Румен Христов: Дебатът за европейските избори се изроди заради неистовото желание на БСП и Нинова да се докопат до властта

Тезите на БСП са фейк и популизъм, какъвто и въпрос и да им се зададе за Европа, те говорят като за краставицата – срещу управлението

Румен Христов

Румен Христов

Листата на социалистите  е от новобранци, хора без опит и визия за това, което трябва да свършат в ЕС, но с желание за реванш в България

Александър Йорданов е човек, уважаван както от неговите симпатизанти, така и от опонентите му, казва пред Faktor.bg лидерът на СДС

Интервю на Анелия Димитрова

- Господин Христов, защо дебатът за Европа се изроди във вътрешнополитически, защо Европа я няма в кампанията?

- Заради неистовото желание на БСП и техният лидер, г-жа Нинова да се докопат до властта. Те смятат, че ако успеят да изпреварят ГЕРБ, макар и с 1 глас, ще имат основание да искат предсрочни избори. Впрочем, това е ролята на опозицията – да бъде коректив и да иска предсрочни избори. Какво обаче печели от това обществото  е друг въпрос. 

Истината е, че европейските избори в по-голямата част не засягат вътрешната политика на страната, а това, в каква посока и как ще се развива Европейският съюз. Тези избори наистина са едни от най-важните от създаването на ЕС досега, защото те ще решат съдбата на Европа, тоест – дали този сполучлив проект ще бъде съхранен и доразвит, или ще постави началото на дезинтеграционни процеси. 

България и другите малки държави печелят от членството си в ЕС и сценарият за дезинтеграция не е от полза на българските граждани. В този смисъл, българските избиратели трябва да направят много ясен избор. Защото избирайки измежду двете основни партии – претендентки за победителки – ГЕРБ-СДС и БСП, те избират евродепутати в две отделни семейства: Семейството на Европейската народна партия, където членува най-старата демократична формация и първа членка на ЕНП – СДС и най-голямата и управляваща дясна партия – ГЕРБ. Или избират евродепутати, които ще отидат в групата на ПЕС. 

И ЕНП, и ПЕС са системни и проевропейски партии. Въпросът е, доколко кандидатите за евродепутати от БСП са проевропейци, гледайки постоянно на Изток и мечтаейки за Евразийска перспектива на България. Самият факт, че те са против влизането на България в Еврозоната, може би е свързан с тяхното очакване да влезем в „зоната на рублата“, или Рублозоната. Не харесват самолетите F-16, но харесват самолетите МИГ, не празнуват Деня на Европа, но празнуват Деня на победата и всяка година правят възстановка на Безсмъртния полк в градинката пред паметника на Светската армия. Не си харесват лидера на ПЕС, но за сметка на това харесват националисти. 
Всъщност, избирателите  трябва да си отговорят на въпроса, доколко БСП са европейци. И още нещо, не по-маловажно. Евродепутатите, излъчени в двете основни групи, ще изберат следващия председател на Европейската комисия. Ако ЕНП има достатъчно гласове в следващия ЕП, за което се борим ГЕРБ и СДС, шансовете на шпиценкандидата  Манфред Вебер, който е доказал, че е приятел на България, са големи. Много от хубавите неща, които се случиха в България, откакто сме членове на ЕС, са благодарение на десницата и добрата й работа с ЕНП, която е застъпник на българските интереси в ЕС. 

ЕНП и нейният кандидат са поели категоричен ангажимент за присъединяване на България към Шенген и Еврозоната – нещо, което касае всеки български гражданин. В същото време, кандидатът на ПЕС за шеф на Еврокомисията – Франс Тимерманс, открито заявява, че България не е готова за член на Шенген и Еврозоната и не трябва да получи подкрепа в тази посока. 

- Каква е Вашата оценка за двете основни листи и програмите ?

- Не само, защото СДС участва в листата на ГЕРБ на тези избори, но ако трябва да бъдем абсолютно реални  и откровени, те са несравними. Предимството на листата на ГЕРБ и СДС е смазващо. Имаме действащ успешен еврокомисар за водач, в лицето на г-жа Мария Габриел, петима млади, но изключително опитни и подготвени досегашни евродепутати, успешни бивши министри, зам.-министри, зам.кметове и общински съветници, с авторитет в техните райони и сфери. 

