Автор на „Кремълския доклад”: С три кръга лица Путин държи в подчинение цяла Русия

Манипулирането на доклада с имената на олигарсите е станало с очевидната намеса на Тръмп

Андерс Аслунд

Андерс Аслунд

Заради санкциите и дотациите на Крим и Донбас Русия губи 45 млрд. долара годишно

Руският президент е най-богатият човек в света – има състояние до 160 млрд. долара, казва Андерс Аслунд - икономист, старши научен сътрудник на Atlantic Council 

Интервю на Алеса Бацман пред Gordon.ua

- Г-н Аслунд, вие бяхте един от съавторите на знаменития "Кремълски доклад" за санкциите против Русия. Но, когато докладът беше публикуван, другите двама автори - Андрей Иларионов и Андрей Пионтковски открито заявиха, че това не е списъка, по който сте работили. Вие тогава съобщихте, че представител на администрацията на президента Донадлд Тръмп го е подменил в последния момент. Сега вече можете ли да съобщите кой е този човек?

- Министърът на финансите Стивън Мнучин. Още няколко дни  преди публикацията на доклада чухме, че той е подменен, дори, че изобщо няма да бъде публикуван. И след това мrнистърът или някой негов помощник просто публикува списъка на Forbes и телефонния указател на Кремъл. Кой, според вас, може да даде заповед на министъра на финансите и той да я изпълни? Очевидно Тръмп. Никой друг не би могъл да направи това. 

- Имаше твърдения, че в навечерието на публикуването на "кремълския доклад" с частни самолети във Вашингтон са пристигнали шефовете на Службата за външно разузнаване на Русия Сергей Наришкин, директорът на Федералната служба за сигурност Александр Бортников и на ГРУ Игор Коробов. Знаете ли с кого са се срещали в САЩ? 

- Според информацията, която имам, директорът на ГРУ не е бил с тях. Само Бортников и Наришкин, впрочем и двамата са в санкционния списък. Те, очевидно, са се срещали с Майкъл Помпео, новият държавен секретар. Човек, близък до Тръмп. Повече нищо не знам, но всеки би могъл да си помисли, че е имало някаква договорка. 

- В какво по същество се изразява ефектът на санкциите? 

- Финансовите санкции струват на Русия 0,7% от БВП всяка година. През последните 4 години Русия е загубила 250 милиарда долара кредити, които получаваше преди това. Икономическият растеж е 1,5%, руската икономика е в печално състояние и няма перспективи за по-добро развитие. От 2008 година досега практически няма икономически растеж. Путин и неговият режим - това е стагнация. 

- А колко струва на Русия войната в Украйна?

– Това, което е видно от руския бюджет е, че дотациите за Крим са 2 милиарда долара годишно, Донбас вероятно още толкова. Санкциите са около 10 милиарда. Освен това, през последните 2 години Русия увеличи военните разходи с 30 милиарда годишно. Излиза - около 45 милиарда годишно или около 3% от БВП на Русия. 

- Международните санкции могат ли да повлияят на Владимир Путин дотолкова, че да се махне от Донбас и да върне Крим на Украйна?

- Мисля, че Путин с удоволствие би предал Донбас, ако имаше възможност да не изглежда твърде зле след това. Нещо от типа на face-saving device, да "запази лице". Но той иска да има работещо споразумение, но не знае как да го постигне. Освен това обърнете внимание на "гласа на Путин" в Украйна. Предстоят президентски, а след това и парламентарни избори. Той би могъл да повлияе върху изборите в Украйна. Мисля, че в близката година  и половина и Украйна, и Русия ще имат много малко възможности да направят за конфликта.

- Тоест, като минимум година и половина Украйна не може да се надява, че войната ще завърши?

- Трудно, освен ако в Русия не се случи нещо страшно, което би пречупило режима.

- Говори се, че олигарсите са силно недоволни от политиката на Путин и може да се опитат да организират "двороцов преврат", за да го сменят.

- Не мисля, че олигарсите в Русия сега имат каквато и да било власт.

- А кой? 

- Путин и неговият кръг. Неговите бизнес-партньори и приятели от Санкт Петербург. Братята Ротенберг, Юрий Ковалчук, Геннадий Тимченко. Втората група са неговите приятели, които управляват държавните компании. Особено Игор Сечин, шефът на "Роснефт", Сергей Чемезов, на "Ростех".  Третият кръг са неговите другари от КГБ, генералите. На първо място Сергей Иванов, Александър Бортников и Николай Патрушев. Всички те са били шефове на ФСС/КЖБ. В тези три кръга се осъществява цялата власт на Путин, те са нейната същност. Това е много тесен кръг, с много жесток контрол, Путин не се доверява на никого, когото не познава от поне 20 години.

- Андрей Пионтковски твърди, че в САЩ има 1 трилион долара откраднати от руския народ пари. И приблизително половин трилион във Великобритания. Така ли е?

- Мисля, че е донякъде преувеличено. Парите излизат от Русия, но част от тях се връщат обратно. Мисля, че 800 млрд. "частни" пари на Запад е по-вероятна сума. И тези пари са предимно в две страни - САЩ и Великобритания. Защо?  Първото необходимо условие е защита на частната собственост. Разрешение за съществуването на големи анонимни предприятия. И второ – страната трябва да е достатъчно голяма, за да може да се държат там толкова много пари. 

- Западните икономисти изчисляват, че Владимир Путин е най-богатият човек в света. Това отговаря ли на действителността? 

- Мисля, че да. По моя оценка неговото състояние е от 100 млрд. до 160 млрд. долара. Работата е там, че тази група Путин, Ротенберг, Ковалчук, Тимченко – крадат от руската държава. Най-много от "Газпром", 15–25 млрд. всяка година. И доколкото в Русия собствeността не е защитена, те изнасят тези пари на Запад.

Превод: Faktor.bg