Нася Кралевска: Целта на идеолозите на комунизма е да деградират нацията, да правят с нея каквото си искат

Затворите и лагерите на червения тоталитаризъм са били по-безчовечни отколкото така наречените "фашистки"

Нася Кралевска, снимка: Христо Христов

Нася Кралевска, снимка: Христо Христов

Най-отвратителният комунистически мит е, че всеки несъгласен с терористичната и антидържавна дейност на БКП е фашист и враг на народа

Грозно и унизително е, че около паметника на Съветската армия се събират хора, които претендират, че са българи, казва пред Faktor.bg авторът на „България под комунизъм”

На 27 септември, четвъртък, от 18,30 ч в Литературен клуб „Перото” – НДК ще бъде представено второто допълнено издание на изследването „България под комунизъм” на Нася Кралевска.
Кралевска  е български писател и изследовател. Завършила е немска филология и журналистика в София. Работила е като редактор и е превеждала романи и разкази. Понастоящем се занимава с публицистика и е автор на книгите: «Без заглавие – Рушители и строители на България» (2001, 2003, 2006 г.), «Споделено детство» (2009 г.), «Communism versus Democracy – Bulgaria 1944 to 1997” (2010 г.), «Без заглавие – Комунизмът в битка с демокрацията (2011 г.), «България под комунизъм» (2016 г.) и «Shared Childhood – Behind the Iron Curtain” (2016 г.).
Живее и работи във Филаделфия, омъжена за д-р Ерън Оуенс.

Интервю на Мая Георгиева

- Г-жо Кралевска, излезе второто допълнено издание на изследването ви „България под комунизъм", какви са новите моменти в него?

- Главата "Вместо епилог", е озаглавена "Една изповед". Тя съдържа откровенията на комуниста фанатик Стефан Богданов, участвал активно в терористичната дейност на Българската комунистическа партия преди 9 септември 1944 г. и оглавил след споменатата дата контраразузнавателната служба на Държавна сигурност, така нареченото зловещо отделение "Б". Към края на живота си обаче Богданов достига до заключения, които изцяло подкрепят становищата, които поддържам в книгата си "България под комунизъм". А именно: планомерното монтиране на лъжепроцеси с цел унищожаване на политически противници; зверските мъчения по време на следствието, на които са били подлагани задържаните, обявени за врагове; пълното подчинение на българската Държавна сигурност на съветските служби; унищожаването на опозицията под диктата на Сталин; същността на комунистическия парламент като пародия на законодателен орган; фактът, че комунизмът надминава по жестокост всеки друг авторитарен режим; истините, че комунистическите затвори и лагери са били по-безчовечни отколкото така наречените "фашистки" и че българският социализъм се е оказал най-жестокият тоталитаризъм спрямо другомислещите и накрая - че по същество комунизмът е порочна идеология - брутално насилие върху човешката личност и световния прогрес.  
Второто издание на "България под комунизъм" съдържа печатна кола със снимки, каквато липсва в първото.   

- Разобличавате с трудно оспорими доказателства налаганите с десетилетия полуистини и заблуди, кои са най-отвратителните комунистически митове?

- Че всеки несъгласен с терористичната и антидържавна дейност на българската компартия след болшивизирането й през 1919 г. и последвалия след преврата на 9 септември 1944 г. репресивен червен режим е фашист и враг на народа. И героизацията на терористи, чужди агенти и национални предатели.

- Документирала сте чрез интервюта и архивни материали съдбите на редица видни личности, коя е историята, която най-силно ви впечатли?

- Трудно ми е да определя. Всяка една от съдбите на физически унищожени изтъкнати и заслужили българи буди у мен дълбоко състрадание, комбинирано с гняв и отвращение спрямо главорезите на компартията ни. За тях личности от мащаба на журналиста и издателя Данаил Крапчев нямат място в комунистическа България. Затова те трябва да бъдат незабавно ликвидирани и обречени на забрава. Същото се отнася до писателя, издателя и общественика Тодор Кожухаров, до карикатуриста фейлетонист Райко Алексиев и до десетки други майстори на перото и четката. Не по малко несправедлива и жестока е съдбата на погубените от комунистите д-р Иван Горанов - юрист, Лазар Попов - юрист и общественик, Павел Груев - ръководител на царската канцелария, внучката на баба Тонка - Тонка Обретенова и съпруга й Нико Просеничков, героя от Първата световна война Георги Радков. Унищожени по различни начини - без съд и присъда или чрез псевдосъд - имената на тези мъченици пълнят страниците на книгата ми, наред с тези на други убити от комунистите достойни българи.  

