Дисидентът Томаш Шила: Диктатурата на пролетариата ще бъде заменена от диктатурата на парите

Силното общество се познава по това, че чува и тихите гласове, казва пред Faktor.bg известният чешки дисидент

Томаш Шила

Томаш Шила

Томаш Шила е сред известните чешки дисиденти, борец срещу комунистическия режим. Емблематично е участието му в групата Plastic People of the Universe, която в годините на тоталитаризма се превръща в най-яркия изразител на чешкия музикален ъндърграунд. Репресиите на чешкия комунистически режим срещу членовете на групата и нейните фенове  провокират Вацлав Хавел да изготви манифеста на Харта 77, който се превръща в острие за гражданска съпротива в бивша Чехословакия.


Интервю на Анелия Димитрова

- Г-н Шила, вие сте от поколението, което е трябвало да преодолява диктатурата на лъжата и да търси истината в ъндърграунда, а младото поколение интелектуалци имат ли инстинкт за истината в съвременното общество?

- Всяко време носи някакви неясноти, неистини и всеки по свой начин се справя с това.  Със сигурност ъндърграунда има своето място и в съвременния свят.

- Налага ли се днес да се минава в ъндърграунда, за да се каже истината? Има ли нагласи обществото да отхвърля истината, когато тя е нелицеприятна? 

- Обществото днес е под влиянието на медиите, а медиите много пъти не са обективни и достоверни. Има много фейк нюз. И хората, поне в Чехия, често са захранвани със страха от неизвестното и този страх е много по-лош от познанието за реалността защото произвежда насилие.

- За тази лъжа говорех, когато ви попитах  за днешните млади интелектуалци и инстинкта им да различат „истината“ от „лъжата“ и да я посочат на хората?

- От много време живея между хора, които винаги са го можели. И усещането от тях е все същото. Може би положението при младото поколение е различно под влиянието на фейк нюз. Опасявам се, че те са под влиянието на тези фалшиви новини.

- Склонно ли е европейското общество отново да се подчини на лъжата, която идва не чрез диктатура, а чрез конформизъм, да отстъпиш от ценностите си, за да получиш всичко от едно потребителско общество?

- Да, виждам този проблем съвсем ясно. Смятам, че има известна опасност диктатурата на пролетарията да бъде заменена от диктатурата на парите. 

-  Но как бихте коментирали  така наречените в Европа „приятели на Путин” - хора, които са готови да прокарват една нова лъжа на една нова диктатура - хибридна, но диктатура?

- Това е тъжно, особено когато става дума за високопоставени политици. За съжаление, има ги и в Чехия, дори сред най-високопоставените...

- Говорите за президента Земан ли?

-Да. 

-Как беше посрещната в Чехия неговата реплика: Крим е руски и Украйна трябва да се удовлетвори от някаква компенсация?

- Обществото е разделено. Президентът не обединява, а разединява хората. У мен, сред моите приятели, естествено, това предизвика негативни емоции.

- Силна ли е в Чехия руската пропаганда? Има ли силни проводници на открито прокремълска политика?

- Да, защитниците на Кремъл са екстремисти, чиято партия обаче влезе в парламента, дори председателят на Комисията по национална сигурност в парламента е член на тази партия. Той е голям защитник на Путин, критикува всичко западно и гледа много сериозно на тази пропаганда. 

- Как гледате на руската намеса в изборите на други страни с цел да промени политическия истаблишмънт с такъв, който ще бъде проруски?

- Да, за това се говори у нас. Макар че няма преки доказателства, е добре да се говори, това е начин да се минимизира тази опасност.

- Как гледате на процеса на обръщане на махалото от либерализъм към ултраконсерватизъм, при който под маската на традиционни ценности се крият популизъм и ксенофобия?

- Причината е в създаването и заиграването със страховете на хората. В Чехия, например, почти нямаме мигранти, но въпреки това една от ксенофобските партии получи голяма подкрепа на неотдавнашните избори. Аз лично смятам, че критиците на либерализма не са прави.

- Не Ви ли се струва, че  лъжата за комунистическото минало на Източна Европа набира сила - на това минало се придава един носталгичен характер, създава се една благовидна митология, която пречи да се изтръгнем от него?

- Има такива тенденции, но се надявам, че по-голямата част от обществото е здрава. Но те не се чуват толкова, колкото крещящите.

- Надделяват ли крещящите над здравия разум?

- Да

- Кои са днешните безсилни и коя е тяхната сила?

- Силното общество се познава по това, че чува и тихите гласове.  Ако тези тихи гласове не се чуват, те стават безсилни.

- Вие сте в България в памет на Вацлав Хавел. Кое от неговите послания звучи актуално за днешните модерни, но и смутни времена?

- Неговото послание, което винаги съм смятал за най-силно: Истината и любовта побеждават лъжата и омразата. Вярвам, че той остави толкова силна следа, че тя няма да може да бъде заличена никога от лъжата.