Проф. Константинов: Догодина ни чакат тежки хакерски атаки, досегашните ще ни се видят като игра на чавдарчета и пионерчета

Ако Кремъл реши да ни нападне в мрежата, няма да е от Русия, а от страни като Сингапур

Проф. Михаил Константинов

Проф. Михаил Константинов

На честванията не трябва да се веят руски знамена, а само българският трибагреник и флагът на ЕС

Към Европа са се запътили стотици милиони мигранти, в Африка буквално умират от жажда и напускат земите си, казва анализаторът пред Faktor.bg

Интервю на Васил Василев

- Проф. Константинов, каква оценка бихте дали на първите 100 дни от управлението на правителството? БСП го атакува, че не се справя с подготовката за председателствтото ни в ЕС?

- Основната черта в това управление на първите му 100 дни са външнополитическите успехи. Беше изненадващо за много хора, че страната ни ги постигна. Става въпрос за подготвения договор с Македония и за срещата с Еманюел Макрон, както и за посредническата роля, която страната ни играе между Брюксел и Анкара. Това са изключително важни неща за страната, които я върнаха на политическата карта в Европа, което потвърждава и геополитическото ни значение в Европа. Ако някой си мисли, че е свършило с геопоолитиката тема, дълбоко греши. В последните 30 години тя е определяща за взаимоотношенията между държавите. В ресора на икономиката не се е случило нещо важно, тъй като имаме малък ръст. Държавата обаче се намесва в интерес на обществото и на работниците. Пример за това е „Дунарит“ в Русе, което беше докарано до риск и трябваше да бъде спасявано от държавата. 

- Ще успеем ли все пак да посрещнем европейските лидери на ниво през 2018 г.?

- Има забавяне по подготовката за председателството ни в Европейския съюз. Не се наваксва бързо и там нещата не тръгнаха много добре. Не смятам обаче, че има фатални пропуски. Поправими са, тъй като говорим за забавяне в техническата област – има недовършени пътища, естакадата, която свързва „Терминал“ 2 с бул „Брюксел“ не е готова, а с Националния дворец на културата има много проблеми. Там трябва да се хвърлят повече усилия. Позитивно за правителството е, че реши да намали бюрократичната тежест. Трябва да се работи повече за електронното правителство. Страната ни трябва да работи и по посока на сигурността, тъй като ще бъде обект на много тежки хакерски атаки като председател на ЕС. Това, което сме виждали като интернет „нападения“, ще бъде като игра на чавдарчета и пионерчета в сравнение с това, което ни чака. Компютърните системи на ведомствата трябва да бъдат проверени и подсилени. Става дума основно за МВР, МВнР, за Министерски съвет и за още няколко сектора. Те задължително ще бъдат подложени на тези атаки. 

- Тези кибер атаки от Кремъл ли ще дойдат?

- Ако Кремъл организира атаки, те няма да са от Русия, а от Сингапур, примерно. Кибер нападенията идват от всички точки на света, но Москва е най-силна в това отношение. Много подценяваме Северна Корея, които са станали доста сериозни хакери. Китай също е включена в тази схема. Има подобни случаи и от САЩ, Франция и Израел. Те също са много добри в кибер шпионажа, но и в кибер защитата. В България има достатъчно специалисти, които да са полезни за страната ни и за Европейския съюз. 

- На Шипченската епопея беше развято знаме на незаконната Донецка държава. Ще последва ли дипломатически скандал след провокацията?

- Единственото знаме на подобни места, освен българското, което трябва да се развява, е на Европейския съюз. От друга страна, в България няма забрана да се показват американско или руско знаме. Ако се приеме закон, нека да има само роден трикольор. Не ме интересува кой какво цели и демонстрира, но лично мен ме дразни да се развяват чужди знамена на български чествания, на празници и на демонстрации. 

- Ваканцията на  парламента приключи и започва новата сесия. Какво очаквате от предстоящия политически сезон? 

- Аз се радвам, че българската опозиция е активна. Така трябва да бъде. В една държава, в която опозицията я няма, започва да загнива. Тя играе ролята на вълците, които ядат мършата в стадото и по този начин поддържа здравето му. Опозицията трябва да е още по-настървена, за да няма отпускане в управлението. Лошото е, че има една история за черния лебед. Това е неприятност, която никой не може да предскаже.  Аз се надявам, че това няма да се случи и че горещите точки са извън нея. В света има супер горещи 5-6 места, за които трябва да сме предпазливи да не предизвикат сериозен конфликт. Когато един парламент произведе много закони, това не е задължително признак на полезна работа. Веднъж изготвени, те трябва да бъдат стабилни. Народното събрание през последните 25 години е хиперактивно, но произвежда законодателен боклук. Има закони, които са поправяни стотици пъти и очевидно става въпрос за тежка неграмотност. Добрият парламент работи като добрия майстор – бавно и постепенно, но качествено. Когато обаче потърсим един майстор още няколко пъти, за да оправя това, което е сътворил, то очевидно е калпав и трябва да се държи далеч от дома. Разбира се, законодателството не може да бъде създадено веднъж и завинаги, а търпи промени, но то трябва да има фундаментални дефекти, които да се поправят буквално на следващия ден. Грешка е, че не се слушат достатъчно експертите. Трябва да има и правен съвет в парламента, който да е активен в това отношение. Доволен съм, че в момента Народното събрание работи по-спокойно. Когато депутатите започнат да тичат в кулоарите и в залата, и да вдигат скандали, вече говорим за лоша практика. 

- На какво се дължи промяната в манталитета на депутатите, за която говорите?

