Татяна Становая: Тръмп все още си остава главният коз на Русия в САЩ

Путин не очаква от Тръмп проруски позиции, но използва неговите изхвърляния, които рушат единния антируски фронт на Запад, казва политологът

Татяна Становая

Татяна Становая

Интервю на Вероника Дорман, Liberation, Франция

- Какво постигна Русия от срещата между Тръмп и Путин? 

- Путин залага на дългосрочната перспектива. Никой в Кремъл не е очаквал конкретни резултати. Двете задачи на руските власти и лично на Путин бяха следните: да бъде възобновен диалогът и да бъдат очертани сериозните насоки за сериозен разговор. Русия може да каже, че постигна успех, но този успех е крехък и обратим. Не бива да се заблуждаваме, че Тръмп няма да даде заден ход, след като се завърне във Вашингтон. Така, например, се случи миналата година, когато Русия и САЩ обявиха в Хамбург за формирането на съвместен център по киберсигурност. И като се върна у дома Тръмп промени мнението си. По този начин той съвсем не може да бъде за Кремъл надежден партньор, с когото може да се сключват стабилни споразумения по стратегически въпроси. Във всеки случай, най-важното беше да се възстанови диалогът на ниво държавни глави. Съществеващите в момента контакти имат твърде локален характер и не се отнасят до такива важни въпроси като сферите на влияние, мирният процес, съдбата на Башар Асад и т.н.

- След като Кремъл няма илюзии по отношение на Тръмп, съществуват ли опити той да бъде заобиколен?

- Тръмп все още си остава главният коз на Русия в САЩ. Въпросът не е дали той е на страната на Русия или не. Главното е неговият антисистемен характер. Това руши единната западна позиция и цялата традиционна логика. Путин знае, че не може да дискутира със Запада, който му противопоставя единна и твърда съпротива. Затова обективната задача на Путин е да отслаби натиска на запада и неговата политика на садържане, която нанася вреда на Русия както във вътрешен, така и във външен план. 

- В такъв случай, на какво конкретно може да разчита Москва? 

- Ако говорим за конкретни отстъпки, Русия не е в състояние да получи от Тръмп това, кото и е нужно по такива въпроси като Украйна, Крим, Кирия и санкциите.

- Ще има ли изгода Кремъл от гнева в САЩ след изявленията на Тръмп, който беше обвинен дори в национално предателство? 

- Струва ми се, че никой в Москва не очакваше тази реакция. Освен това, обвиненията срещу 12-те агенти на ГРУ в САЩ бяха възприети от Кремъл като "нож в гърба". В Кремъл не казват "Путин ще се срещне с Тръмп", а "двете свръхдържави най-накрая ще се заемат със световния ред". И тук част от американският елит (в Москва не смятат, че тази част представлява Америка) нанася на Тръмп удар в гърба и не позволява да бъдат регулирани най-важните въпроси. Мисля, че в Кремъл недооцениха възможната реакция на американците по повод думите на Тръмп. Русия трябваше да вземе "предпазни" мерки и да не го поставя в толкова уязвимво положение. При това в Кремъл смятат, че не е тяхна работа да спасяват кожата на президента на САЩ. Там са убедени, че вълната подозрения по повод руската намеса в американските избори в крайна сметка ще спадне. 

Особено след частичните избори през ноември в САЩ, от които Русия показно ще се държи настрана. Сигурно Путин му е обещал нещо в този дух.