Свекърът на убитата журналистка: На некролог за Вики написахме: "Направи добро - на непознат. За Вики!"

Върху телевизията никога не е оказван политически натиск, казва пред Faktor.bg дългогодишният русенски журналист

Румен Максимов

Румен Максимов

Румен Максимов е роден е в Русе. Дългогодишен русенски журналист.
Работил е във в. "Дунавска правда", в."Утро", създател е на информационния сайт „Русе-нюз". Сега работи в телевизията „TVN" и информационния сайт към нея. Той е свекър на убитата Виктория и дядо на 7-годишната София.

Интервю на Виолета Радева

- Г-н Максимов, получавала ли е Виктория заплахи за работата си като изпълнителен директор или като водеща?

- Не, никога и по никакъв повод. И след развода със сина ми поддържаме чудесни отношение, виждахме се всеки ден, споделяше почти всичко. Никога и по никакъв повод не е споменавала за заплахи.

- Как оценявате светкавичната реакция на някои столични журналисти, които определиха жестокото убийство като политическо с цел "затваряне устата на разследващата журналистика"?

- Само с едно единствено изречение - Да хванем гребена на вълната. За съжаление, голяма част от колегите забравиха правилото - информацията да се проверява най-малко от два независими един от друг източника. С "бързата си реакция" подведоха и колегите от чуждите медии, които от своя страна им се предовериха.

- Оказван ли е политически натиск върху екипа и конкретно върху ръководството на телевизията заради програмната схема или заради конкретно предаване?

- Никога и по никакъв повод. Поне досега.

- Защо, според вас, колегите журналисти от Русе "изостанаха" и допуснаха, че това е акт на изрод, а не на поръчков убиец? Нима "властта" им плаща за това? Имам предвид, че като страхливи и платени бяха заклеймени от някои коментатори и от "специалисти по всичко"?

- Аз лично съм на точно обратното мнение и вече им благодарих за това. Колегите действаха много професионално, никой от тях не си позволи да търси жълтото в драмата, да рови в коша им с бельо. Разчитаха и публикуваха само и единствено фактите, за което още веднъж им благодаря.

- Предполагам, че близките на Вики, бяхте в течение на извършваните следствени действия. Убеден ли сте, че убиецът е наистина Селяйдин/Северин Надеждов Красимиров? Показаха ли ви вещите на Виктория, които били открити в дома на леля му? 

- Да, така е. Към настоящия момент около 90 процента съм убеден че е той. Имах информация за него много преди да бъде оповестено публично. Затова и запазих мълчание когато се тиражираха информациите за задържания украинец и т.н. Според мен, това бе много добре и в точното време използван от криминалистите елемент за разпространение на дезинформация. Много професионално постъпиха. Но както казва Сократ "Подлагай всичко на съмнение". Затова, докато не излязат окончателните резултати от ДНК пробите, си оставям едни 10 процента резерви. Не бих искал да изгори някой беззащитен човек, каквито случаи, за съжаление е имало. Сега се надявам и прокуратурата да изготви качествен обвинителен акт.
Лично на мен намерените вещи не са ми показвани.

- Има ли вероятност арестуваният в Германия да е изпълнител на поръчково убийство, както твърдят все още някои?

- Това съмнение според мен, навлиза в сферата на третокачествената криминална литература.

- Какво ще кажете на онези, които продължават да словоблудстват и вопият за "  Война, клане, мъст", които призовават: "  Време е за крайности. Време за решения, война, раздяла и клане"?

- Никога и през ума ми не е минавала мисъл за отмъщение. За възмездие - ДА, но възмездие на базата на закона, колкото и несъвършен да е. На тези, които зоват за мъст и т.н., мисля че отговорихме с това, което изготвихме вместо некролог за Вики - "Направи добро - на непознат. За Вики!", който разпространихме по време на бдението със свещи. Ако един на десет го последва, ефектът ще е стократно по-голям отколкото отмъщението. Може би тук е и мястото да благодаря на хилядите русенци, които без никой да ги организира, се събраха пред Паметника на свободата, запалиха свещичка и потъгуваха с нас. Благодаря Ви, Русенци!