Андрей Пионтковски: Тръмп е отстранен от вземането на решения за Русия

Кой се страхува от американския «Кремълски доклад»?

Андрей Пионтковски

Андрей Пионтковски

Каква съдба очаква «руските трилиони» в Европа и САЩ?

Възможен ли е путинизъм без Путин
 пред редакцията на Каспаров.ру известният анализатор 

- В американския Конгрес имаше ново изслушване за намесата на Русия в американските избори. Генералният прокурор Джеф Сешънс даде за пореден път показания за това, какво му е било известно за връзките на щаба на Тръмп с Кремъл. Какво е значението на това заседание? 

- Не бих драматизирал поредното доказателство за лъжи или, да кажем, дупки в паметта на членовете на предзиборния щаб на Тръмп или неговата администрация. Тази ситуация ще се проточи достатъчно дълго и в края на краищата ще доведе до отстраняването на президента. Но това няма да се случи по-рано от есента на следващата година, когато на междинните избори демократите очакват да получат мнозинство в двете камари. Сега те набират точки за тази решителна битка, която ще се случи в Конгреса с новия му състав.
От друга страна това не трябва особено да ни интересува. Тези събития, безусловно са важни за американците, но що се отнася до руското направление, фигурите симпатизиращи на Кремъл-Тръмп и Тилерсън са практически отстранени от процеса на вземане на решения. Законът за антикремълските санкции беше одобрен от конгреса почти единодушно. Независими от всички увъртания Тръмп беше принуден да го подпише.
Ще напомня, че този закон изисква изпълнителната власт да представи в рамките на 180 дни списък на корумпирани лица, близки до Путин и имащи активи в САЩ. И изброяването ще започне с него самия. В закона е формулиран основният критерий за подбор на хората, които ще бъдат подложени на санкциите — closeness to Putin — близост до Путин.

- Възможно ли е, според Вас, и в Европа да бъде предприето аналогично действие? 

- Има три основни точки, по които трябва да очакваме развитие: Русия да не бъде допусната до олимпийските игри в Корея; на Конгреса да бъде представен списък на руската върхушка, чиито активи ще бъдат замразени; аналогични санкции да бъдат въведени и от Европа. 
Впрочем, по време на обсъжданията в Конгреса на 14 ноември експерти дадоха оценка на размера на откраднатите руски активи, изнесени в САЩ— от 0,8 до 1,4 трилиона долара. Още около половината на тази сума е «на съхранение» във Великобритания, основно в недвижимост. Тоест, общо 2 трилиона в двете държави. И има всички основания да очакваме действия и от страна на европейските страни. Достатъчно е да си спомним безпрецедентно рязкото изявление на премиера Тереза Мей по отношение на Путин, чиято стилистика ми напомни за «желязната лейди» Маргарет Тачър: "We know what you are doing, and you will not succeed", — "Ние знаем какво правите, но няма да успеете".

- Тоест, Западът най-после е решил да предприеме консолидирана антикремълска атака по всички фронтове. Резултатите от разследването на севернокорейските балистични ракети явно също няма да донесе нищо добро за Путин.

- Северна Корея не би могла сама да постигне такъв гигантски напредък в ядрената и ракетната технология за година и половина.  Ясно е, че Кремъл «наставлява» този режим и технологично, и политически. Но не по-малко впечатляващо беше руското поражение в гласуването за сирийската химическа атака в Съвета за сигурност на ООН. Китай на два пъти не подкрепи Русия и ние останахме само с Боливия, което доказва пълната изолация на режима.
Но не бих се съгласил с Вашата формулировка за консолидирана атака. Това е консолидирана контраатака. Цели три години на руснаците обясняват по телевизията, че ние не воюваме с някаква си там Украйна, а че на територията на Украйна воюваме със САЩ. Гръмогласно беше обявена хибридна война срещу Запада, преди всичко срещу САЩ. Сега всички вече разбират, че тази война е загубена.
Затова и в Кремъл обмислят условията на хибридната капитулация, голяма част от елита отчаяно иска да се договори със Запада за Украйна. На тях им се струва, че Западът ще приеме това като някакъв вид капитулация и, съответно, ще спре санкциите. При това много им се иска да «продадат» това на руските граждани като победа. Посланието, което се опитват да прокарат е: абе, не ни трябваше тази Украйна, без нея на Велика Русия даже и е по-добре, опитаха се да ни примамят там, но слава Богу, не се набутахме.

- Интересно е, какво хората от «американския списък» мислят за бъдещата съдба на Путин. Изглежда мисълта за путинизъм без Путин се е настанила в не една глава.

- Според мен, в Москва все още не разбират колко необратим е този процес в САЩ и колко единодушно, с изключение на двама души — Тръмп и Тилерсън — американският политически истаблишмънт се отнася към Кремъл. 
Един от най-сериозните и дългогодишни лобисти на Кремъл Дмитрий Саймс, най-активният кремълски агент на влияние за целия постсъветски период, скоро се оплака, че «много високите фигури» в Москва не разбират, че тактиката на абсолютно отрицание на намеса в американските избори е безперспектива и само влошава положението.  
И дори той призна пред руската телевизия, че ако във Вашингтон има някой, който е възприемчив към руските доводи, това е президентът Тръмп, но първо правомощията му са ограничени от Конституцията и второ – Тръмп и Тилерсън практически са отстранени от вземането на решения по отношение на Русия.

- Тоест, гадаенето защо не се състоя среща Путин-Тръмп във Виентам е безсмислено? 

- Именно. Директно в ефир ние наблюдавахме личната драма или по-скоро трагикомедията на Тръмп. В първия ден всичко се ограничи до седемсекундно докосване и обща снимка, които руската преса опита да раздуе максимално. През втория ден Тръмп се откъсна от обкръжението си, което здраво го държеше за ръка, и си позволи няколко съвместни разходки. Но основното беше неговото изявление, което показва колко дълбоко е зависим от Пугтин: 
"Няколко пъти го попитах за руска намеса в изборите и всеки път той отричаше, и аз му вярвам. С такива предположения ние го оскърбяваме. И това вреди на отношенията ни с Русия, на нашите интереси в много региони на света, където бихме могли да действаме заедно, но това не се случва и загиват хора". 
Тези глупости той е изтърсил в самолета пред журналистите, но когато кацна в Ханой, го принудиха да отрече всичко това на пресконференция. И Тръмп успя да изтръгне от себе си, че вярва на американските спецслужби по отношение на оценките за намеса на Русия в президентските избори.

- Каква все пак ще бъде съдбата на «руския трилион» в САЩ и как това ще се отрази на политическата ситуация в Русия?

- С Андрей Иларионов смятаме за свой голям успех, че успяхме да убедим Атлантическия съвет да включи в заключителния си меморандум реализацията на точка 241 за персоналните санкции да доведе до последващи действия – конфискация на средставата на корумпираните дейца и юридическа процедура за връщането на откраднатите активи на руския народ.