От страна на СДС в листата присъстват две знакови имена. Александър Йорданов – име – символ на българската демокрация, участник във всички процеси, свързани с демократизирането на България от първите дни на прехода. Той беше един от групата на 39-т, председател на ПГ на СДС в 36 НС, а по-късно и председател на 36 Народно събрание. Дипломат, посланик в Полша, Литва, Латвия, Естония и Македония. Писател, публицист, човек, уважаван както от неговите симпатизанти, така и от опонентите му. Като един от основателите на Атлантическия съвет той е с ярка пронатовска и проевропейска позиция, които ще отстоява и в Европейския парламент. 

Г-н Александър Йорданов може да изиграе много важна роля в присъединителния процес на Северна Македония в НАТО и ЕС, като бивш посланик там. 

Участието на другия наш представител в листата, г-н Илия Лазаров, също е знаково, защото той е главен секретар на СДС. Г-н Лазаров е от първите дни в СДС, има изключително богат политически опит, владее перфектно няколко езика, дипломат по професия и с административен опит, като началник на кабинета на синия президент Петър Стоянов. 

По отношение на програмите, често казано, аз не видях представяне, защита и дискусия на теми и въпроси, които ще бъдат защитавани ЕС и касаещи ЕС, от страна на БСП. Всички техни дебати се свеждаха до вътрешната политика и единствените им опорки са свързани със злостна критика на управлението. 

Какъвто и въпрос и да им се зададе за Европа, те говорят като за краставицата – срещу управлението. 

От СДС също неведнъж сме критикували управлението във вътрешнополитически план, но подчертавам отново, че в момента става въпрос за евроизбори и депутати, които няма да бъдат в българския, а в европейския парламент. Става дума за бъдещето на Европа и това е най-важният въпрос сега. 

От друга страна , кандидатите за евродепутати от ГЕРБ не само дадоха отчет за това, което са свършили, но очертаха изключително подробно и конкретно това, което ще правят в следващия Европарламент. На първо място - членство на България в Шенген и Еврозоната. Освен това -  дигитализацията, пакета "Мобилност", кохезионната политика, уеднаквяване стандарта на храните, образованието, здравеопазването. Ето на това поле трябваше да се сблъскат дебатите, а не да говорят от БСП за минималната пенсия и заплата, които разбира се, че са много важни, но не са предмет на европейския дебат. 

Тезите на БСП са фейк и популизъм. 

За листата на социалистите мога да кажа следното: новобранци, хора без опит и визия за това, което трябва да свършат в ЕС, но с желание за реванш в България. И само един, самотен Станишев, който разбира от европейска политика.

- Не казахте нищо за проф. Румен Гечев, как ще коментирате неговото присъствие в листата? Все пак той беше икономическият гуру на Жанвиденовото правителство.

- Правителството, което доведе до поредната криза, стоварила се върху главите на българите, благодарение на „справедливото“ управление на социалистите, правителство, при което доларът стигна 3200 лв, заплатите бяха 6-8 долара, а пенсиите – 3-4 долара. Правителство, което доведе България до зърнена криза, която ми се наложи като министър на земеделието да решавам. Представяте ли си, в 20 век да има опашки за хляб и гладуващи хора в Европа?! Дотук ни докара управлението на Жан Виденов. По-възрастните помнят всенародната стачка и лозунга „Никога повече БСП!“ Та днес се учудвам колко е къса нашата памет. Що се отнася до г-н Румен Гечев, той може би присъства като знак на приемственост на онова управление, което Ви припомних и това, което се задава, ако БСП дойдат на власт. БСП не се срамуват от миналото си, даже се гордеят и ясно го показват. 

Те пак са тук, и пак са същите!

- Какъв е Вашият призив за 26 май?

- Гласувайте! Важно е. Не, за да изпратите някого в Европейския парламент, а защото Европа е в опасност и всеки глас в полза на десницата, е глас за по-сигурното и спокойно бъдеще на Обединена Европа. Това е велик проект, който има нужда от своето обновяване, но трябва да го съхраним, защото обединени много по-лесно можем да посрещнем предизвикателствата.