Атанас Мерджанов: Нинова води политиката на Патриотите, изкушена е от националистическата вълна

В „столетницата“ няма опозиция, тя беше изфабрикувана от тесния кръг около Корнелия

Атанас Мерджанов

Атанас Мерджанов

Ако продължаваме да залитаме към крайно дясна политика, ще получаваме все по-неизлечими травми

Чувството за непогрешимост и еднолично управление доведоха до това състояние партията, казва пред Faktor.bg социалистът и бивш депутат Атанас Мерджанов

Интервю на Васил Василев

- Г-н Мерджанов, как се стигна в БСП до подписката на 50  емблематичните социалисти срещу кадрови решения на Корнелия Нинова? 

- БСП се намира в една тежка ситуация, за която ние предупреждавахме. Тя е в резултат на едноличния стил на управление и на всезнайност от страна на Нинова, което нямаше как да не доведе до подобни последствия и резултати. Очевидно е, че 2 години и половина са достатъчен срок на председателя на Националния съвет да покаже как умее да ръководи партията, как създава работна среда. Тя трябваше да покаже, че може да направи екип, който да получава доверието на българските граждани. Очевидно това не се случва, тъй като БСП, след парламентарните избори, въпреки многото акции и инициативи, повечето от които крещящи, е застинала на една непоклатима разлика от ГЕРБ и блянът ни за алтернативност се изпарява.

- Каква е причината за липсата на свежи идеи в „столетницата“? 

- Чувстото за непогрешимост, че си единственият прав, че единствено от твоите разсъжения, от твоята уста, от твоя опит зависи съдбата на партията доведоха до това състояние БСП. Ако продължаваме така, всичко това ще придобие още по-неизлечими травми в партията. Не бива да се забравя, че близо 30 години след промените в България, тъкмо БСП беше най-демократичната партия, която създаваше условия за дискусия и дори за вътешно политически сблъсък на различните мнения. Председателите успяваха да използват тези силни страни и да налагат печелившата алтернатива пред българското общество. За съжаление, това не се случва. Ние се отдалечаваме от добре познатия парламентарен стил на БСП, който не удовлетворява днес симпатизантите и членовете ни, както и не малка част от българските граждани, за чието доверие като периферия ние се борим. 

- Каква е перспективата за това, БСП да се отлепи от 20%, които социолозите ѝ дават? Трябва ли да промени партията антинатовската и антиевропейската политика, която води? 

- Не знам, дали точно политиката на Корнелия Нинова е антиевропейска, но при всички случаи има изкушение от т.нар. националистическа вълна, споделяна главно от Обединените патриоти. Това не е в стила на БСП. Тя би трябвало да бъде възприемана като разумната и умерената партия, която да внася сигурност и да дава перспектива на българските граждани. Поне така е възприемана в предишните години. Тези резки залитания и увлелечения по Виктор Орбан и по политиката на крайно десните няма да доведат до нищо добро. Създават се непреодолими идейни прегради, от които БСП много трудно ще се отърси през следващите години. 

- Възможно ли е мнозинството в партията да разбие тесния кръг, с който се обгради Корнелия Нинова, за да не се взимат еднолично решения? 

- БСП не е партия, която може да функционира по подобен начин. Това беше и упрекът на хората, които се включихме в подписката, след смяната на главния редактор на в.”Дума”. Националният съвет от началото на юни е провел само 2 заседания. За една партия, която се готви за властта и иска да убеди българските граждани в своята алтернативност, би трябвало да показва резултати, да излъчва солидност и хумогенност. Тя трябва да прави всичко необходимо не да раздалечава, а да сближава отделните съставни части на левицата. 

- Стои ли на дневен ред лидерската оставка в „столетницата“?

- Аз не говоря за оставка. Дали ще заменим настоящия председател с друг, проблемите в БСП няма да се решат. Трябва ясно да се осъзнае и да се отчете, че по този начин партията ни не може да съществува. Всеки ръководител на БСП трябва да си дава сметка за различните качествени характеристики на формацията през годините. Лидерът трябва да познава съставните части на левицата. Изкуството на председателя на Националния съвет е да работи по начин, по който да сближава различните мнения, за да ги превръща в силна палитра на алтернативност за българските граждани. 

- Т.е., прогнозирате, че дори и да има избори за нов председател на БСП, той ще е със същия профил като този на Корнелия Нинова? 

- Не, не прогнозирам, а само предупреждавам, че не трябва да се стига до подобна ситуация. Оставката на Нинова няма да реши от раз всичките ни проблеми.

- Отблъсква ли днешното ръководство на „Позитано“ 20 безпартийните и нормалните българи с русофилската линия, която следва?

- Тази линия съществува. Русофилството трябва да бъде разглеждано като модерно и хармонично сближаване на културно и икономическо ниво между двата народа. Русия вече не е същата. Спомените на мнозина от нашите членове за нерушимата българо-съветска дружба не носят полза. Трябва преди всичко да се постъпва много разумно при спазването на европейското и международното право, да има зачитане на нациите и спазване на пазарните интереси, които са валидни в днешно време.

- Водят ли опозиционните крила в БСП преговори за съюз срещу Нинова?

- Това с опозицията в БСП беше изфабрикувано и е рожба на тесния кръг около Корнелия Нинова. В партията има различни мнения, които се очертаваха на различни периоди след нейния избор. В крайна сметка той беше след осъществен сговор на самия конгрес, но през годините си пролича как започна да се разпада заради действията на Нинова. 

- Как ще коментирате твърденията на Корнелия Нинова, че управляващите дават пари на опозицията в БСП, за да я нападате? 

- Това е поредното безумие, което можем да чуем от председателката на партията. Няма смисъл дори от кой знае какъв коментар. В безсилието си като политически лидер, тя е способна на всякакви спекулации. 


- Преди избори БСП се сплотява и се заравят томахавките. Ще преглътнете ли обидите отново преди преди европейския и местния вот догодина? 

- Всичко е възможно. Искам да разсея една от главните спекулации. Независимо, че имаме различия с Нинова и с тясното ръководство, всеки един от моите другари и колеги е работил плътно за интересите на БСП. Аз мога да нося отговорност за собствените си действия и по време на президентската, и по време на кампанията за парламентарни избори. Важното е да положим основите за работна и честна дискусия, която не изключва, а събира различните мнения и авторитети.