Мартин Димитров: Ако завоят към Москва продължи, ЕС ще ни изхвърли в периферията си

Ще е безотговорно, ако Радев направи политически проект докато е президент

Мартин Димитров

Мартин Димитров

Предупредих отдавна СДС, че върви към маргинализация и изчезване

Не сме се отказали от лустрацията, казва пред Faktor.bg бившият лидер на СДС и политик от „Демократична България”

Интервю на Бисерка Борисова

- Г-н Димитров, успоредно с обявяването на новия десен проект „Демократична България” тръгна и мълвата, че президентът Румен Радев готви нов ляв проект. Смятате ли, че Радев наистина ще даде старт на нова русофилска партия у нас? 

- Институцията на президента е такава, че той трябва да защитава всички българи. Много безотговорно и дори опасно ще е, ако президентът захване свой политически проект докато е президент. След като му мине мандата, може да прави каквото иска. Но докато е президент, дори дистанцираната подкрепа за политически проект ще е голяма грешка. Един президент не може да си позволява такова поведение! Дори и ако се опитва да стои в сянка при един такъв проект, винаги ще се разбере.  Това не може да се скрие.
 
- Какъв ще е ефектът, ако все пак Румен Радев се ангажира по някакъв начин с нов проект?

- Почне ли да се ангажира, моята прогноза е, че ще загуби високия рейтинг, който има в момента.  Като си се хванал да бъдеш президент на една нация, бъди президент! Не можеш да се ангажираш с партийни проекти!

- Обявихте вашия проект „Демократична България” като средство да се предотврати  „завой наляво”,  за който би работил и евентуален проект на президента. Наистина ли има реална опасност България да се обърне към Кремъл, вместо към Брюксел? 

- Има реална и огромна опасност, която се забелязва от всички.  Виждате, че сегашното правителство направи стабилен завой към Москва и доказателствата са много. Това, че не беше изгонен руски дипломат е най-малкото.  Виждате решението за ремонт на Миг-овете от Русия. Предишното правителство работеше за вариант ремонтът да се прави от страната, дала най-доброто пазарно предложение – Полша.  Но сега отново се връщат към варианта Русия да се грижи за изтребителите ни, което е крачка назад. И крачка на ляво. 
Знаете и за единодушното решение на парламента до 30 юли да бъде представен план за „Белене”. То от това по-голям завой към Москва не може да има!  Освен това, целият западен свят знае, че докато там се налагат санкции на Москва, българското правителство договаря „Белене” и „Южен поток”, макар и под друго име. Така, че завоят към Москва е факт и всичкото това се случва пред очите ни.  Дори има състезание между ГЕРБ, БСП и ДПС кой ще бъде по-близък до Москва и Кремъл.

- Пропуснахте Атака? 

- Не съм я пропуснал. Просто Атака по презумция си е там.  За Атака сме свикнали, тя е ясна. Те са си там, никъде другаде не са били.
 
- Президент, премиер, шефът на „Атака” мотивират този завой към Москва с термина „балансирана политика”, икономически изгодна за България. Не сте ли склонен да приемете тази тяхна формулировка?

- Всеки от проектите, които изброих, носи огромна загуба за българските данъкоплатци и това може да се докаже с числа. Така че икономическа изгода тук няма, не е имало и никога няма да има!  От тези проекти ефектът е бил само и единствено загуба! Струва ми се, че се търсят оправдания. Но, което е по-важното, помните онази приказка, че България ще бъде Троянският кон на Москва в ЕС.  Започвам сериозно да се притеснявам, че България започва да изглежда точно така.
-  Все още обаче няма критики от Брюксел за това поведение на България?
-  Опасявам се, че са възможни два вида реакции от ЕС: активна и пасивна. Смятам, че ще бъде по-силна пасивната. Тоест, в Брюксел ще си кажат: „това е решение на българските граждани, те си избират това правителство”.  След като това правителство прави завой към Москва, пасивната реакция на Брюксел ще бъде, че постепенно България ще бъде изтласквана към периферията на ЕС.  Няма да участваме във важни решения.  Допълнителната евроинтеграция ще бъде поставена под въпрос. Влизането в Шенген и Еврозоната ще бъде затруднено.  
Нашите европейски партньори са казвали много пъти „имате проблеми и си ги решете в България”. Те няма да се месят и да ни ги решават. От нас зависи какво решение ще вземем и какъв резултат ще последва. 
 
- Има ли опасност за връщане на визите за български граждани в ЕС?

- Ние създадохме „Демократична България” именно защото смятаме, че този завой към Москва може да започне да ни изхвърли от ЕС,  макар и формално да останем да бъдем членове там.   Виждате, че вече големи инвеститори си тръгват от България. Има много малко нови инвеститори. Има още по-малко нови големи инвеститори в България.  Тоест, започва да става тенденция. Всички знаят, че вътре в България много сектори са окупирани от няколко компании, които работят монополно или картелно.  Това е ясно за инвеститорите и ги плаши да дойдат в България. То се комбинира и с неслучилата се съдебнра реформа, която беше много силен сигнал към същите тези инвеститори, че не е защитена собствеността им в България.  Общият резултат от цялото нещо е, че инвеститорите си тръгват, а не идват.
На България оттук нататък, ако няма някакъв противовес на този завой към Москва, много лоши неща може да й се случат. Допускам, че в главите на тези хора, които правят завоя към Москва, го има и желанието България да напусне ЕС и да стане част от Евразия. 
 
