Алфред Фосколо: Ако се включим във фашисткия подем в Европа, ще паднем в големия казан на Евразийската яма

Крайно десни и крайно леви се съюзяват за бунтове в Париж - целта им е да се отслаби Европа

Алфред Фосколо

Алфред Фосколо

Проблемът на французите е в това, че са свикнали да имат и сиренето, и парите за сиренето

Враговете на ЕС и на Франция се възползват от протестите като лешояди - веднага надушиха раненото животно, казва пред Faktor.bg политическият затворник от годините на комунизма

Алфред (Фреди) Фосколо е роден в България. Майка му е българка, а баща му  французин, създател на първото френско училище в София. От 1949 г. със семейството си живее в Париж, където завършва право и българска филология. След 1958 посещава редовно България. Арестуван е през лятото на 1968 г., и е осъден е на 15 г. затвор за разпространение на позиви с демократично съдържание и срещу окупацията на Чехословакия от войските на Варшавския договор. Освободен е през 1971 като чужд гражданин и екстрадиран от България като враг. И до днес разделя живота си между Париж и София.

Интервю на Мая Георгиева

- Г-н Фосколо, Еманюел Макрон обяви извънредно социално и икономическо положение след протестите на „жълтите жилетки“ във Франция. Как се стигна до тези масови протести в Париж ?

- Напрежението във Франция от последните седмици избухна като резонанс от реформата в железниците, която е една закостеняла институция. Тя мина трудно, но мина. И може би Макрон си помисли, че може да кара със същия темп. Но слагането на една екологична такса върху горивата, която е от няколко цента, бе искрата, която запали фитила на напрежението, трупано от много години. Създаде се едно движение съвсем спонтанно, то не тръгна нито от  партии, нито от синдикати, затова и комуникацията с протестиращите стана особено трудна. Хората, които извършиха безобразията в сърцето на Париж, обаче са малък брой протестиращи и тук виждаме нещо, което се е случвало в миналото – крайно десни и крайно леви се съюзяват, това се видя много ярко в Париж. Те са и екстремисти – леви и десни, а целта им е да се отслаби Европа. 

- Според  френски медии всички са недоволни от Макрон – и леви, и десни, и жълти жилетки, къде сбърка  френският президент, че си навлече гнева на толкова много хора?

- Нека започнем от по-далече. От 30 години Франция се нуждае от сериозни реформи, които никое правителство не можа да проведе. Защото французите, както казва президентът Макрон, са като галите, които не обичат реформите. Фактически става дума за натрупани проблеми, които са отлагани, защото не са решавани от предишните правителства. Политическата класа беше изхабена като система и хората почувстваха, че трябва да се променят някои неща основно. Затова именно беше избран Еманюел Макрон, за да извърши такива реформи, каквито бяха направени в Германия, Швеция, Дания, които да осъвременят и направят ефективна икономиката и институциите. Но когато Макрон започна реформите, той ги направи бързо и брутално, което предизвика някакъв шок в обществото. Франция дава над 50% от БВП за социални грижи – за здравеопазване, за безработните и други придобивки. А безработицата от години е около 10%. Затова данъчната тежест бе една от най-големите в Европа. Проблемът на французите е в това, че те са свикнали да имат и сиренето, и парите за сиренето. Тоест, хората искат реформите да засегнат богатите, от тях да вземат парите. Но това означава, че трябва да има богати, а паят, който се взима като данъци от тях, не е толкова голям. Напротив – ако облагаш по-богатите с по-високи данъци, те бягат в чужбина. 

- Съзирате ли, че Русия също има пръст в ескалирането на протестите, анализатори твърдят, че те са част от хибридната война, която Кремъл от много време води с Европа?

- Проектът на Макрон е не само реформа на Франция, а реформа на Европа – преосноваване на ЕС, защото реформите само запушват дупки. Той има един много силен проект, който представи миналата есен в Гърция и в своя лекция в Сорбоната на тема Европа. Това предизвика реакция в консервативните среди в редица страни. Щом се чуе думата реформа, веднага предизвиква реакции не само във Франция, но и в другите европейски държави. Има среди, които имат интерес да няма силна Европа. Не е само Путин, Тръмп също е антиевропеец, той не го крие. Той дори подтикна британците да излязат от съюза. Националният фронт във Франция, който сега се казва Национално единение, беше финансирано преди 4 години с 10 млн.евро от руска банка и не крие връзките си с Кремъл. Всичко това разбира се радва Путин. Той дори имаше нахалството да посъветва Макрон да възпре полицията да не действа по този начин срещу протестиращите. А истината е, че имаше повече пострадали полицаи отколкото членове на екстремистките групи, участвали в протестите. Може да се каже, че всички врагове на Европа се възползват от тази ситуация, за да разбиват Евросъюза. В тази обстановка, в която Англия се готви да излезе от ЕС, в Италия управляват крайно десни партии, Орбан също е проруски настроен, виждаме какво става с рейтинга на десницата в Германия, а и в други страни, в Европа има все повече хора, движения и тенденции, които са за затваряне на нациите в себе си, за да решат собствените си проблеми. Но това е много измамно, защото Европа доказва, че има нужда от пълно преосноваване, но и от запазване на своето единство и консолидация, затова враговете й се опитват да я обезсилват. И макар  да не вярвам, че враговете на ЕС са предизвикали бунтовете във Франция, те веднага ги използваха – като ранено животно, което веднага го надушват лешоядите – от хиените до буболечките. 

- Какво според вас ще последва след тези драматични събития в Париж, как това ще се отрази на бъдещето на Франция?

- Това, което се случи в Париж, много напомня на положението във Европа през 30-те години но миналия век, когато по същия начин десницата се съши с фашизма, който е плод на социализма. Така се стигна до Втората световна война и катастрофата след нея. Затова тази ситуация е тежка и опасна не само за Франция, а за цяла Европа. Аз лично съм преживял една криза във Франция през 1968 година, по време на майските събития, които разтърсиха страната. Но това разтърсване беше полезно – Франция се съвзе и излязоха на преден план добрите неща – благоденствието, свободата  свободният дух. Така че, стара Франция, която е минала през много изпитания, и сега ще излезе от батака.

- Казахте, че тези събития рефлектират върху цяла Европа, къде е България в тази ситуация, има ли за нас някакви конкретни заплахи?

- Тази ситуация наистина е опасна и за България, защото ние сме членове на ЕС. Ако Европа отслабва, отслабва и подкрепата за българските политици и те могат да се обърнат към другия проект – Евразийския. Това е целта на Москва – да се отслаби съюзът, за да си върне Русия доминацията и влиянието в тези страни, които някога бяха нейни сателити. Например в Унгария успява, дори в Полша – където руснаци и поляци трудно се съюзяват, на практика полското правителство играе в полза на Москва. Мисля обаче, че българите осъзнават много добре какви са облагите и ползите от членството на страната ни в ЕС, защото ако не бяхме членове на съюза, сега ние щяхме да сме на нивото на Беларус. Остава обаче опасението дали няма да се включим в този фашистки подем в Европа и да паднем в големия казан на Евразийската яма. Тогава тежко и горко ни. Дано тези събития във Франция и Европа не повлияят на властимащите в България да обърнат палачинката от европейската ориентация към Русия.