- Може би им е дошъл акълът на някои депутати, които са преосмислели, че е по-добре да не правят нищо, отколкото да произвеждат боклук. Добрият парламент е като добрия електротехник. Познава се по това, че няма много работа, защото си я е свършил и рядко прави ремонти. Добрата работа на парламента ще е тази, за която не чуваме много, но усещаме резултатите й. Аз не искам да чувам скандалите в Народното събрание, а да виждам смислените закони. 

- Какви знаци даде френският президент Еманюел Макрон на България, който дори се обърна на летището с малкото име към премиера Бойко Борисов?

- Това, че има приятелски взаимоотношения между лидерите, е добре. Ние сме съюзници с република Франция. България е франкофонска страна, а френската култура е много популярна у нас. Виждаме и колко френски коли дори се търкалят по нашите пътища. На Макрон са необходими политически успехи. След ентусиазма при избирането му за президент, рейтингът му бързо падна и в момента е на доста скромно равнище. Една от темите му е за сезонните работници от новоприетите членки в Европейския съюз. Съгласен съм, че дъмпингът с осигуровките и заплатите не е полезен. Това обаче не ознчава само, че трябва да се попречи на тези хора да работят в чужда държава, а и че нивото на заплащане у нас трябва да се вдигне. Ние имаме тежък проблем с неадекватното оценяване на труда, което води и до ниско потребление. Дано около дебата за сезонните работници да се обърне внимание и на по-високия стандарт, който трябва да имаме. По този начин ще спрем и изтичането на специалисти от държавата. 

- Опозицията обвини правителството, че е използвало за вътрешнополитическите цели визитата на Макрон. Успя ли държавата да защити интересите си пред Франция?

- Аз не бих говорил по този начин. Става дума за взаимно „изполване“. Политиката не е игра на подаръци, а на размяна. За да вземеш нещо важно, трябва и да отстъпиш понякога. Видяхме едно сътрудничество, което се надявам да продължи, за да се решават кардиналните въпроси на Европа. Подобен проблем е мигрантското нашествие. Преди две години някои лидери допуснаха фундаментална глупост, когато казаха: „елате всички“. Втората фундаментална глупост бе: „елате, защото ние ще се справим“. В момента в Африка има 1 млрд. души. През 2050 г. те ще бъдат двойно повече, след още 50 години ще са 4 млрд. Кретенизъм е да се канят всички хора в Европа. Прирастът на Африка е 60-70 млн. годишно. Ние не им помагаме, но в същото време си унищожаваме Европа. Каква помощ е да приемаме по 1 млн. африканци всяка година, които не интегрираме, а и те самите няма да са щастливи тук? Ние задушаваме собствената си цивилизация и култура, за да помагаме на Африка. Съгласен съм да се помогне на тези държави, но в посока да си намалят прираста. Абсурдно е на континент с толкова места, където не пада дъжд, да има 4 млрд. население, което и днес умира. Ние правим зло на народите им, като ги приемаме, някои хора биха казали, че всички трябва да дойдат в Европа. Дано на европейските ръководители да им дойде акълът. 

- Каква е ролята на Турция и можем ли да очакваме решение на Ердоган да „отвори шлюзовете“ на страната си и да пусне над 3 млн. бежанци в Европа, ако не бъдат изпълнени изискванията му към ЕС?

- Ще е много страшно, ако той пусне бежанците, но това не е толкова плащещо дори. Проблемът е, че в момента към Европа са се запътили стотици милиони мигранти. В Африка буквално умират от жаждат и напускат земите си. Ердоган е свикнал с тези 3 млн. души и е асимилирал, че не му пречат толкова. Той много добре знае, че ако ги пусне, ще затвори окончателно вратата на Турция към Европа. От това обаче Ердоган няма сметка. Освен това, всички бели държави трябва да си изтеглят войските от Африка, защото не правят абсолютно никакво добро с подобни действия. С военните се създават само зло и нови мигранти. Например, само идиот може да води война с Афганистан. Съветските генерали са констатирали, че подобна битка може да се спечели само с ядрено оръжие. Не мисля, че светът иска точно такъв зловещ сценарий. По подобен начин се развиват и войните в Либия и в Ирак. Освен това, арестуван и осъден за терор, не трябва да бъде освобождаван и амнистиран никога. Такъв човек не може да бъде поправен. Засега в Европа няма смъртно наказание, следователно минималната присъда трябва да е доживотен затвор, без право на замяна за терористите. 

- Почетният председател на ДПС Ахмед Доган написа изявление, в което казва, че не е кукловод в държавата. Как ще коментирате това внезапно появяване от сараите на Сокола?

- Не познавам този господин. Честно ви казвам, не знам какво има предвид. 

- Валери Симеонов и кабинетът бяха обвинени в посегателство над бизнеса с акция „Тишина“ по Българското Черноморие. Одобрявате ли мерките, които бяха предприети?

- Категорично подкрепям акцията, тъй като това означава само едно – че се спазва законът. Дори не искам да коментирам на кого е пречил кабинетът, но има правила, които трябва да се спазват. Над закона не може да има нищо. Ако правилата не се спазват, цивилизацията преминава в джунгла. Между двете има една изключително крехка разлика, която се нарича „закон“. Ако той не съществува и не се прилага в цивилизацията, то тя вече не съществува. Ако бъде одобрено и гласувано да има шумни курорти, нека да бъде така, но със закон. Аз съм любител на природата и бих посъветвал любителите на купоните да намерят някое по-диво място, но защо то трябва да е точно на морето?