Антоний Гълъбов: Румен Радев има доста притеснителни представи как функционира съвременната демокрация

Хора като Бенчев забогатяха по времето на БКП, за да станат търговци на власт

Антоний Гълъбов

Антоний Гълъбов

Българският национален интерес не може да бъде в противоречие с успеха на Македония

БСП и АБВ готвят коалиция за изборите догодина, в която е чудно какво ще правят изгонените социалисти, казва пред Faktor.bg политологът  

Интервю на Стефан Василев

- Г-н Гълъбов, след скандала с Бенчо Бентилито, до каква степен бизнесът и политиката са се сраснали в България и влияят върху процесите в страната? 

- Става дума за дълбоки сраствания между организираната престъпност и публични институции на властта. Те са добре познати. Аз съм абсолютно убеден, че преобладаващата част от хората в подобни общини имат много ясна представа за това кой кой е. Големият въпрос зад всичко това е, че става дума за наследени отношения. В конкретния случай не става дума за случайно наета хотелска стая или за случайни трудово правни взаимоотношения. Този конкретен пример трябва да бъде изучен и изследван добре. Поводът, поради който се задействаха разследващите органи остана на заден план, а насилието, директната намеса, побоищата, целият този ад, който се разиграва в Бургаско по отношение на погребалните агенции се случва пред очите на всички. Ниското обществено доверие към институциите блокира възможността да действат много по-рано разследващите и правораздавателните органи. По отношение на партийните страсти около всичко това – няма кого да убеди БСП, че не е в течение на финансовите потоци и на влиянието, което упражняват нейни представители. Всеки опит да бъдат маскирани или компенсирани чрез атаки в други посоки допълнително засилва усещането, че партийните отношения много отдавна са излезли извън сферата на идеологическите принципи. Това, че социалистите не се возят в Ролс Ройс беше изключително забавна реплика. Повече от сигурно е, че биографично крупният капитал е пряко свързан с бившата БКП. Големият въпрос отдавна не е в генезиса на този капитал, а до колко е почтен и отговаря на изискванията на модерна държава. По-големият брой от богати хора продължава да се свързва с БСП и с нейната основа в БКП. Цялата тази партийна защитна линия е много несериозна. Не става въпрос за отношения, които са се развили през последните няколко месеца. 

- Този скандал ще доведе ли до някакви по-сериозни последствия за Корнелия Нинова в партията и дори до нейната оставка?

- Не смятам, че конкретният случай с Бенчо Бенчев ще доведе до някакви вътрешни процеси. Независимо от декларациите си, БСП познава добре собствените си зависимости и знае, че всяка атака по тази линия ще предизвика контраатака. Който и народен представител от БСП да се опита да потърси сметка на ръководството, ще попадне под същия приятелски огън. Хората от типа на г-н Бенчев са изключително много. Става въпрос не за обикновени предприемачи, а за търговци с власт. Четох някъде, че той е пример за социална корпоративна отговорност. Тези хора обаче са генераторите на корупцията. Те обикновено не заемат политически позиции, но осъществяват сделки и търговия с власт. Те трябва да бъдат извадени на светло във фокуса на антикорупционните действия. Георги Гергов е класически пример за срещи в офиса на бизнесмен, който подпомага партия. Това са хора, които са формирали влиянието си още по времето на тоталитарния режим, натрупали са капитали и имат връзки. Те диктуват поведението на общински съветници, на представители на местната власт на базата на сключени локални и регионални споразумения. На това нещо трябва да се сложи край, защото всички спорове за това, дали г-н Бенчев е типичен представител на БСП могат да бъдат оставени настрани. Спомняме си бившия кмет на Пещера, който имаше сходна биография и облик с г-н Бенчев. Ако се огледаме във всеки малко по-голям град, ще видим хора с този профил. Така че това за мен е поуката. Проблемът е сериозен и той очевидно се е развивал с годините и е работел добре в полза на тази група хора. Насочването на вниманието към Димитър Желязков освети тези схеми. 

