Нидал Алгафари: Без гафовете на Десислава, Румен Радев отдавна щеше да е потънал в забрава

Ако първата дама вече има близки отношения със словенския президент, не трябваше да го мляска публично

Нидал Алгафари

Нидал Алгафари

Путин изпрати Медведев, за да ни каже, че страната ни не е интересна за икономиката на Русия

От „Позитано“ 20 провалят избор след избор години наред, но никой не поема отговорност, казва пред Faktor.bg писателят и политически пиар 

Интервю на Васил Василев

- Г-н Алгафари, как ще коментирате поведението на Десислава Радева, която разцелува словенския президент, а след това избърса червилото от лицето му на официална среща?
 
- Нейните жестове са като на всяка една жена, която е целунала мъж с червилото си. От опасенията  си, дали няма да стане нещо лошо в къщата му след това заради спомена, който е оставила, реши да го забърше. Най-вероятно това беше във вид на шега. Най-вероятно някой не е обяснил на първата ни дама, че не може да целуваш когото и да е било с червилото си, защото целувката и прегръдката са само символ. Тя трябваше само да се доближи до едната му страна и да го докосне с бузата си, а не да го мляска и след това го бърше. Тя поправи един гаф с друг. Очевидно няма кой да ѝ обясни, че по протокол някои неща не се правят. Ако двамата имат вече някаква близост, то тя не трябва да се показва публично на официална среща. 

- Отдавна политически анализатори приканват президента да си смени пиар екипа след гафовете на съпругата му с НСО. Това ще промени ли етикета на семейство Радеви? 

- Дори да уволни пиарския си екип, Румен Радев не може да смени съпругата си. Най-малкото, това не е логично по време на мандат на действащ държавен глава. Аз вярвам, че има кадърни хора, които отговарят за протокола на държавния глава, но своеволията на първата дама не са правилни по няколко причини. Първо, в България няма статут на първа дама, както се опитва да се изтъкне г-жа Радева и да се държи като съпругата на американски президент. В САЩ има по закон други правила, докато в България Десислава Радева е само съпругата на президента и няма никакви представителни функции, а е само придружаващо лице. Явно обаче тя има много по-големи амбиции, да се показва по приеми със съпруга си и да изпълнява други функции. Нормално е човек, който не е минал през протоколите и през възпитанието за подобна позиция да прави понякога неволни грешки. 

- Историите на Десислава Радева по света и у нас могат ли в даден момент да провалят евентуални бъдещи политически амбиции на държавния глава? 

- Неговите политически амбиции нямат нищо общо с първата дама. Въпросът е какво ще реши Румен Радев и как ще го направи. Логично е той да вземе пример от предишните президенти на България и да види, че всеки подобен опит извън „Дондуков“ 2 води до тежки политически последствия не само за самия човек, но и за формациите, които създава или са били вече учредени преди това. От друга страна, ако погледне човек, случките с Десислава Радева могат и да му помогнат. Защото повечето причини да се говори за президентството са свързани с гафовете на съпругата му. В противен случай може Радев да изпадне в забрава. 

- Как си обяснявате срива в доверието към държавните глави, които като Петър Стоянов и Георги Първанов са се опитали да се върнат като лидери на партии? 

- Когато те влязат в сградата на „Дондуков“ 2 са едни хора, а след това започват да си въобразяват, че са богоизбрани и светът се върти около тях. Това, че се чуват по телефона с Владимир Путин, с Доналд Тръмп или отиват при британската кралица, ги заблуждава. Започват да си мислят, че подобни разговори са заради тяхната личност, но в същото време пропускат, че световните лидери поддържат контакти с институцията, а не с носещия титлата президент. Рейтингите, които са имали държавните глави са на институцията. Ако махнем титлата президент от Румен Радев, тя би била доста по-ниска от всеки друг, който е на някакъв пост. И то не защото има лоши качества, но просто няма да е в обективите и в очите на хората. В момента, в който Румен Радев напусне президентството, ще се върне в личността, която няма този рейтинг. 
 
