Мартин Димитров: Държавата ще вкара гаранции за АЕЦ „Белене“ през задния вход, потребителите ще платим милиарди за строежа на централата

На търга няма нито една фирма от западния свят, нито от Европа, нито от САЩ, нито от Канада

Мартин Димитров

Мартин Димитров

Всичко е в ръцете на Европейската комисия, която може да спре проекта

Ако „Росатом“ спечели конкурса, се заробваме още десетилетия напред с енергийна зависимост от Москва, казва политикът 

Интервю на Васил Василев

- Г-н Димитров, твърдеше се, че фирмата, която ще строи АЕЦ „Белене“, ще е от Западна Европа. Защо сега обаче допускаме оферти да подават и страни като Русия и Китай?  

- Виждате, че на търга за строежа на АЕЦ „Белене“ няма нито една фирма от западния свят, нито от Европа, нито от САЩ, нито от Канада, например. Това е оценката, която тези страни дават на проекта. За мен най-важният въпрос е и имам силни подозрения, че българското правителство възнамерява да даде скрити държавни гаранции по проекта „Белене“. Това означава, че всички ние, българските потребители да плащаме много скъп ток, поне два пъти повече, за десетки години напред. Смятам, че процедурата по строежа на централата ще започне по едни условия, а ще приключи при други. Опасявам се, че ще се намери задна врата за включване на държавни гаранции. Енергийният министър Теменужка Петкова трябва да бъде попитана от всички журналисти директно – ще има ли държавни гаранции до края на проекта, които ще натоварят с милиарди левове българските потребители? Ако тя не отговори, трябва да ѝ се задава постоянно, а не удобно да се избягва.  

- Рискуваме ли, че допускаме участието на „Росатом“, която е замесена в инцидента с изтичането на радиация в Русия, след взриваената ядрена ракета? 

- Няма обективен и научен доклад, който да показва, че въобще имаме нужда от нова ядрена мощност. Дори докладът на БАН, в своя основен сценарий, показва че страната ни дори си изнася стабилно ток. Т.е., производствените мощности са ни достатъчни до 2040  г. Освен това, технологиите се развиват толкова бурно, че има много по-ефективни решения от построяването на ядрена централа. Руският фактор, разбира се, също е много обезпокоителен. Говорим освен това за проект, който ще се строи на земетръсно рискова основа, за което има доклад. В него специалисти от СССР дори ни казват, че на това място не трябва да има ядрена централа. Т.е., някой се опитва в момента да си играе с нашия живот. 

- В същото време кметът на Белене заяви, че нямало значение кой ще прави АЕЦ-а и от къде ще идват парите. С изпълнител „Росатом“ не продължаваме ли агонията с руската зависимост? 

- Една евентуална ядрена централа, построена от руска компания и евентуално финансирана от Русия, ще увеличи енергийната ни зависимост от Москва. Отново ще имаме гориво, което ще ни бъде доставяно от Русия, а на всичкото отгоре ще увеличим тази зависимост заради централа, която не ни е необходима. 

- Трябва ли някой да понесе отговорност за това, че толкова време дори не се опитахме да продадем руските реактори? 

- За мен има два разумни сценария за реакторите. Единият е – да бъдат продадени в чужбина, вероятно ще се намери пазар за тях в Азия, а вторият – части от тях да бъдат използвани за 5-6 блок на АЕЦ „Козлодуй“. А да строиш ядрена централа за над 20 млрд. лв., е най-глупавото решение, което беше взето. Цената дори ще е по-висока. Световната практика показва, че обикновено тя скача с до 30% от първоначално предвидените разходи. 

- Ще позволи ли Европейският съюз на територията му в България да се реализира такъв спорен проект, финансиран от Москва? 

- Няма съгласие за подобен сценарий от страна на Европейската комисия. Когато имате инвеститор извън границите на Европейския съюз за строеж на ядрена централа, има сложна и утежнена процедура, която трябва да бъде изпълнена. Европейският съюз става ключов фактор по този въпрос. И аз ги призовавам да проучат много внимателно сеизмичните рискове, преди да се правят каквито и да е оценки. За мен всички заключения, които ЕК трябва да даде по този проект, трябва да започнат от начало. Но Европейската комисия, без т.нар. нотификация, може да спре строежа на АЕЦ „Белене“. Затова аз  от тук нататък очаквам тя да изиграе най-важната роля.  

- Как си обяснявате парадокса, че Теменужка Петкова беше разкрила далаверите на тройната коалиция на Станишев около проекта „Белене“, като шеф на Агенцита за финансов контрол, а днес  е сред най-големите стожери за строежи на проекта?  

- Това е част от общото поведение на ГЕРБ. В началото партията на Бойко Борисов също беше срещу проекта „Белене“, за да се опитат да убедят десните избиратели, че защитават националния интерес на България. После  направиха завой на 180 градуса и от „гьол“, „Белене“ стана „ключов проект“. Поведението на Теменужка Петкова е абсолютно несериозно, защото тя действително първо извади злоупотребите и то в един доста хубав доклад, с който спечели нашето уважение. Сега се превърна в един от основните стожери на АЕЦ „Белене“ и за похарчването на огромни средства. 

- Не трябваше ли да има вече осъдени за незаконното прахосване на милиарди за тази опасна АЕЦ?

- Това е абсолютно безобразие! За прахосаните 3 млрд. лв. за ядрени блокове за „Белене“ трябваше да се потърси отговорност, особено за извършване на плащане без договор. Това показва истинската необходимост от съдебна реформа в България.  

- Какви са наблюденията ви за компаниите, които участват в конкурса за „Белене“?

- За мен е важно да видим кои от тези хора и компании, които се споменават в момента, имат истински инвестиционен интерес. Това още не е ясно и тепърва ще се изяснява кои са истинските инвеститори и дали въобще има такива? Всичко все още е в много първоначална фаза, в която почти нищо все още не е ясно. На теория е възможно всичко – дори и нито една от фирмите, подали оферти, да не бъде избрана.