Мистерията около загиналия охранител са заплита - само трима имали достъп до мястото на инцидента

Охранител е открит мъртъв в шахта в бившия Партиен дом. В нощта на петък срещу събота 25-годишният Даниел Тасев охранявал строежа на новата заседателна зала, който тече в сградата от близо 2 години. На сутринта обаче той не се прибрал у дома.

През деня близките му се свързали с работодателя му с молба за информация, а вечерта от фирмата им съобщили, че Даниел е открит мъртъв в шахта на строежа. Шефът на охранителната фирма Филип Чипев съобщи, че обектът е под специална охрана от НСО и дори ръководството нямало достъп до него, а само трима специално оторизирани служители, сред които и Даниел.

В съобщение на официалния си сайт от НСО отказват коментар на инцидента докато тече разследването. Същото заявиха за Дарик и от строителната фирма, която извършва ремонта в Партийния дом. Междувременно Софийската градска прокуратура съобщи, че е започнала разследване за причиняване на смърт по непредпазливост. Пред Дарик лелята на загиналия охранител Катя Величкова заяви, че и до момента никой от МВР не се е свързал със семейството, за да им даде информация.

Даниел Тасев тръгнал за нощна смяна в петък вечер и на сутринта не се прибрал, разказа леля му. "На 6-ти срещу 7-ми детето тръгва на работа и така и не се прибира. Сутринта майка ми, когато е тръгнала да излиза, не го е видяла. Някъде между 10 и 11 ч. тя ми съобщи и ми присветна, че има някакъв проблем. Започнахме да звъним по телефоните - никой не вдигаше. Търсихме приятели, познати... Следобед направихме връзка с началника и вече се задвижиха нещата да се открие къде е. Вечерта към 21 ч. ни се обадиха, че той е намерен в шахта и е починал", каза Катя Величкова.

Охранителната фирма, която охранява строежа в бившия Партиен дом е „Дефанс Консулт”. По информация на собственика й Филип Чипев фирмата имала ангажимент по охраната само нощно време и на сутринта нямало служител, който да смени Даниел. Обектът пък бил под специална охрана от НСО и достъп до него нямало дори ръководството на фирмата, а само трима предварително оторизирани служители, сред които и Даниел.

От Инспекцията по труда също заявиха, че е започнала проверка. Изпълнителят на ремонта в Партийния дом е обединението „НС груп”, в което участват фирмите „Електрон прогрес” и „Инженеринг 2000”. От „Инженеринг 2000” отказаха коментар с мотива, че тече разследване. Същото заявиха и от Националната служба за охрана, въпреки информациите, че именно те отговарят за безопасността на територията на сградата.  

По информация на Филип Чипев в петък вечерта Даниел напуснал поста си и повече от два часа разговарял със служители на НСО. Отново по негова информация - охранителните камери не снимали района на шахтата.

Близките на загиналия охранител обаче и до момента нямат почти никаква информация за случилото се. "Излиза, че това дете колко време е лежало и кога е починало не се знае. Не знам дали има договор. Едва днес разбрахме къде се намира трупа. Излиза, че аз докато не съм подала сигнал, че детето отсъства, никой нямаше да знае този обект дали въобще е охраняван, това лице дали е добре или не. Не обвинявам никого, искам този случай да има развитие и да се разбере каква е причината", каза лелята на загиналия.

Междувременно стана ясно, че охранителната фирма доскоро е била собственост на зам.-социалния министър Султанка Петрова, а Филип Чипев е баща на внуците й. По-късно през деня от БСП поискаха оставката на Петрова заради конфликт на интереси.

(Дарик)