- Какви послания остави руският премиер Дмитрий Медведев при посещението си в България? 

- Аз не мога да кажа какво точно е достигнало до хората от речите на Дмитрий Медведев, защото за мен лично не достигнаха никакви послания. Неразбираемо е защо руският премиер не дойде в България на 3-ти март, а на следващия ден? Аз не видях той да е обещал, да е договорил или да е подписал нещо. Размениха се някакви любезности и се показа, че нашата държава няма да е в икономическите интереси на Русия. Смятам, че до момента нашите политици се представят прилично с поведението си към Москва, която показа, че очевидно не сме на нивото, което иска, не дойде Владимир Путин, а неговият премиер. 

- Какви последствия ще претърпи „столетницата“ заради бойкота на парламента?

- Голяма част от т.нар. народни представители не са опрели до заплатите в парламента. Те са известни с това, че си имат някакъв друг, макар и покрит, бизнес. Надали това ще им навреди в личен план. Но доколкото съм запознат, народният представител трябва да е в парламента, за да представлява своите избиратели. Независимо, дали им харесва, или не на депутатите от БСП, те са длъжни да променят законодателството, а не да го бойкотират. Но за да не участват дори и в комисии, вече говорим за много ниско политическо ниво, каквото не знам в останалите страни по света да съществува. Не знам с този ход на Корнелия Нинова какво ще спечелят избирателите на БСП. В момента само губят и това ще продължи доста дълго, тъй като останалите политически сили в Народното събрание имат кворум и работят. Разликата е само в липсата на лявата опозиция, която е представена от нелява партия. В момента се вижда, че с БСП и без БСП е все тая в пленарната зала. Левицата заприлича малко като кучетата, които лаят извън двора – кекава, некекава, но в парламента продължава да се върши работа. Те обаче предпочетоха да излязат от парламента и да лаят, вместо да поработят и да поправят нещо. 

- Очертаха ли се окончателно лагерите сред социалистите – Нинова срещу Станишев?

- Корнелия Нинова си взима сама решенията с помощта на едни млади момчета около нея, които си мислят, че правят нещо нечувано и невиждано в света. Единственото, което до момента се вижда в тяхната партия е, че губят по всякакъв начин в най-важните точки, по които трябваше да направят нещо. Поскъпват цените на тока, на парното и на водата. Ако БСП имаше силата на по-голямата част на България, най-вероятно щеше да поведе недоволството. Хората очевидно виждат, че левицата не може да предложи нищо и затова нито излизат, нито ги подкрепят. БСП останаха като наблюдатели на процесите. Левицата направи голямо добро на Бойко Борисов. В момента социалистите учат насила ГЕРБ на коалиционна политика. Виждаме как намират начин да хвърлят мостове с ДПС, с „Воля“ и с патриотите. ГЕРБ получава тези уроци заради неявяването на БСП в Народното събрание. 

- Ще се превърнат ли във вътрешнопартиен референдум за БСП евроизборите? След евентуална загуба електоратът се вълнува – ще има ли нов лидер, или Нинова ще продължава да царува на „Позитано“ 20?

- БСП води такава политика, че каквото и да се случи, ще се намерят някакви други причини, които не са вътрешнопартийни. От „Позитано“ 20 провалят избор след избор години наред. Въпреки това, не сме видели оставки в БСП, освен тази на Сергей Станишев. Тя беше достойна, защото тогава той заяви, че не е приеман добре от хората и със сигурност е допуснал грешки. Вече знаем какво ще говорят от БСП, ако загубят изборите – че са купени, манипулирани и е натискана държавната машина срещу тях „горките“. Ако спечелят, ще говорят, че въпреки всичко са успели да преборят ГЕРБ… Ще бъде пускана една и съща изтъркана плоча. Хората не са чак толкова глупави вече. Направиха един избор за промяна с г-н Радев, видяха, че нищо не произлезе. Референдум за БСП по-скоро ще бъдат местните избори.