ходят на други места – в Бургас, във Варна и т.н. Има страхотни клубове, но в 23:30 часа ние спираме да свирим, защото наблизо има хотели.

- От БСП атакуваха правителството със „Суджуцигейт“ и НДК. Има ли резон в действията им, или са самоцелни мероприятия „по задължение“ на опозицията?

- Не обичам много да навлизам в политиката. Смятам обаче, че най-хубавото нещо, което се е случило на Европа след Втората световна война е обединението на Европа. Аз съм щастлив и горд, че България е част от тази Европа. Ако сме домакини на каквото и да е европейско, аз ще се радвам и затова харесвам днешна България. Много се радвам, че бутнаха паметника пред НДК, както се радвам, че махнаха мавзолея, който беше отвратително нещо с една мумия вътре. Бих се радвал и ако се премести паметникът на Съветската армия, защото не смятам, че тя ни е освободила.

- След като събориха мавзолея на Георги Димитров, се появиха идеи, че е трябвало да бъде запазен и на него е можело да се правят концерти. Би ли свирил на подобна сцена?

- Тази идея не ми харесва. На мястото на мавзолея имаше сглобяема сцена, на която правихме концерт. Много хора твърдят, че мавзолеят е история. Така е. И пейките в Америка, на които пише „забранено за черни“, и Берлинската стена са история. Паметници се правят на хубави хора, а не на гадни копелета.