- Румен Радев намекна във Варна за лов на вещици и за политически уволнения, след като дойде на ласт ново служебно правителство. Това изпуснати реплики ли бяха на президента или предварително написан сценарий, който се подготвя от левицата?

- Аз се опасявам, че репликите на Румен Радев не са изпуснати. Те напомниха на тези от речта му в Народното събрание при стъпването му в длъжност. Тогава се обърна към народните представители им каза, че им остават две седмици. Това е отношение към държавността и представата му как функционира съвременната демокрация, която е доста притеснителна. Тази представа, че когато президентът назначи служебен кабинет, той трябва да се залови с кадрови чистки буди притеснение. Първо той няма право да го прави, а когато се е случвало, е водело до тежки последици. Ако допуснем дори, че са случайно изпуснати реплики, това отново говори за представата на президента как функционира държавата. Че има някакъв човек, който в конкретния случай е президент, който преценява кое е правилно и би могъл да се разпорежда. Има неразбиране каква е ролята на президента в държава с парламентарна форма на управление. То идва от това, че президентът не е власт, която е над останалите. Държавният глава е важен посредник и коректив на останалите институции. Той обаче не стои нито над парламента, нито над Министерски съвет, нито над ВСС. Не е зле до края на втората година от мандата си Румен Радев да започва да разбира какви са задълженията му. 

- Виждате ли копие на Георги Първанов на „Дондуков“ 2 в лицето на Радев?

- Георги Първанов беше бивш партиен председател и част от политическите му проекти преминаваха през отделни кръгове в БСП. При президента Радев няма такава партийна основа и щаб, към който да са насочени политическите му усилия. Президентът Първанов беше достатъчно предпазлив и създаде свой политически проект след напускане на президентския пост, независимо, че започна подготовката още докато беше действащ държавен глава. Ще е лош знак за институцията, ако президентската администрация се опита да насърчи създаването на подобен проект. 

- Очаквате ли конфликта с Македония да се задълбочи след словесната престрелка между Румен Радев и Зоран Заев?

- Не смятам, че Румен Радев има смислена реплика в този диалог. Той се развива на много по-дълбоко равнище, за да се блокира от няколко реплики. Ясно е, че има желание диалогът да бъде спрян и компрометиран по някакъв начин. След приемането на споразумението за добросъседство с Македония бяха постигнати много неща. Българският президент не говори институционално, а по коридори и открити места пред репортери. Време е най-после президентската институция да се държи като такава. Важно е да се разбере, че става въпрос за стратегически диалог. Българският национален интерес не може да бъде в противоречие с успеха на Македония. 

- Ще успеят ли социалистите от БСП да излязат през новия политически сезон от изолацията, в която се намират?

- От БСП разбират, че им предстоят тежки избори догодина, защото позицията, която все по-често заемат, е антиевропейска. При подобна позиция изборът за евродепутати ще е тежък, тъй като демотивираха и насочиха срещу ЕС част от избирателите си. БСП разчита на Фейсбук и на ситуации, за да реагира ден за ден. Звучи несериозно партията да иска властта.    

- Все по-често виждаме медийни изяви на Румен Петков. Ще успее ли проектът на Георги Първанов АБВ да се събуди за предстоящите избори догодина и да стане алтернатива на БСП?

