Андрей Пионтковский: Отговорът на санкциите и „лова на вълци“ - "Бункер" или "Хунта"

Целият руски политически елит, който държи своите активи в Съединените щати, е обявен извън закона

Андрей Пионтковски

Андрей Пионтковски

Проавторитарните режими не само са смъртни, но и  умират внезапно

100 милиардери, които представляват управляващата върхушка в страната, начело с Путин и са обект на международно разследване по обвинение за пране на пари, придобити по престъпен начин, казва известният анализатор за "Русский Монитор"

На 27 юли 2017 г. Сенатът на САЩ почти единодушно подкрепи пакет от санкции срещу Русия. Новите ограничителни мерки засягат съответно финансови, банкови и енергийни отрасли в Русия. Прави впечатление, че новите ограничителните мерки, които са безпрецедентно жестоки, поставят Путинова  Русия наравно с  държави аутсайдери като Иран и Северна Корея. Кореспондентът на "Руски Монитор" разговаря по създадената сложна ситуация с  известния руски политически анализатор Андрей Пионтковски, който от няколко години се укрива от режима на Путин.

- Андрей Андреевич, как бихте коментирал настроенията, които са обхванали управляващите в Русия, след като стана ясно, че ще бъдат въведени нови, безпрецедентно жестоки санкции на Русия?

- Мисля, че объркване и паника е най-точното описание на състоянието, в което изпадна върхушката на една престъпна общност, която по някакво странно недоразумение нарича себе си руски политически "елит". Някои са уплашени, други могат да го нарекат продължаваща ескалация, но всъщност вече всичко е загубено и това е факт. Президентът Тръмп подписа новия закон за санкциите срещу оста на злото(Русия, Северна Корея, Иран).

За него ситуацията е действително бе сложна. Ако наложеше вето – от гледна точка на  сегашната вътрешнополитическа ситуация в САЩ - това би било равнозначно на политическо самоубийство. Ясно е, че той не можеше да отиде на този вариант. Затова няма никакви съмнения - законът за санкциите влезе в сила. 

Независимо от това, мерките, обявени от руските власти бяха доста изненадващи. В изявлението на руското външно министерство се посочва ясно, че те са в отговор на новия закон за санкции, които все още официално не са влезли в сила. Най-общо казано, така никога не се прави. Но дори това не е най-големият абсурд. Повече от ясно е, че тези контрамерки  - всички тези изби, вили, сараи, експулсиране на дипломати –  абсолютно по никакъв начин не съответстват на това, което САЩ предприема като мерки срещу Русия.

С този акт всъщност се обявява извън закона  целият руски политически елит, за когото е известно, че държи своите активи в Съединените щати. На американското финансово разузнаване е възложено в рамките на 180 дни да идентифицира (най-вероятно на него отдавна са му известни) всички активи, собственост на руската управляваща класа, започвайки с Владимир Путин,  след което тези данни ще бъдат оповестени. След това към всеки член на това престъпно общество ще бъде приложен действащият в САЩ закон, който се отнася до незаконно придобитите активи и имущество.

По същество това е асиметричен отговор на хибридната война, която Русия води против Запада в продължение на три десетилетия. Единодушието, с което беше одобрен и приет този закон от Конгреса, можеше да се очаква след конференцията за сигурност, която  се проведе на 23 юли  проведе в Аспен. На нея лично присъстваха бивши и настоящи  ръководители на американските силови структури. Бих нарекъл изказванията им, които прозвучаха на конференцията, колективен римейк на речта на Чърчил през 1946 година във Фултън (произнесена на 5 март 1946 г. в Уестъминстър колеж – б.ред.) Беше констатирано, че Русия води агресивна война против Запада и бе изразена решимост да бъде отговорено на тази агресия. Това принципно е нов момент в отношенията между САЩ и клептократичния режим на Путин. 

А в отговор на това Министерството на външните работи на Русия бърбори за някакви сараи и вили. В края на миналата година Барак Обама, малко преди да излезе от Белия дом затвори няколко обекта, които Кремъл използваше за шпионаж и изгони няколко десетки руски дипломати. По този повод Лавров направи гръмко изявление, заплашвайки с ответни мерки, които изведнъж бяха приети сега. А на следващия ден платеният кремълски агент Флин се втурна при Кислов (очевидно по поръчение на Тръмп) увещавайки го, че не трябва, така да се каже, да се прави нищо, че няма нужда никого да експулсират. Ние с Тръмпушко всичко ще разрешим, всички санкции на Обама ще отменим, по дяволите, когато влезем в Белия дом. И Путин веднага нареди да не се предприемат никакви ответни мерки, подавайки се пропагандата като израз на дълбокомислието на вожда. Мъдростта в този случай се  изразява в оперативна договореност с групата Тръмп-Флин-Кушнер, на която по това време Кремъл възлагаше големи надежди. И изведнъж сега Москва обявява мерки, които се явяват наистина реципрочен отговор, познат и възприет в дипломацията – симетрични действия на действията на Обама, които той беше предприел през декември 2016 година.

Но те ще вменяват на руския човек от улицата, че това е решителен отговор на новия американски закон за санкциите срещу Русия, който беше обречен да бъде приет от Доналд Тръмп. В Москва просто не знаят какво да правят, защото те нямат никакъв сериозен отговор на този закон. На тях им остава единствено да чакат, като един след друг,  започвайки от Пу (нищо, че неговите действия са добре известни на виолончелисти на Ралдугин , които припяват на Запада) ще започнат публично да разобличават пред целия свят и пред собствения си многонационален руски народ най-голямата кражба в цялата световна история. 

