Димитър Главчев: БСП има страхове и комплекси от истината и миналото

Депутатите от левицата, които през 2001 г. определиха приватизацията като “разбойническо- мениджърска“ днес не са в парламента

Димитър Главчев

Димитър Главчев

Мълчанието на президента Радев за съдебната система се разминава с критиките на българските граждани и европейските ни партньори

В абревиатурата на ПЕС има думата „европейски”, което на БСП не се харесва, казва пред Faktor.bg депутатът от ГЕРБ и бивш шеф на парламента

Интервю на Стойко Стоянов


- Г-н Главчев, какви комплекси и страхове стоят зад опитите на БСП със скандални формулировки да оправдае престъпленията на комунизма? 

- Разбираемо е, че за ръководството на БСП е трудно да води политически спор по темата с аргументи. Забелязват се опити да се пропагандира тезата, че има два вида политическо насилие – лошо преди 9 септември 1944 година и добро след тази дата. Справедливо – извършено от тоталитарната комунистическа държава, и несправедливо – извършено 1923 година и през Втората световна война. Аз мисля, че колегите от парламента трябва да уважаваме позициите си, категорично да осъждаме насилието и терора, да отдаваме почит на невинните жертви. Неотдавна беше направен опит да се опорочи такъв акт от страна на БСП. Дори да имаме различни мнения, трябва да уважаваме различните си позиции. БСП поискаха оставката на образователния министър Красимир Вълчев, заради това, че изучаването на комунизма ще влезе в учебниците. Не можем да забравяме тази част от историята, дори на някои това много да им се иска. Не бива да оставяме младите хора да не знаят за какво става въпрос, както им се иска явно на колегите отляво. Историята трябва да се помни, за да не се повтаря. За мен историята не може да бъде манипулирана и ние от ГЕРБ се противопоставяме на всеки такъв опит. Страховете и комплексите на БСП са от Истината. Няма по–кратък и по–точен отговор на въпроса Ви, впрочем страхът от истината и съзнателното бягство от нея е основният проблем за сегашното ръководство на БСП. Това би било проблем за всяка партия. 

- Но така БСП и Нинова настойчиво свалят маските - че не са модерна европейска социалдемократическа партия?

- Не искам да коментирам колегите от БСП и техните опити да убеждават обществото колко демократична и толерантна, и европейска партия са. Това се вижда, народът може да си направи изводи от това, което демонстрират като изказвания и най-вече като действия и позиции. Мисля, че всяка партия, за да бъде модерна и европейска, трябва да изповядва общочовешки и демократични ценности.

- Достатъчни ли са оправданията, че за престъпленията на комунизма са се извинили още 1991 г., дава ли им това право да облъчват обществото със скандални и античовешки тези?

- Смятам, че ако приемем, че искрено са се извинили през 1991 година, то това означава, че темата за колегите отляво вече трябва да бъде затворена. В този смисъл или трябва да поддържат тази изразена тогава от тях вече теза или, ако са я променили, трябва да кажат официално че са. Още повече, че тези които се извиниха тогава, вече не са в ръководството на БСП, не са в ръководството и тези, които 2001 година определиха приватизацията като“Разбойническо- мениджърска“. Нещо повече, сегашният им лидер е участник в тази приватизация. Да се определят - дали са наследници на БКП или не са. При все, че има и приет закон от Народното събрание, който обявява комунистическия режим за престъпен. Втори основен въпрос е - наследници на престъпен режим ли са? Ако си наследник, наследяваш не само активи, но и пасиви. Пак излиза въпросът за истината. 

-  Преди няколко месеца, Вие като председател на парламента хвърлихте оставка и поехте политическа отговорност, как оценявате сега ината на Иво Христов и на Валери Жаблянов, но и упорството на БСП да ги брани? 

- Оставката е изцяло личен акт, всеки сам в даден момент преценява дали да подаде оставка или не. За мен постовете никога не са били самоцел, а е важно да се свърши работата, за която сме били избрани. Затова не бих могъл да коментирам оставки на други хора, както да правя паралел между отделни ситуации и хора. Всичко, което се случва става в публичното пространство, така че хората ще си направят изводи за какво става въпрос. Подадох оставка като председател на НС, за да не застраша демократичното функциониране на Парламента, въпреки че приложих стриктно ПОДНС, без никакво нарушение. Който твърди друго, е добре да се запознае с разпоредбите му. Всеки сам трябва, според собствените си разбирания и съвест, да прецени дали да подаде оставка. БСП , заставайки зад неправомерното поведение на лидера си, заплашиха с бойкот, с което застрашиха нормалното функциониране на НС. Всъщност заплашиха това, за което са избрани от българските граждани. Ако оставим настрана дали г-н Жаблянов е нарушил правилника на парламента, защото аз не съм, а го приложих, на „везните“ са отстранен народен представител, един от 240, срещу 2 730 осъдени на смърт, 1305 с доживотни присъди и 4820 на затвор от 1 до 20 години от така наречения „Народен съд“. За сравнение на Нюрнбергския процес са осъдени 19, от които 12 на смърт. Нека хората преценят кое е приемливо и кое не е. Все пак, би трябвало да има морал в политиката?! 

- Може ли да бъде оправдано мълчанието на президента Радев по скандала за Народния съд, може ли този човек да бъде обединител на нацията? 

- Президентът, по Конституция, трябва да олицетворява единството на нацията. Аз също така разбирам неговата роля – на обединител, не мога да кажа защо в момента има мълчание от негова страна по този въпрос. Важно е да не влизаме в лични нападки и критики между институциите, а в коментарите ни по тези важни въпроси да има градивност. Все пак не бих могъл да коментирам действието или бездействието на президента по даден въпрос, но си спомням, че на няколко пъти той изразява доста категорична позиция по отношение на работата на Народното събрание. Съдебната власт не е критикувал само, засега. Странно разминаване с критиките на българските граждани и европейските ни партньори. Мисля, че когато някой политик има претенцията за справедливост, не трябва да постъпва тенденциозно.

- От БСП ви обвиняват, че ГЕРБ много успешно и умело използват историческите теми и връщането назад в историята в опит да покриват реалните проблеми на българските граждани в момента? 

- ГЕРБ никога не е покривало никакви проблеми, напротив, ние в годините на управление работим за реалното им разрешаване. Не искам да изглежда като хвалба, но вижте какво се съгради през последните години на управление на ГЕРБ – отбелязваме икономически ръст, борба с контрабандата, реализиране на инфраструктурни проекти, успехи във външната политика. Работим за реалното увеличение на доходите, увеличиха се пенсиите. Разбира се, че можем и повече и се надяваме да продължаваме с доверието на гражданите да работим по тези въпроси. Но не можем и да замълчим пред опитите да се правят откровени манипулации на историята. 

- Трябва ли ПЕС да мълчи за явните опити на Корнелия Нинова да сталинизира БСП, превръщайки я в заложник на Русия и миналото? 

- Не мога да се бъркам в работата на ПЕС или на ръководството на БСП. Това са техни мнения и позиции, които трябва да изясняват помежду си в рамките на тяхната оргонизация и техните политически семейства. В абревиатурата на ПЕС има думата „европейски”, което на БСП, може би не се харесва, струва ми се, че напоследък проявяват наченки на антиевопейско мислене.