- Свръх медийното присъствие на АБВ през последните месеци е впечатляващо. То е с интензитета на парламентарно представена партия, което очевидно не е случайно. Интересно е, че и новото ръководство на АБВ в лицето на Румен Петков избягва да коментира БСП, концентрирайки критиките си основно срещу ГЕРБ. Това означава, че там има отворена врата, а между БСП и АБВ протичат някакви процеси. Преди АБВ да продължи с идеите си в социалната, икономическата и политическата сфера, е добре да се самоопредели спрямо БСП. Ако АБВ има желанието да замести червеното БЗНС в коалицията с БСП, това би трябвало да се каже отсега. Липсата на критичност към лявото политическо пространство е много сериозна празнота в изявленията на Румен Петков, който е много опитен политик. Големият въпрос е защо АБВ няма мнение как се прави голямата лява политика. Поради тази причина не е изключена и възможността за обща коалиция. При подобна ситуация ще е интересно как ще реагират тези, които бяха изключени от БСП и заклеймени като предатели. Самият Румен Петков е сред тях. 

- Виждате ли Румен Радев в партийни структури? Като лице на лявото политическо пространство?

- Ако хипотетично се направи опит за това, той ще задълбочи разединението, защото нека да не забравяме, че той не беше избран само от гласоподавателите на БСП. Румен Радев получи доверието и на избиратели с друга политическа ориентация. 

- Стоян Мирчев от БСП каза в свое интервю, че Слави Трифонов ще е следващият коалиционен партньор на ГЕРБ. Виждате ли вие възможен сценарий това да се случи? 

- Стоян Мирчев лансираше тезата, че „Инерком“ е предприятие на Бойко Борисов. Доколкото той е млад политик, е разбираемо, че навсякъде вижда Бойко Борисов. Струва ми се, че след известно време в парламента подобни изявления да станат малко по-сериозни. Разбираме желанието на БСП да има повече остри говорители, но има някаква доза на пренасищане и хората престават да чуват скандала. Това се случи по отношение на Хасково, на оградата по границата и на цялата серия от залпове с дребни сачми, на която разчитат социалистите. Не съм убеден и как реагират избирателите на БСП на всяка подобна изява. За мнозинството от българските граждани има рутина, която може да заличи и смислената критика. Слави Трифонов и неговият авторитет неведнъж се докосва до политическо инженерство. Проектът „Гергьовден“ разчиташе изключително много на авторитета на „Ку-ку“ и на „Каналето“. После видяхме силната подкрепа на Слави Трифонов за кандидатурата на Меглена Кунева на президентските избори. Много политици са разчитали да се промотират чрез „Шоуто на Слави“. Не мисля обаче, че той ще стигне по-далеч от резултатите на референдума, който беше по някакъв начин пик в опита шоуто да генерира гражданска енергия. Слави Трифонов и екипът му получиха ясен сигнал  с резултата на референдума, че хората чуват и гледат това, което правят, но не смятам, че би предприел стъпка за влизане в политиката със своя партия. През годините неговите позиции са били ясно артикулирани. Не виждам как един корпоративен субект може да замести гражданска или политическа енергия. Когато една компания започне да се държи като гражданска организация, буди тревога. Подписите за този референдум са събирани с пари на корпорацията. Компанията на Слави Трифонов разполага със сивитата на много хора с политически амбиции. Включително и такива, които живеят в чужбина и имат добра квалификация. Без съмнение това е много добра база данни и кадрови потенциал. Оттук нататък е важно, дали самият Слави Трифонов ще мобилизира този потенциал, или ще го предлага на политическите партии, за да търси неговото промотиране. За разлика от други политически партии, които имат подобен проблем с ресурс от професионалисти, частната компания на Трифонов разполага с добър подбор от 2-3 хил. души. Предполагам, че те ще бъдат пуснати в действие в даден момент. 

- Може ли да направим сравнение между това, което прави Слави Трифонов с набиране на кадрови потенциал и Митьо Очите, който до някаква степен също се грижи за назначенията?

- Потенциалът, който е декларирал Слави Трифонов, е много по-важен от този на местните и регионалните хора като Димитър Желязков. Ако шоуменът се опита да реализира своя кадрови потенциал чрез друг политически субект, най-вероятно ще изгуби една част от него. Част от тези хора имат готовност за разговори заради самия Слави, а не да бъдат препродавани.