Осман Октай: Ако зависеше от Доган, Пеевски щеше да е евродепутат, за да бъде забравен в България

ДПС все повече губят гласове и разчитат на купения ромски вот

Осман Октай

Осман Октай

Турци и мюсюлмани протягат ръка към други партии

Нинова остава лидер, членската маса я харесва и се дразни от олигарсите зад Станишев, каза пред Faktor.bg бившият зам.-председател на ДПС 

Интервю на Васил Василев

- Г-н Октай защо ДПС не спечели повече гласове на изборите, подкрепиха я само 300 000 избиратели? 

- Имаше отсъствие на кандидати за евродепутати от т.нар. бастиони на ДПС – Кърджали, Разград, Силистра и Шумен. Още тогава предрекох отлив от местните организации по време на изборите. ДПС успя да активира единствено своите кметове по села и по-малки общини. От резултатите досега се вижда, че партията на Доган е получила около 300 000 гласове основно от цигани, което е купен вот. Очевидно се е работило много силно с хора от цигански произход. Те и без това са стресирани от т.нар. патриоти, които са скачени съдове с ДПС и през цялото време ги заплашват. До 2001 г. бях председател на предизборния щаб и знаех винаги какви гласове получава ДПС в региони, които не са традиционно за партията. Става въпрос за Стара Загора, Пазарджик, Видин, Монтана, Софийска област и Перник. Сега вече си обясняваме защо Делян Пеевски, например, присъства в избираеми места в листите на ДПС за европарламент. Явно с неговите финансови възможности се работи много лесно в тези избирателни райони с циганско население. 

- Ще влезе ли в Европарламента Делян Пеевски?

- Нищо не зависи от него и от Ахмед Доган. Ако трябваше те да решават, щяха да го пратят в европейското политическо пространство, за да бъде забравен в България. По този начин дори щеше да се направи опит да се изгради нов европейски образ на Делян Пеевски и да забравим миналото му. Изпращането му в Европейския парламент обаче ще дискредитира не само България, но и Европейския парламент, защото името му е известно и е цитиран в европейски анализи, свързани с корупционни практики. Ще го оттеглят от листата, защото не е в полза на модела ДПС и на партньорите им в ЕП. 

- Провали ли се Мустафа Карадайъ, който беше водач на листата на ДПС?

- Мустафа Карадайъ, когато регистрира листата си, обяви, че ще се оттегли. Този ход, заедно с второто място на Пеевски, допълнително издразни традиционните региони на ДПС. Целта на Карадайъ беше да прикрие второто място на Пеевски и липсата на знакови лица в листата. Трябва да обърнем внимание на факта, че ДПС печели 180 000 гласа от мюсюлманите и около 120 000 от ромите. Стара Загора, Добрич, София-област и Монтана – никога партията на Доган не е взимала повече от 1700-2000 гласа, а сега стига  до 10 000. Ако трябва да анализираме честно изборите, 70% от хората не припознаха никоя от регистрираните формации. Това беше начин българските граждани да обърнат гръб на политиците и на институциите. Всички политици, кандидати за евроизбори, ако бяхме в Япония, трябваше да си направят сепуку. В Силистра ДПС винаги е имала 30-33 000 избиратели, а сега има само 12 000, тъй като хора като Филиз Хюзменова не бяха включени в листата. Избирателите на ДПС, както всички останали, гледат за кои хора трябва да гласуват. Присъствието на Делян Пеевски също отдалечи избирателите. Всичко това води до краха на ДПС. Няма да се изненадам, ако до 1-2 години ромските гласове  започнат да надделяват в партията на почетния председател Ахмед Доган. Очевидно натам са се насочили и Сокола е обърнал гръб на турци и мюсюлмани. 

- Успя ли Турция да прости на Ахмед Доган? 

