Кънчо Кожухаров: Трите опори на антибългаризма - корупцията, външната намеса и фалшифицирането на историята

В Русия не може да има успешен и безкръвен изход към демокрация, законност и свобода

Кънчо Кожухаров

Кънчо Кожухаров

Интегрирането на Западните балкани ще доведе до постепенно изтласкване на антибългарските сили

Вкарването на комунизма в учебниците по история е благородно и благотворно дело, казва пред Faktor.bg писателят и разследващ журналист Кънчо Кожухаров

Кънчо Кожухаров е писател, разследващ журналист и преводач. Автор е на първото документално проучване на корупцията у нас – разследването в два тома „Кой какъв е в българската корупция” (2007, 2008). Известни са и романите му „Последният лов на Кана” (2003, 2006) и  "Факторът на добротата" (2010). В книгата си „Превратът срещу ГЕРБ и войната срещу демокрацията” (2014) Кожухаров анализира настъплението на „необолшевизма” и възродените опити да се вкара българската държава в ситуации на нова зависимост от Русия.

Интервю на Даниел Александров

- Г-н Кожухаров, корупцията е дума с особен акцент в българското общество, къде и как се поражда?

- Гарантираната корупция е един от основните инструменти, с който комунистите от БКП/БСП си осигуриха дългогодишно оставане в политическия живот на страната. Основната им и успешно проведена акция беше при изработването на сега действащата конституция. Възползвайки се от численото си превъзходство във Великото народно събрание, те заложиха в конституцията практическа несменяемост и неприкосновеност на съдиите, които в огромната си част бяха проверени „социалистически“ кадри. Така те вкараха в съдебната система огромен процент подкупни и партийно управляеми съдии, с което гарантираха на корупцията „телефонното право“ и още десетки години живот. Това е главната причина съдебната реформа да тъпче на място, а корупцията да се превърне в непреодолим враг на изпълнителната и законодателната власт. Законите за борбата с нея са налице, ала купищата гнили ябълки в прокуратурата, МВР и съда осуетяват прилагането на тези закони.

- Кой друг „инструмент” осигурява на бившите комунисти „оставането в политическия живот на страната”? 

- Заплахата за външна намеса и използването на откраднати от държавата ресурси са втората спасителна подпора на комунистите. Подготвяйки преврата срещу Тодор Живков, който трябваше да им осигури маската на демократи, идеолозите и ръководителите на днешната БСП само през 1985 г. са изнесли от България 1,5 милиарда щатски долара, откраднали са ги, а после заметоха следите. Сега част от тези пари се използват за антидържавна дейност. Не бива да забравяме, че така наречените „тесни социалисти“, чиито наследник претендира днес да е БСП, никога не са се държали като българска партия. Те винаги са били филиал на Комунистическата партия на Съветския съюз и нейните наследници и са изпълнявали и продължават да изпълняват командите на своите господари от Москва.

- Ще вкуси ли Русия някога истинска демокрация?

- Днес Руската федерация не е истинска държава, а квази-държавна структура, сложна сплав между организираната престъпност, великоруската имперска идея и тайните служби. Големият проблем е в това, че репресивната система, която би следвало да е слуга на държавата, успя да детронира всякакви наченки на законност и демократичност и да стане господар както на остатъците от държава, така и на зомбираното от тролове и телевизия население. Съмнявам се, че там може да има успешен и безкръвен изход към демокрация, законност и свобода.

- Защо е важно да се изучават престъпленията на комунизма в България - не закъсняхме ли твърде много? 

- Фалшифицирането на историята е третата опора, която гарантира на БСП/БКП още дълги години участие в политическия живот. На една изобличаваща корупцията и деянията на комунистите книга в книжарниците ще откриете поне десет, които възхваляват „светлото социалистическо минало“. Платените тролове на „Позитано” и постоянно действащата кампания на БСП за промиване на мозъците на българите са организирани по руски образец. Единственото, което тези лакеи на Путин и Русия (защото нещата в крайна сметка тръгват оттам), не са отчели, е несравнимо по-високата интелигентност на българина. Вкарването на най-новата история на България в учебната програма и запознаването на учениците със злокобната роля на две сили: една външна – Русия, и една вътрешна – БСП/БКП, е благородно и благотворно дело. Мисля, че разкриването на старателно укриваната досега същност на комунизма ще изиграе важна роля в дългата борба с тази човеконенавистническа идеология.

- Реалистична ли е идеята на България като председател на Съвета на ЕС максимално да се ускори интеграцията на Западните Балкани. Ще има ли Македония ново име? 

- Интегрирането на Западните балкани ще доведе до по-голяма прозрачност и до постепенно изтласкване на антибългарските сили от сегашните им позиции у нас. Мисля, че това е много силен ход на Бойко Борисов. След като се сблъска с многобройните препятствия вътре в страната и се убеди, че тук засега трудно може да се промени нещо, той направи неочакван обход по фланга и атакува корупцията, многобройните чужди агенти и фалшификаторите на историята отвън.
Колкото до името на БЮРМ, моментът за смяна  е много подходящ. И Македония, и Гърция могат да загубят много, ако продължат да упорстват и да не намерят приемлив и за двете страни компромис.