Проф. Александър Маринов: Нинова сътвори „скандала“, че тези, които искат коалиция между БСП и ГЕРБ, са против нея

Емоциите и бързата реакция отклоняват лидера на БСП от най-сериозната ѝ задача – да бъдат алтернатива на сегашното управление

Проф. Александър Маринов

Проф. Александър Маринов

В момента не виждам в „левицата“ организирана подкрепа и натиск в партията за издигане на друго лице, което да седне в лидерския стол

Председателят на „столетницата“ не изключи Георги Гергов от БСП заради ЦУМ, а заради предишни прегрешения, казва пред Faktor.bg политологът

Интервю на Васил Василев

- Проф. Маринов, каква буря бушува в БСП – истинска, или симулативна?

- Не бих нарекъл проблемите в БСП чак буря, но те в никакъв случай не са симулативни. В редиците на социалистите има различия, които могат да ескалират и да се изострят, но на този етап те все още не са достигнали драматична форма. Различията в БСП са мотивирани по различен начин и няма една единствена монолитна опозиция в партията. А различни групи, които са в спор с ръководството по различни причини. 

- Застрашен ли е лидерският пост на Корнелия Нинова в партията?

- На този етап не виждам такава възможност, защото все още няма аргументи за подобни действия срещу Корнелия Нинова. Ако БСП е в кондиция и предлага добри политики, ще е добре и за България. От „Позитано“ 20 обаче, ако се интересуват от това, страната ни да върви напред,  да посочат кои са реалните слабости в държавата и как те да се отстранят. В момента виждаме едно изместване на дискусията за реалните политики и ни занимават с второспенни и измислени въпроси. 

- Кои са тези въпроси, които изместват реалните проблеми на страната?

- Ще ви дам пример. Преди една година и половина имаше спор, дали ГЕРБ и БСП трябва да правят широка коалиция и да управляват заедно страната. Днес подобна дилема не съществува. Този „скандал“ беше направен от Корнелия Нинова. Според нея онези, които са срещу нея в „столетницата“, искат коалиция с Бойко Борисов и ГЕРБ, което просто не е вярно. Някои хора като Георги Гергов считат подобен формат на сътрудничество между двете партии за добър, но има и такива, които не дават и дума да се продума за него. Въпросът пред БСП е съвсем различен. Когато Корнелия Нинова пое лидерството на партията, тя ѝ даде силен импулс, включелно с поредица от добри решения. Лидерът на БСП направи например много рискован ход с издигането на кандидатурата на Румен Радев. Той се оказа успешен, както и изборът на държавния глава, който е най-добрият до този момент от предшествениците си. Това обаче не е един акт, който до края на дните ще бъде отчитан на Корнелия Нинова. Тя има и слабости. Лидерът на БСП е един емоционален човек, който обича бързата реакция. Това отклонява по някакъв начин партията от най-сериозната ѝ задача – да представи модел, политики и личности, които наистина да бъдат алтернатива на ГЕРБ. Защото за подобно позициониране в политиката не е достатъчно само да казваш, че си алтернатива, а да покажеш, че си различен и предлагаш нещо по-добро. 

- Петър Мутафчиев твърди, че извъндредният конгрес е, за да се избистри стратегията и социалистите да са алтернатива на управляващите. Възможна ли е тази цел, до сега опозиционните атаки не им се получаваха?

- Не съм следил процесите толкова внимателно и нямам информация от „кухнята“ на партията. Спорът за конгреса е логичен, но като страничен наблюдател ми прави впечатление, че няма сериозен напредък по първата точка – „БСП алтернатива на ГЕРБ“. Замислих се какво може да кажат социалистите по тази точка и какво ще обсъждат? Защо трябва да има точка „Алтернативен бюджет“. Тя е абсолютно излишна. Съгласен съм, че може да има алтернативна позиция и основни политически рамки, но за това също няма готовност. Какъв алтернативен бюджет може да се прави, когато не сме видели предложения от управляващата коалиция и срещу какво ще бъде конкуренция? Има основание в критиката, че конгресът се форсира необосновано. Ако основната причина не е в степента на готовност за заложените точки, тогава логично възниква въпросът защо се свиква? Само можем да гадаем защо се прави подобно събрание на социалистите. 

- Има ли в БСП социалист, който би могъл още на този конгрес да измести Корнелия Нинова от лидерския пост?

- В БСП има много хора, които биха могли да бъдат не по-лоши лидери от Корнелия Нинова, включително и такива, които не са чак толкова известни. Това съвсем не е достатъчно – един човек да има само качества, за да заеме лидерския пост в партията. Всичко зависи от много други обстоятелства. В момента не виждам в БСП организирана подкрепа, не само в Националния ѝ съвет, а и в партията, натиск за издигане на друго лице. 

- Как ще завърши тази война – Корнелия Нинова срещу Георги Гергов, имайки предвид, че пловдивската организация е под негов контрол, както и важни лица от Изпълнителното бюро?

- Аз не съм запознат толкова детайлно с този конфликт. Корнелия Нинова е права, когато поиска отстраняването на Георги Гергов. Не толкова заради прословутата му среща в ЦУМ, а заради неговите действия преди това, които станаха известни по-късно, макар че са се знаели, но, не са били обявени. Георги Гергов усилено е работил за коалиция между БСП и ГЕРБ против изрично приетата партийна позиция. Според мен, при такова поведение, всяка една партия би изключила членовете си, а не просто да ги отстранява само от ръководството. Защо той има аргументи срещу Корнелия Нинова, е друг въпрос. Неговите критики също са основателни, но трябва да имат повече конкретика, а не да се говори на дребно.