- В ерата на Ахмед Доган, след 2002 г., виждаме пряко участие на Анкара в нашия изборен процес. Лично съм имал сблъсък с Турция, когато са ми заявявали в лични срещи, че ще подкрепят мюсюлманите в България да са под едно знаме и с една политическа формация. След напрежението между Турция и Русия, от Анкара направиха на два пъти опити да подкрепят други политически формации – на Касим Дал и на Лютви Местан. Южните ни съседи видяха, че мюсюлманите ни са републиканци и кемалисти, и не се хванаха на тази въдица. Мюсюлманите търсят протегнатата ръка на българските политически партии, защото са разочаровани от ДПС и усещат, че през последните 30 години са изпаднали в икономическа и културна изолация. Те вече виждат, че са зависими от местните дерибеи на Ахмед Доган.

- БСП и социолозите около „столетницата“ предсказваха победа. Защо не успяха социалистите да убедят хората, че са алтернатива на ГЕРБ? 

- БСП и гравитиращите около нея анализатори се надяваха, че този протестен пасивен вот ще отиде в левицата. Това им беше голямата грешка. БСП проведоха най-лошата предизборна кампания. Левицата не успя да излезе до последната седмица от скандалите в своята партия. Червените олигарси застанаха зад Сергей Станишев, а членската маса – зад Корнелия Нинова. Това отврати дори твърдите ядра на левите, а камо ли да съберат гласовете от периферията. Не може да обикаляш студията по телевизиите като лидер на партия и водач на листа с компрометиращи материали. Дори те да са достоверни, не е работа на Корнелия Нинова и на Елена Йончева да правят подобна предизборна кампания. 

- Т.е., БСП върна партията в годините на доносите и на БКП и ДС? 

- БСП е единствената партия в Европа, която се гордее, че е наследничка на бившите комунисти. Не може през цялото време да обикаляш студията, да говориш за къщи, за тераси и за вили, защото това се отнася и до социалистите. Това не означава, че и ГЕРБ не загуби от всичко това.  

- Каква ще е съдбата на Корнелия Нинова, искрена ли е в намерението си да подава оставка, или разчита на партийните правила, които въведе, за да я преизберат? 

- Корнелия Нинова промени устава в партията и отложи във времето този избор, който сега сама прави. Сега използва ситуацията и сблъсъка с олигархичните кръгове в БСП да спечели, да ги пребори и да ги изчисти. Получавайки пряко доверие от членската си маса, ще излезе с по-силен глас, за да може еднолично да си номинира кандидатите за кметове. 

- Старите петли в партията няма ли да направят номер на ръководството, за да си върнат „столетницата“? 

- Не, няма да направят нищо, защото членската маса ще гласува за Корнелия Нинова. Т,нар.  „олигархично крило“, начело със Сергей Станишев, още повече раздразни избирателите. Бойко Борисов също подкрепи опонента си Станишев и допълнително наля масло в огъня. Грешката на Корнелия Нинова беше в това, че с Елена Йончева атакуваха директно хората около Бойко Борисов. От БСП очакваха отлив от ГЕРБ, както при референдума на Слави Трифонов и президентските избори. Но Елена Йончева не е Румен Радев. Затова на „Позитано“ 20 загубиха тактически гравитиращите около БСП политолози и социолози. Очакваха да има протестен вот, който ще накаже ГЕРБ. Според моите анализи, задкулисието ще измисли нов проект и нов месия, както винаги са го правили. 

- От къде ще дойде новият месия? Слави Трифонов ли ще е новият фаворит? 

- Новият човек сигурно ще дойде от САЩ. Преди години никой не беше чувал за Кристалина Георгиева, например. Никой не познаваше и Милен Велчев също. Характеристиката на Слави Трифонов няма нищо общо с тази на избрания шоумен в Украйна. Новият политически проект, който ще бъде предложен, ще е подкрепен от Румен Радев, от Мая Манолова или от Слави Трифонов. Неслучайно се лансират тези хора по този начин в публичното пространство. По-скоро очаквам Слави Трифонов да направи нов медиен проект и дори телевизия.