​Ричард Ран: В земята ви има достатъчно газ и петрол, бъдете независими от Русия

Аз съм оптимист за България, давам я като пример за успех в лекциите си, казва американският икономист

Името на американския икономист Ричард Ран и до днес в България се свързва основно с противоречивия план за преминаване на страната от планова социалистическа икономика към пазарна. Известен е като планът „Ран- Ът”, изготвен от Ричард Ран и Роналд Ът. Мнозина анализатори го определят като гибелен за държавата и причина за проваления преход. Вчера Ричард Ран отново пристигна в България с полет от Гърция. Той е бивш шеф на Националната търговска камара на САЩ, при правителството на Роналд Рейгън, а днес оглавява Института за глобален икономически растеж. Първото си интервю у нас Ран даде пред Bulgaria On Air.

- Г-н Ран, навлиза ли светът във фаза на нова Студена война?

- Все още светът не е стигнал до тази ужасна фаза на нова Студена война, но виждаме доста процеси, които се случват. Един от тях е агресивната политика и действия на Русия в Крим и Украйна. Надяваме се че г-н Путин ще прояви целомъдрие и ще успокои ситуацията.

- Каква е степента на санкциите, които САЩ и Западът прилагат на Русия на този етап?

- За сега са просто една шега, рестрикции върху определени граждани на Русия, които дори нямат сметки на Запад или в САЩ. Много хора смятат, че администрацията на САЩ и на президента Обама е твърде наивна в намеренията си за справяне с руснаците.

- Направете прогноза, как ще се развие кризата с Украйна и Русия?

- Трябва да видим какво мисли г-н Путин, аз нямам представа какви ще са следващите му стъпки. Но страхът е, че той ще продължи да взима парчета от съседните на Русия страни, докато най-накрая се намери някой, който да му каже „Не”. Сегашните страхове са свързани с Преднистровието и Молдова, а след това може да се насочи към Беларус и дори към Балтийските страни.

- С какви други лостове за санкции разполагат САЩ и Западът?

- Най-добрият ход, за да има и най-малко поражения за западните страни са финансовите санкции към Русия. Но големият проблем при налагането на санкции е самата Европа, защото тя все още е зависима от руски газ и петрол. Русия също зависи от Европа заради парите, които получава от този износ. Въпросът е, ако този износ бъде спрян, кой ще пострада повече - Русия или Европа? Отделните страни на Стария континент по различен начин ще пострадат от налагането на тези санкции. Има 6 държави, които внасят над 90% от газа си от Русия, а в тях влиза и България.

- Кои са другите?

- Естония, Литва, Латвия, Швеция, Финландия. Европа, включително и България имат свои независими източници на газ, които са достатъчни за да са независими енергийно. България може да не е зависима от никого за снабдяването си с газ и петрол, защото те са тук в земята ви. Говоря за шистовия газ. България и Франция бяха единствените държави, които преди време забраниха фракинга, но Франция вече преразглежда тази неоснователна санкция. България в момента прави лоша услуга на себе си, тъй като системата за добив на шистов газ е абсолютно безопасна. Има много примери в други страни, където фермерите продължават да се грижат за земята си. България сама се превърна в заложник, сама влезе в килията и се заключи и сега е енергийно зависима, а може да е напълно свободна от Русия.

- Вие участвахте в екип, който в началото на 90-те години на миналия век трябваше на състави план за преход от планова социалистическа икономика и комунизъм към пазарна, как виждате България сега?

- Аз съм по-голям оптимист за България от повечето българи. Тогава ние нямахме учебник и не знаехме как ще се справите, и затова следяхме подобренията всеки ден. Сега истинските доходи са в пъти повече от края на комунизма. Това е уникално, имайки в предвид как бяха извършени повечето реформи и основно паричната. В началото на 90-те година аз предложих приемането към валутен борд, но трябваше да се преминат всички стъпки до 1997 г. когато страната попадна в огромна инфлация, за да се въведе този борд. Помня това време добре и даже давам България като пример в лекциите си.

- Но обществото сякаш не осъзнава и не оценя какво се е случило през тези 25 г?

- Помня когато хората се редяха сутрин рано на опашки за мляко и хляб. Тогава ги нямаше тези европейски магазини и ресторанти. Страната се разви изключително много през този период - по-добра инфраструктура, по-добри пътища, по улиците ви се движат модерни автомобили, а не онези съветски коли, които бяха ужасни. Днес хората ме питат: „Каква е България в момента?” И аз им казвам: Идете в София – това е една модерна европейска страна. Там хората живеят нормално, носят модерни дрехи.

- Успя ли Източна Европа да се еманципира от съветското влияние и да заеме достойно място в Европа?

- Американските стратези никога са нямали една обща визия за Европа. Когато бях в България едни американци бяха съгласни с мен за реформите, други не. Важното обаче е как самите европейци искат да видят континента си. По отношение на икономически растеж Източна Европа се справя по-добре от Западна.