Петър Славов: За всички е ясно, че единственото дясно обединение на тези избори е "Нова република"

Реформаторският блок - вече не знам кой номер стана- прибраха хората, гласували за Пеевски навремето

 "Да, България" сами отказват да се определят десни ли са, леви ли са

Измислени социолози, тип "Червен Кольо", се опитват да разколебават десните хора, но после ще трябва да си ядат дипломите, казва един от лидерите на "Нова република" пред Faktor.bg

Интервю на Деница Бояджиева

- Г-н Славов, защо сезирахте ЦИК за изборните секции в Турция?

- Депозирахме в ЦИК искане по Административно-процесуалния кодекс, за да се преразгледа тяхното решение за определяне на 35 секции в Турция на база разкриване на нови факти и обстоятелства. Четири са в дипломатически и консулските представителства, а всички останали са разпръснати, където ви хрумне. "Нова република" настоява всички такива секции да бъдат закрити, а в консулствата и посолствата да бъдат разкрити допълнителни.

- Кое наричате "нови факти и обстоятелства", изявите на посланик Гьокче ли?

- Публично известен стана клипът с турския министър, който агитира за една партия, която нарича себе си българска. Това очевидно е недопустима намеса във вътрешните работи на една суверенна държава и поставя под съмнение честността на изборния процес, който ще се организира на територията на Турция. 

- Извинете, но  заради клип се сезирахте за действителността? А досега как е било - винаги същото или, според вас, не?

- Аз поне досега не бях виждал никога турски министър да е агитирал директно! Винаги е имало проблеми, но в юридическата наука  човек трябва да стъпи на факти и доказателства, за да брани законността. Именно затова ЦИК трябва да си преразгледа решението за секциите. Доста хора се упражняват по тази тема, но ние сме единствените, посочили конкретния законов способ за изменение на решението на ЦИК.

- Сега вече ви задавам вечния въпрос за тегобите в дясното, не ме оставайте да го довърша, че просто не зная как...

- Мисля, че вече е ясно за всички, че единственото дясно обединение, което се явява на тези избори е "Нова република".  Реформаторският блок - вече не знам кой номер стана- прибраха хората, гласували за Пеевски навремето - някакви земеделци, които бяха част от БСП при 42-то Народно събрание. За хората на Бареков дори няма да отварям уста, да не продължавам и за "Глас народен".

- А отношенията ви с "Да, България",  дори не ги споменахте. Защо така упорито отказвате да мелите заедно? Егоцентризъм, самохвалство, каква е спънката?

- Те сами отказват да се определят десни ли са, леви ли са. 

- И какво от това, нали идеите са важни?

- Заедно с Христо Иванов се борихме за съдебна реформа, докато той не си тръгна. Междувременно, ние в парламента успяхме да отвоюваме тихо доста неща - сантиметър по сантиметър. Давам ви пример с мое предложение, което се прие, за избора на бъдещия Висш съдебен съвет с мнозинство от две трети за парламентарната квота. Същото важи и за избора по електронен път на висшите магистрати. 
Много е важно да не бъдем захлупени от политически картел. Видяхте онзи ден от ЦИК по нощите решиха, че сме били парламентарно непредставена политическа формация- представяте ли си този абсурд?! Дори не бяхме уведомени!  (б.р този факт е важен- по тази причина не се състоя дебат с Радан Кънев по националната телевизия в "Панорама", а той направи собствено импровизирано интервю с водещ Ивайло Цветков -Нойзи).
Ние от Групата за натиск бяхме най-активните народни представители - какво повече от това?!
Трябваше с "Да, България" да продължим заедно битката, а не по някакви странни съображения те да изберат отделна писта. Очевидно вече и те го разбират, но се опасявам, че е късно.  Не се съмнявайте, че голяма част от хората, които отидоха в "Да, България" рано или късно ще се върнат при нас, защото ние сме една общност. 

- С това разпиляно дясно, как ще дадете отпор на  Корнелия Нинова, която е на кон и видимо се чувства като на кон от президентските избори насам?

- Разни измислени социолози, тип "Червен Кольо", които ни дават 0,5%, се опитват да разколебават десните хора и после ще трябва да си ядат дипломите. Мисля, че в предишния парламент доказахме на какво сме способни силно мотивираните хора.