- От 1944 г. и до днес съзнанието на българина методично се промива и преформатира – деградира ли нацията от лъжите на комунистите, има ли сетивност за истината?

- Комунистите "по ленински" отлично владеят методите на лъжи, полуистини и манипулации. Чудовищно е, че след четиридесет и пет годишно изопачаване на историята ни - налагана на поданиците на Народна република България от детските градини та чак до висшите им училища - те продължават и до днес да го вършат. И повярвалите им люде действително имат ограничено и изопачено съзнание. Именно това е целта на идеолозите на червените - да деградират нацията ни, за да правят с нея, каквото си искат. 
Слава Богу, те далеч не винаги успяват.  

- На фона на така желаната справедливост за жертвите на комунизма, как ви изглежда паметникът на Съветската армия, който продължава да стърчи над цяла София?

- Грозна и унизителна картина! И още по-отвратително е, че около този паметник на позора се събират хора, които претендират, че са българи.    

- Една тема все по-осезаемо вълнува търсещите истината българи – защо Западът, в лицето на САЩ и демократична Европа, на два пъти предадоха източно-европейските народи – първо на конференцията в Ялта през 1946, но и след като социалистическият блок загуби Студената война и се разпадна през 1989 г.?

- Още преди конференцията в Ялта през февруари 1945 г. западните демокрации са решили съдбата на България по крайно неблагоприятен за народа й начин. Разбира се, като изключим от народа представителите на комунистическата власт, които извлякоха огромна полза от взетите помежду Сталин, Чърчил и Рузвелт решения. 

А това, че демократична Европа и САЩ след 1989 г. почти не осъдиха комунизма и неговите лидери, ме навежда на мисълта, че тъмни материални изгоди играят роля за това решение. Причината да имам подобни подозрения е, че Западът прие мръсните пари на червената номенклатура и на представителите на репресивните специални служби и от Съветския съюз, и от другите соцстрани. И даде на куп престъпници условия за пълноценно развитие на своя територия. За мене това е дълбоко разочароване. Като имам предвид, че близо стогодишни нацисти все още се издирват и наказват. А не по-малко човеконенавистни комунисти намериха топъл прием в западния свободен свят.

- В един предишен разговор бяхте категорична, че без Червената армия и съветските болшевики българските комунисти са нямали  шанс да властват 45 години, как тогава оценявате днес триумфиращия питунизъм и амбициите на Русия да се договори със Запада за сфери на влияние, в които включва и България?

- Едно е да повярваш в комунизма преди повече от сто години, когато се е говорило за братство и равенство. Макар че, пак трябва да си слабоумен, за да се довериш като българин на тази чуждоземна лъжетеория. И докато честните ти сънародници полагат усилия да строят новоосвободената си държава, ти да се опитваш под диктовката на съветския Коминтерн да я съсипваш и рушиш. 

Но в днешни дни - за какво става дума?! Комунизмът е лишен от всякаква идеология. Истината за него би трябвало да е напълно ясна за всеки мислещ човек. Червеният строй - някога пропагандиран в името на интереса на работническата класа - приключи с най-дивия и безогледен капитализъм в ръцете на бившата номенклатура, представителите на Държавна сигурност и наследниците им. Така че, ако в България има честен комунист, то той би трябвало да е отвратен до дъно от някогашната си химера. Другото е лудост или продажба на чужда сила срещу материални облаги. 

- Как ще коментирате факта, че комунистически престъпници и техните наследници днес „перат" биографиите си, представяйки се за антифашисти?

- Наглост и безочие. Та когато Йосиф Сталин и Адолф Хитлер чрез външните си министри на 23 август 1939 г. подписват пакт за ненападение, придружен от таен протокол за териториална подялба на Полша и преразпределение на Югоизточна Европа, Българската комунистическа партия енергично агитира за влизане на България във Втората световна война на страната на нацистка Германия. Доказателства за това давам в книгата си. 

- От няколко седмици сте в Родината, има ли симптоми, че България отново е под комунизъм?

- Не мисля, че България отново е под комунизъм. Но наблюдавам с безпокойство как някои политически кръгове упорито се опитват да ни приобщят отново към възлюбената си путинува Русия. До дъно съм възмутена от безсрамието на представители на Българска социалистическа партия. Уж реформирана, тя продължава да чества стогодишната си терористична история и да слави нейните главатари. И отново е вперила поглед на север - към "Големият брат".