Васко Кръпката: Радев ще си остане президентът на комунистите, прави партия за „размиване“ на мозъци

Моите стихове вече са в библиотеката на Конгреса в САЩ, на Слави песните няма да влязат и в учиндолската

Васко Кръпката

Васко Кръпката

Някои медии са виновни за масовата атака срещу хората, които си повтарят, че „едно време било по-добре“

Надявам се счупената стомна в десницата да се събере, но да не се превръща в дамаджана, казва пред Faktor.bg блусарят, който от Рим отговаря на актуални въпроси от българската политика

Интервю на Васил Василев

-  Васко, къде ни води инициативният комитет от учени и хора на изкуството, обявили се наскоро за "единение" на нацията по приоритетни проблеми и теми. Това ли е началото на нов политически проект, който ще оглави Румен Радев? 

- Според моето некомпетентно музикантско мнение, президентът Румен Радев ще си остане държавният глава на комунистите. Беше избран, благодарение на протестния вот срещу кандидатката на ГЕРБ г-жа Цецка Цачева. Борисов тогава умишлено изостави президентската институция, защото руснаците са му скръцнали със зъби. Заради това отстъпи. Каквито и партии да прави Румен Радев, ние видяхме какво се случи с проектите на Гоце. Има партия, която не върши нищо. Всичко се прави за размиване на общественото мнение. Когато десните дойдат на власт, да спечелят пари, да затегнат нещата, а след това да си крадат от комунистите. Тази партия, която се опитва да прави Радев, е продължение на „размиването“. 

- Обидно ли  е, че след толкова години борба и протести на хората, които вярваха в синята идея, отново се опитват да нахлуят в държавата русофилите и руските интереси? 

- Не, не мога да кажа, че съм обиден, защото не съм очаквал кой знае колко. Моите очаквания винаги са били по-скромни. Знам, че българският народ е изтерзан, знам, че поколенията, възпитавани от комунизма, са съсипани и скапани. Не може да очакваме от тях да реагират като нормални европейци. Мъчно ми е, че голяма част от медиите създадоха тази носталгия по соца, че 29 години след падането на Берлинската стена продължавам да чета изказвания на хора, които смятат, че едно време е било по-добре. Някои пък искат да се връщала казармата… Всичко е породено от медийната атака, която работи за съсипването на мисленето и за смазването на духа им. Аз вярвам, че той живее в тях и няма как да бъде убит. 

- СДС има нов лидер, Румен Христов. Каква е твоята позиция за него?

- Така ли? Нямах представа. Десните трябва да се поучат от разните „патриоти“, които се събраха. СДС, ДСБ, „Да, България“ и останалите формации да застанат заедно, за да имат шанс. Ако не го направят, отново ще дойдат на власт БСП и ДПС! 

- Може ли счупената стомна на синята идея да се залепи и да има същата енергия, която изля над милион  през 90-те на Орлов мост?

- Аз вярвам в тази енергия, но вярвам и че старата стомна не може да бъде заменена с нова дамаджана. Колкото и да си мрънкат за едно време българите, все пак младите хора се разходиха по света и видяха какво е Европа и Америка! Когато опре ножът до кокала, няма да има носталгия по съветското безвремие и към съветския ботуш! 

- Постоянно има статистики, че младите хора бягат от България и страната ни обезлюдява. Тревожите ли се от подобна тенденция?

- Категорично опонирам на всички тези драскачи, плювачи и мрънкачи. Първо – хората не бягат! Едно време при Тодор Живков се бягаше от системата на комунизма. Сега само се пътува. Аз съм в центъра на Рим сега и чувам българска реч. Където и да отида по света, освен, например, с Катедралата „Св. Петър“, нашенци се снимат и с мен. Българите търсят по-добър живот и по-добро заплащане. Много лекари търсят по-добро заплащане… Но аз искам да ги питам – къде в Хипократовата клетва пише, че трябва да бъдете по-добре платени? Много музиканти се опитаха да отидат по света, но не направиха почти нищо. Карат таксита и започват да се завръщат в България. Аз съм щастлив и доволен, че скачах по митингите и че днес младите хора виждат света, защото ние нямахме този шанс. 

- Плашат ни, че ще останем няколко милиона, сред които предимно роми?

- Това е поредната съветска партенка. Москва влага много пари за пропаганда, за да ни плаши с цигани и да ни настройва срещу тях. Ходя по света и виждам колко чернилки има наоколо. Те са пришълци. Нашите цигани поне са си родени в България. Не се притеснявам. Изходът е да правим деца, както тях. По изкуствен начин се опитват да се плашат хората. 

- В новия сезон на „Шоуто на Слави“ отново сте в рекламата. Играе ви Иво Сиромахов. Това обижда ли ви? 

- Отдавна съм се изключил от подобни шоу елементаризми. Нямам никакво намерение да им обръщам внимание! Нямам намерение да слизам на тяхното ниво. В клуба на „Кръпките“ дойде Симеон Гаспаров, който живее в Чикаго. В библиотеката на Конгреса в САЩ влезе алманах с няколко мои текста – „Комунизмът си отива“, „Да живее рокендролът“ и „Кучето на крайния квартал“. Това е най-престижната библиотека в целия свят. Моите текстове са редом до „Рибният буквар“. Освен това, мои текстове влязоха в учебниците за седми клас – „100 години рокендрол“ и „Нека бъде светлина“. Готов съм с осем песни за нов албум. Не знам кога ще се случи, защото нямам продуценти на главата. А що се отнася до Слави и опитите за скечове, мога да го попитам кога „За крадец не ставаш, сине“ и „Ръгай чушки в боба“ ще влязат в библиотеката на Конгреса на САЩ? Те дори и в библиотеката на Учиндол няма да ги сложат!