-   Има ли сили „Демократична България” да стане солидна преграда пред подобен план?

-  „Демократична България” тепърва ще набира сили. Няма какво да се лъжем – няма да е лесно.  Ние едва сега се учредихме,  вървим стъпка по стъпка. Но нужда от такава алтернатива има огромна.  Давам си сметка, че трябва да развием този проект, да достигнем до много хора. Но това никак няма да бъде лесно, като виждате каква е медийната среда в България.  Положението не е далеч от цензура.

- Обвиниха ви, че лица, които вече са се проваляли като лидери на десни проекти, застават начело и на новия проект „Демократична България”? 

-  Ще ви кажа как аз меря успеха и провала в политика. За мен успех не е само това да си печелил избори. За мен успех е да не си се обвързвал с общестевни поръчки, да не си се продал, да не си зависим. По този критерий за мен сегашното правителство не е успешно. Заради т.нар. „балансиране” те се събраха уж явно с Патриотите и Атака, а не явно с ДПС.  Ако това е успехът, такъв успех не искам! 
Много е важно правилно да мерим успеха и неуспеха в политиката. Ако трябва да правя убийствени компромиси, не бих се включил в считан за „успешен” проект. В „Демократична България” сме се събрали принципни хора.  Хора, които напуснахме властта преди време заради провалената съдебна реформа. Това за мен е успешно поведение на политици - да имаш смелостта, като виждаш, че нещо не се случва, да си тръгнеш.  Както тогава, когато видяхме, че правителството работи с ДПС пред очите ни и си тръгнахме, за да покажем, че не сме съгласни. За мен е важно да се покажеш, че можеш да взимаш принципни решения. Ето, вижте сегашните псевдопатриоти. Тези хора, каквато и ситуация да им се случи, те ще стоят във властта.Тях докато не ги изгонят, няма да си тръгнат!  Разбирате ли разликата между нас и тях?

- Как си обяснявате, че все още няма официална позиция на правителството относно посещението на Волен Сидеров и негови депутати – включително зам.председател на Народното събрание, в Крим?

- Това е допълнително доказателство за тежкия завой към Москва. Защото Волен Сидеров не е обикновен гражданин или турист, който е направил нещо. Той е политическо лице, което заедно с зам. председателя на парламента отиват в Крим и казват, че това не е окупирана територия. Това вече няма как да не е позиция на цялото правигелстно, щом като техен коалиционен партньор отива и го прави! 

-   Освен „Демократична България”, вдясно е на път да се появи още един нов проект – между СДС и НФСБ на Валери Симеонов.  Идеята за него обаче доведе до бой в сините редици и постоянни скандали между настощия син лидер Божидар Лукарски и негови противници. Бихте ли се съгласили на обща предизборна коалиция със СДС или с евентуален нов СДС-НФСБ съюз? 

-  Аз съм много внимателен. Знам, че несъмнено ще има разширяване на „Демократична България”. Но е много важно това разширяване да стане с принципни хора.  Хора, които не са зависими от центровете в държавата. В този смисъл, трябва да работим за разширяване – граждански организаии, отделни личности, експерти, защо не и политици и политически партии, но трябв да сме страшно внимателни да не допуснем хора, които са зависими в решенията си. 

- Като бивш лидер на СДС, беше ли ви срам, докато в новинарския поток вървяха информациите за побойща и скандали на заседанието на последния Национален съвет на СДС? Какво бъдеще виждате пред тази партия?

- Винаги съм бил за общи действия на хората вдясно, не случайно съм създател на Синята коалиция. И когато СДС разваляше Синята коалиция, ги предупредих, че това може да доведе до маргинализирането и изчезването на партията. Като ги гледах, си спомних за тези мои думи...Друго няма да кажа.

- През последните дни се появи интересно изследване, в което се твърди, че голяма част от българите все още се вълнува от темата досиета и „Държавна сигурност” и биха искали да се знае истината. Реално ли е това? 

- Напълно реално е. Държавна сигурност в България беше и е много по-силна от подобни структури в другите европейски страни. Затова заедно с Методи Андреев и Петър Славов успяхме да прокараме мек лустрационен закон, който казва, че всеки, който иска да има достъп до класифицирана информация следва да  бъде проверен за принадлежност към ДС и за зависимости в следствие на това. Друг е въпросът, че има такъв закон, но при тази власт няма как да се изпълнява. Все пак, рано или късно, ще дойде друга власт - навярно с наше участие, и тогава ще приложим закона.
 
- Тоест, няма да се откажете от лустрацията?

- В никакъв случай!  Хора, които са доносничили за семейства, близки, нямат място на важни обществени позиции. Склонни сме да променим и  Конституцията в тази насока. 
Заедно с колегите значително разширихме и работата на комисията по досиетата поради което получихме и  индивидуални награди за нас тримата. Направихме така, че когато дадено лице кандидатства за висши държавни длъжности, проверката за съпричастност към ДС да се прави първоначално, а не после, като „след дъж качулка” да те уведомят какви ги е вършило това лице. Това е много важен принцип - да знаеш за кого гласуваш преди да гласуваш за него, а не след това.