Красимир Райдовски: Нинова е русопаразит, унищожава БСП по модела „Костов“

Разцеплението на столетницата е заложено от Александър Лилов, Андрй Луканов и ренегатите около тях

Красимир Ройдовски

Красимир Ройдовски

Корнелия ще „демократизира“ партията по почина – без Живков по Живковски

Социалистите с настоящия си лидер нямат никакви шансове за предсрочни избори, казва пред Faktor.bg бившият разузнавач и шеф на пресцентъра на правителството на Жан Виденов

Интервю на Мая Георгиева

- Г-н Райдовски, по-силна ли е БСП след последния конгрес, смачка ли Нинова опозицията в партията?

- Последният конгрес на БСП беше обявен като извънреден. По Устав  подобни форуми се свикват за взимане на неотложни решения по актуални проблеми. Кое беше неотложното – само госпожа-другарката Нинова знае. Това, което произведе конгресът е само размахване на железния пръст пред шепа мастити опозиционери. Но генезисът на тази вътрешно-партийна опозицийка е породен единствено от засегнати лични интереси, а не от идейни различия. Те не са същинската част на недоволните от Корнелия в партията. По инерция, когато говорим за която и да е партия отъждествяваме ръководството с членската маса, а това няма нищо общо с истината. Нито ръководството на БСП начело с Нинова е партията, нито широката организирана членска маса може да бъде отъждествявана с ръководството. Разцеплението в столетницата, за което днес се говори е генетично заложено още със смяната на наименованието на партията от БКП на БСП през 1990 година. Бащите на това разцепление за мен са Александър Лилов и  Андрей Луканов, и ренегатите около тях, които бленуваха за социалдемократизирането на партията. Тогава партийните лицемери откраднаха членската маса на БКП и сложиха просто нова шапка.

- Но това социалдемократизиране така и не се случи 27 години, напротив - след последния конгрес БСП върви уверено към реживковизация – Нинова ще взима всички решения еднолично.

- Социалдемократизирането се случва, но по други рецепти, които днес се пренаписват от верните ученици  на Луканов - Кънчо Стойчев и Андрей Райчев. Каквато беше идеята на Луканов, такава е и на Нинова относно демократизирането на партията – без Живков по Живковски. Не очаквайте друга промяна. Бих искал да попитам госпожа-другарката Нинова - може ли да отрече  логистичната помощта, която и оказаха и продължават да и оказват голфърите социолози, бизнесмените Райчев и Стойчев? В подкрепа на това, което говоря е и последното вербално послание на г-н Кирчо Добрев, че госпожа-другарката Нинова ще взима всичките решения в БСП. Просто тоталитаризъм в действие, а на форумите нека да си говорят за социалдемокрация.

- Има ли червеният лидер реална опозиция, която може да я свали от поста?

- Имам чувството, че напоследък в България всичко е сбъркано и най-вече поведението на самозвания и самоназначилия се политически елит. Та същата сбърканост се наблюдава и при така наречената опозиция в БСП. Докъде се докарахме, че бившият активен член на БКП и виден чекист Боян Чуков, който през 1992 година стана съучредител на партията на едрия капитал, обвинява днес Нинова, че  се възхищавала на Маргарет Тачър, която е представител на едрия английски капитал.  Това ли е вътрешната опозиция? Любимата политичка на известният професор Димитър Иванов - Светлана Шренкова, от лидер в СДС стана член на ръководството на БСП. Анализирайте публичното поведение на Георги Гергов, Атанас Мерджанов, Кирчо Добрев, Весела Лечева – те ли защитават онеправданите в България? Каква по-голяма демагогия и лицемерие с бедния българин можете да очаквате. В ръководството на тази партия, която трябва да е на наемния труд, днес са се намърдали едни от най-богатите хора в България. Случващото се е доказателство, че БСП се изпразва от съдържание.

- Като засегнахте темата за едрия капитал, достоверни ли са връзките на  Корнелия Нинова със СДС по времето на  Иван Костов, тя упорито отказва да осветли този период от живота си?

- Нинова непрекъснато твърди, че никога не е била член на СДС, но това съвсем не значи, че няма нищо общо с дейността на сините по време на управлението им.  За мен е важно може ли лидерът на БСП да обясни на обществото, към което се обръщаше непрекъснато по време на конгреса, как се оказа един от основните играчи на Иван Костов в приватизацията на България? Корнелия получи това, за което даже много видни и доказали себе си седесари не са получили и не са сънували даже. Но пак повтарям - дали е член на сините, не е  важно. Важното е, че тогавашният министър на икономиката Петър Жотев пред активиста на СДС Николай Гацев казва, че тя е тъмносиня, а Костов е зад нея. В крайна сметка, както Иван Костов с партийна централизация разби СДС, сега Нинова прилага политическия модел „Костов“ за разбиването на БСП. Но да се надяваме, че  истинските социалисти няма да допусне това.

- Конгресното слово на Корнелия Нинова завърши с многозначителното откровение, че  не можела нелегално да обича Русия, защо изобщо й се налага тази "нелегалност"?

- Така, както богатите обичат легално парите и не крият своето богатство, днес всички размахват нелегалната си обич към Русия, с цел да се харесат на широките леви маси, които по исторически обстоятелства са русофили. Но днешна Русия няма  нищо общо със СССР, нито пък с царска Русия. Необяснимо е обаче, защо лидерът на една голяма пария нелегално трябва да обича Русия, от какво се плаши? Или може би истината се крие в думите на генерал Решетников, че хора като Нинова и Светлана Шаренкова не са истински русофили, а русопаразити.

- Ще успее ли БСП с фашиви новини и фалшива политика да предизвика предсрочни избори и да ги спечели?

- Предсрочните избори са блян за всяка опозиция. Независимо от  политиката на ГЕРБ, най-точно оценена и охарктеризирана от Мая Манолова преди години, според мен БСП с Нинова няма никакви шансове за успех. Показател за това се неотдавшните местни избори – БСП губи навсякъде. Основният коз на Нинова бяха президетнските избори, останалото е следизборен балон. Румен Радев, довчера никому незнаен генерал от армията, спечели сам битката за „Дондуков“2, най-вече поради кандидата на ГЕРБ и политиката им. Независимо че Борисов, в желанието са да омаловажи победата на Радев, декларира, че нарочно са загубили битката.

- Защо сте толкова фиксиран в БСП, след като твърдите, че нямате нищо общо с тази партия?

- С БСП нямам нищо общо и няма да имам, но съм имал години наред общо с БКП. И точно защото днешното ръководство на БСП се определят като наследници на БКП се чувствам дискомфортно от мръсотията и лицемерието в тази партия. Една шепа хора просто използват политическата формация и електората й за лични цели. И като говорим за политическия елит си припомням един крилат стих на Владимир Висоцки:

 „Да бъдеш честен вече е събитие
 и чест е днес да бъдеш ти сплетник...