Рачо Петров: Орешарски ще защитава интересите, които бранеше и Бойко Борисов

През последните 24 г. БКП-БСП никога не са изпускали властовите позиции в страната

Новото правителство не поражда оптимизъм, не е желано от народа, казва наследникът на генерал Рачо Петров

Откриваме във Франкфурт Рачо Петров. Той е внук на генерал Рачо Петров, бивш премиер, оглавявал в началото на миналия век две правителства на България. Макар и далече от родината, наследникът на известната фамилия трескаво и в най-малки подробности следи всичко случващо се в България. Рачо Петров – младши, е бивш зам. министър на икономиката в правителството на Филип Димитров. От години е извън държавния сектор, но остава критичен към факторите и процесите  на управление в страната.

Интервю на Стойко Стоянов

- Г-н Петров, България има ново правителство, това ли е кабинетът, който може да изведе страната от кризата и да успокои гневът на гражданите?

- Да, страната има ново правителство, но едва ли е желаното от българския народ. Трябва да призная, че самият аз съм изненадан от подхода на г-н Орешарски и си задавам въпроса този кабинет неговата идея ли е, или отново "знаещите" са си показали рогата?! Прочетох някъде, че неговият МС е с най-много титли - д-р, проф. и не знам още какви си. Затова се запитах - този МС като ВУЗ ли е замислен или ще организира симпозиум на тема "Управление на страната в криза"? Че сме в криза го усещат всички, но се очакват практически резултати, а не "научени" статии по теория на управлението, при това за много от членовете на кабинета в непознати области. Преценете сами например министърът на земеделието се счита за един от водещите специалисти в областта на бубарството, мисля, че коментарът е излишен или трябва да се сетя, че е пловдивски кадър, т. е. на сочения за олигарх  Георги Гергов. Необходими ли са коментари за министрите на икономиката, на финансите, последният може би трябва да си преговори темата „Бюджет”, освен ако тази сфера г-н Орешарски не е запазил за себе си. Но кое по-напред ще прави той. За съжаление не виждам нищо в този кабинет, което да поражда оптимизъм. Обещаваше се програмно правителство, но къде са целите, и което е по-лошо липсват технологията, начинът за практическото им постигане. Кой съчетава познанията и практиката в това правителство?

- Чии интереси ще брани този кабинет?

- Правителството е коалиционно между БСП и ДПС, а останалите щедро дадени прилагателни, независимо от кого ще трябва да се доказват. Чии интереси ще защитава - отговорът е елементарен -  интересите, които бранеше и Бойко Борисов като гл. секретар на МВР, а по-късно като министър-председател. Нека да си спомним за играта с външния дълг, която завъртя г-н Милен Велчев, а по-късно и аферата с Мишо Бирата и т. н. Но в хората, които държаха властта се появи желанието не само да се взимат проценти, а да отнемат в своя полза всичко, което печели и това разбира се възбуди съпротивата срещу предишната власт. Ще пропусна за момент да навлизам в тресавището, наречено енергетика. Но не забравяйте, че един от главните виновници за подписаните договори с енергоразпределителните дружества е зам. министър от ДПС в правителството на Симеон Сакскобурготски.

- Може ли кабинетът "Орешарски" да се окаже "Олигарски" ?

- Той няма как да бъде друг!!!

- Вие сте исторически дясно ориентиран човек, смятате ли, че БКП и нейната наследница БСП се връщат с това правителство на власт, какви ще са последиците за страната?

- БКП-БСП никога не са изпускали властовите си позиции през тези 24 години. Мимикрията им ползва в една или друга степен отделните им кланове, играят се малки театрални постановки, които могат да заблудят някои "порфесионални"политици от Западна Европа, но те не са имали възможността да опознаят "прелестите" на развития социализъм.

- Трябва ли ГЕРБ и Бойко Борисов да носят вина, че с провалената си политика върнаха БСП на власт и доубиха старото дясно?

- Вина? Та те са част от постановката. Ролята им е да плашат обикновения човек, че ако не гласува за ГЕРБ, които са „ДЕСНИ?!!”, ще доведе червените, т. е. БСП. Колкото до старото дясно, не съм убеден до колко то съществуваше реално. По-скоро беше за създаване на демократичен фон.

- Вие сте лидер на гражданско сдружение "ГЛАС",  което от години прокламира експертност и професионализъм, защо обаче всички последни правителства бягат от експерти и не искат да се вслушат в разумни доводи?

- Да това е факт, но нашите предложения, макар и разумни развалят съня на редица управляващи, които не могат да видят "тяхното", формулировка, която ме кара да гледам скептично и на новото правителство.

- Има ли нужда България от нова дясна партия и как да се създаде, за да не се върнат сенките и съмненията от миналото?

- Това е действителното условие за нормализиране на обществено-политическия живот в страната. Но такава формация не трябва да се прави "по заповед на щуката", а с отговорното разбиране за нейната важност - от нови хора, готови да се ангажират със създаването й. Необходима ни е Дясна алтернатива за България!

Сега е моментът да изберем каква искаме да бъде България - съвременна държава с модерна пазарна икономика, или колония и ХХI век!!!