Създателят на „Новичок” Вил Миржаянов: Москва и ФСБ използваха препарата, разчитайки, че никой няма да ги хване

Производството на отровния газ се осъществява само и единствено в СССР и Русия

Вил Миржаянов

Вил Миржаянов

Още през 1992 г. Организацията за забрана на химическите оръжия отказа да включи „Новичок” в забранителния списък

Става дума за фундаментално нов клас препарат, който се основава на свързването на фосфор и азот, казва съветският учен, който днес живее в САЩ

Интервю на Кирилл Белянинов, "Гласът на Америка"

- Вил Миржаянов, вие сте участвал в създаването на уникалната съветска химическа отрова с нервно-паралитично действие, позната днес като "Новичок“. В същото време твърдите, че няма такова оръжие  никъде другаде по света, с изключение на Русия. Как тогава разбраха британските следователи кое вещество е използвано за отравянето на Сергей Скрипал?

- Да се установи веществото, което е използвано в този случай, трябва да имате достъп до мощен  спектрометър с висока разделителна способност, в "библиотеката" са складирани спектрите на всички известни понастоящем съединения. Взетата проба се сравнява с вече известните и компютърът показва спектъра с 96% вероятност. Това означава, че тук не може да има грешка.

- Но за тази цел следователите трябва да имат някаква проба?

- Това са обичайните процедури. Можете да вземете кръв, урина, да извлечете материал от дрехите с помощта на разтворители. Има много начини.

- Руските служби многократно заявиха, че химичното вещество, използвано за отравяне на бившия полковник от ГРУ Сергей Скрипла, може да се произведе и в други страни, включително във Великобритания. Казвате, че в Англия също има образци на "Новичок"?

- Британците биха могли лесно да го синтезират въз основа на формула, публикувана в моята книга, която излезе през 2008 г. (State Secrets: An Insider's Chronicle of the Russian Chemical Weapons Program Secrets. – Г.А ). Всяка страна поотделно се грижи за собствената си сигурност, а при проучването на възможните заплахи е възможно да се създаде подобен образец.
Така че прототипи могат да бъдат създадени в много страни, но производството се осъществява само и единствено в СССР и Русия.

- Публикували ли сте в пълнота формулите?

- Да, изцяло. Подозирах, че нещо подобно ( опитът за убийство на С. Скрипал – б.а.) може да се случи и затова от дълго време, още през 1992 г., се опитах да включа "Новичок" в списъка на официално забранените химически съединения. Но това можеше да се направи единствено от Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), след като се съгласува това решение с всички държави-членки на конвенцията.
След публикуването на книгата ми този въпрос беше обсъден на заседание в седалището на ОЗХО и, доколкото ми е известно, не беше взето никакво решение.

- Руският външен министър Сергей Лавров, който отговори на британските обвинения, нападна Лондон, че не спазва изискванията на Конвенцията за забрана на химическото оръжие.

- В рамките на тази конвенция ОЗХО може да работи само с вещества, които са включени в списъка на забранените вещества. "Новичок" не е в този списък и следователно в седалището на тази организация няма методи за разпознаване на "препарата".

- Първоначално вие казахте, че "Новичок" съществува от 1992 година. Оттогава насам тези оръжия биха могли да бъдат усъвършенствани? Как може да сте сигурен, че не става дума за съвсем друго съединение със сходни характеристики?

- Разбира се, че те могат да бъдат подобрени, но "скелетът", „структурата“ на препарата остава  непроменена. "Новичок" се отличава от всички, без изключение, нервно-паралитини газове, тъй като се основава на свързването на фосфор и азот. Във всички други отровни вещества няма такава връзка, така че "Новичок" е фундаментално нов клас препарат.

- "Новичок" е създаден в Държавния научно-изследователски институт по органична химия и технологии (GONIIOKHT) в края на 80-те години. Докато работехте по този проект, предполагал ли сте, че той може да бъде използван в случаи като "аферата Скрипал"?

- В съветско време ние винаги работихме заедно с КГБ. Когато Марков ( българският писател Георги Марков, прострелян в Лондон през 1978 г. – б.а) е убит, рицинът, използван при нападението над българина е получен в нашата лаборатория. Но ние не се занимавахме с оръжия за убиване, за тази цел КГБ разполагаше със собствена лаборатория.

- Руските представители твърдят, че "отровния препарат", който сте създали, може да съществува и в републиките на бившия СССР. Те посочиха Грузия и Узбекистан като източник за неговия произход.

- Това е безсмислен разговор. Съветският съюз се срина преди 27 години и ако някъде в републиките имаше оригинален  "Новачок", препаратът отдавна да се е разпаднал, няма как да послужи за химическо оръжие.
Всеки химически отровен елемент се разлага и няма съединение, което да запазва свойствата си толкова дълго време. През първата година се губят 2 процента от състава му, през втората година - 3 процента, а получените при този разпад компоненти ускоряват процеса на разграждане на съединението. Ето защо съхранението и изхвърлянето на токсични вещества е голям проблем, който освен това е по-скъп от тяхното производство.

- Казахте, че по време на покушението над Скрипал и неговата дъщеря е възможно да е използвано бинарно оръжие ...

- Да. Именно поради трудностите при съхраняването и рециклирането на такива отровни вещества никой не би произвел така наречения "краен продукт". Ще бъдат произведени отделните компоненти от него, които поотделно са относително безвредни "съставни елементи", които се свързават непосредствено преди употребата му.

- И такова производство може да бъде запазено в тайна?

- Да. Например, едновременно с разработването на крайното вещество, когато вече е започнало поетапно неговото приложение, се разработва селскостопански пестицид, който основно повтаря това вещество по характеристики. Става дума за производството на така наречените "полупродукти", които са компоненти на бинарно оръжие, но могат да се произвеждат съвсем официално. На едно предприятие може да му бъде възложено по план производството на пестициди, без дори да подозират там, че всъщност произвеждат химическо оръжие.

- От вашата гледна точка, колко лесно е да се транспортират такива вещества през границите и след това да се използват?

- Не е много трудно. Нуждаете се от две стъклени ампули, някакво вещество под високо налягане, например лек летлив бензин. Ампулите трябва да се счупят преди употреба, като при смесването на двете вещества се получава желаното съединение. След това, когато е под формата на аерозол, може лесно да се пръска. Но това е много груб вариант и съм сигурен, че ФСБ знае по-прецизен начин да го използва.

- Смятате, че опитът за покушение над бившия полковник Скрипал е "категорично демонстративен". Това означава, че изпълнителите предварително са знаели, че ще бъдат открити следи от "Новичок"?

- Аз не мисля така. Това е наистина демонстративно наказание, но според мен, Москва беше сигурна, че няма да има следи от веществото. Този "отровен препарат" не съществува официално, той не е споменат в нито един от списъците на Организацията за забрана на химическото оръжие. Почти 30 години никой не се е занимавал с разработването му. За мен е очевидно, че Москва разчита на факта, че никой няма да ги хване.

- Но формулата на "Новичок" вие сте публикувал преди осем години ...

- Не знам дали ФСБ е видяла книгата ми. Може би в един от отделите й са я чели, но в другия, който е подготвял покушението, сигурно дори не са чувал нищо за това.

- След инцидента със Сергей Скрипъл представители на ОЗХО или на международни организации обърнаха ли се към вас, предвид това, че вие сте един от създателите на "Новичок"?

- Не, никой не се е обърнал към нем, освен журналисти…

Превод: Faktor.bg