- Андрей Андреевич, въпреки това в света има много други страни, които от десетилетия живеят при много жестоки санкции, например Иран…

-  Известно е, че проавторитарните режими не само са смъртни, но и това, че умират внезапно. Що се отнася до режима в Русия, то неговият край може да настъпи след няколко години, но това може да се случи и след няколко седмици. Спомнете си добре познатата христоматийна история за Владимир Илич Ленин, който на въпрос, зададен през февруари 1917 година - кога ще има в Русия революция. Той, отговаря като казва – вие сте млади и може би ще доживеете  да я видите, но на нас – старците, не ни е писано…

В действителност, повече от ясно е, че против режима работят много и различни фактори. В това число и неизбежното объркване в редиците на така наречения „елит“, който все повече осъзнава, че Путин не само е престанал да бъде изразител на неговите интереси, но вече е и извънредно токсичен за него. 

Още веднъж ще подчертая новия момент в отношенията между Запада и путинова Русия: те нямат нищо общо с отношенията със СССР по време на Студената война. Например за това са 100 милиардери, които представляват управляващата върхушка в страната, начело с Путин и са обект на международно разследване по обвинение за пране на пари, придобити по престъпен начин. Текст от закона гласи – „ високопоставени политически дейци и олигарси, близки да властта в Руската Федерация, тяхното имущество, връзки с Путин и други членове на „управляващия елит“, участие в корупционни схеми, източници на доходи и активи на членове на техните семейства, и връзки с чуждестранни бизнеси“.

Тук не става дума единствено за заплаха за техните активи, а че ще се преобърне целият им живот. Защото те вече се считат почти за родственици с представителите на висшата класа на Запада. Ще бъдат засегнат и достъпът до съвременната медицина,  образованието на децата, техните жени и любовници на Лазурния бряг. От всичко това те ще трябва да се откажат. Въвеждат се визови ограничения – по критерия колко близък си с Путин.

-  Интересно обаче е дали не е оставена някаква вратичка за дезертьорите?

-  Към дезертьорите е вероятно да се прояви  разбиране, но трябва да проумеем, че е обявена персонална война на стотината крупни крадци от Руската Федерация, начело с техния вожд. И това, в което аз съм напълно уверен е, че „ловът на вълци“ ще стане известен на цялото население на Русия. 

Въпреки огромната пропагандна машина, много трудно мога да си представя, че това ще предизвика съчувствие към тези хора. Сега американското финансово разузнаване фактически продължава работата на Фонда за борба с корупцията, при все че разполага с много по-сериозен ресурс, в сравнение с Навални и неговите сътрудници. То предстои да ни информира за финансовото състояние на управляващата класа в Русия, след което официалните власти в САЩ ще предприемат съответните мерки към всяка една от тези персони, изпълнявайки действащите в САЩ закони за борба с незаконно придобитото имущество(между другото, Русия също е член на подобна международна организация - Financial Action Task Force).

Сега имаме уникална в световната история ситуация, при която върхушката на управляващата класа в една конкретна страна е призната за престъпна. За последен път подобна оценка е правена по време на Нюрнбергския процес. И между другото тя беше обявена много удачно тогава именно от съветския обвинител другарят Руденко – „престъпници са превзели държавата, превръщайки я в инструмент на своите престъпления“. По същество  тази формулировка съвсем ясно се повтаря и в новия закон, който беше сложен на бюрото на Доналд Тръмп.

-  Ситуацията около нашия „елит“ изглежда като лоша прокоба. Какво би могъл той да направи? От какви настроения ще бъде обхванат – да признае капитулацията си или точно обратно – да си вдигне цената, например като завладеят някоя съседна държава. Точно сега много се опасяват, че нещо подобно може да се случи по време на учението „Запад-2017“ в Беларус, за което вече е започнала усилена подготовка. 

-  Боя се, че тази идея отдавна се върти в главата на Путин и той е готов да я реализира. Аз не случайно говоря за това объркване, което се забеляза в официалната реакция на руското външно министерство. В нея ясно се чете желание у част от хората в Кремъл да се откажат от опцията „вдигане на цената“ и да се отиде към ескалация на конфликта. Ето, те си дават вид, че на новия закон са отговорили реципрочно – с такива страшни санкции, лишавайки нещастните американци от вили и изби. Тези, които все пак желаят някакъв приемлив за тях изход от ситуацията, разбират, че нищо добро не трябва да очакват. Това, че от рога на изобилието ще се изсипят сведения, много по-злокобни, от всички неща, които досега извадиха на светло Алексей Навални и неговият ФБК.

Самият Путин и съществуващият „Бункер“ около него, който от много отдавна няма какво да губи, ще търсят единствено изход като повишават ескалацията, в това число – до военен конфликт, с което да отвлекат вниманието на населението от тази убийствена информация. Въпреки това имам усещането, че групировката „Бункер“ е малцинство. Впрочем, отговор на вашия въпрос ще получите съвсем скоро, тъй като най-подходящият момент за тази ескалация е краят на август или началото на септември, при все че огромна част от руските военни сили вече са прехвърлени в Беларус за учението „Запад“. Ето, само след няколко месеца ще разберем, кой ще вземе връх – путиновият „Бункер“ или мнимо съществуващата „Хунта“, която вече узрява за необходимостта от преговори със Запада, в които да бъдат договорени условията на капитулация във водената хибридна война. 

Превод: Faktor.bg