Министри искат оставката на Тереза Мей, ако парламентът не одобри проекта й

Борис Джонсън призова за „щедро, оптимистично, енергично“ предоговаряне

  Членове от кабинета на Тереза Май я предупредиха, че ще трябва да подаде оставка, ако парламентът на страната не одобри съществуващия проект за споразумение с ЕС, и новото споразумение няма да бъде възможно, предават агенциите.
Според източници през следващите дни членове на кабинета ще се опитат да я убедят да постигне най-добрите условия по споразумението Брекзит. Ако на 11 декември британският парламент гласува против проекта за документ, одобрен на срещата на върха на ЕС, а премиерът не може да постигне отстъпки от ЕС, тя най-вероятно ще загуби поста си.

На 25 ноември лидерите от ЕС одобриха споразумение с Великобритания за Брекзит и декларация за бъдещите отношения с Лондон. За да влезе в сила, споразумението трябва да получи одобрение от европейския парламент и британските законодатели. Камарата на общините ще гласува за или против сделката на 11 декември. Според местни наблюдатели, правителството ще претърпи поражение при гласуването, тъй като крилото на евроскептиците в управляващата консервативна партия, както и депутатите от северноирландската Демократична юнионистка партия се противопоставят на разпоредбите на настоящето споразумение, пише "Фокус".
Излизането на Великобритания от ЕС е планирано за 29 март 2019 г., след което трябва да настъпи преходен период, който да продължи до края на 2020 г.

Министър-председателят Тереза Мей и висши министри очакваха да прекарат уикенда бомбардирайки членове на Консервативната партия с телефонни обаждания, имейли и съобщения в опит да спечелят подкрепата им за сделката й преди „значимото гласуване“ в Камарата на общините.
Тя изпрати 30 министри, които да се опитат да представят сделката й на гласоподавателите с надеждата да окажат натиск върху депутатите.
Борис Джонсън призова за „щедро, оптимистично, енергично“ предоговаряне за спечелване на „голямо и свободно търговско споразумение“ без спорния механизъм за граничен контрол, който би могъл да свърже Обединеното кралство в близки митнически връзки с Брюксел.
Той настоява британските преговарящи трябва да откажат обещаните 39 млрд. паунда и да покажат, че не се страхуват от търговските връзки с блока, основани на правилата на Световната търговска организация. Той заяви: „Не искам да се преструвам пред общността, че няма да има смущения въобще. Не искам да твърдя, че няма да има предизвикателства. „Това, което хората искат да видят е малко здрав разум в тази държава, малко воля за справяне с проблемите и малко лидерство“. Посочвайки пътя напред от сегашната безизходица, бившият външен министър каза: „Това, което трябва да направи или какво правителството трябва да направи, е да се върне в Брюксел и да заяви съвсем ясно, че парламентът не е приел споразумението за оттегляне, и че е време за излизането на предпазния механизъм и време за договаряне на споразумение за свободна търговия“.
„Идеята с предаването на 39 млрд. паунда от парите на данъкоплатците сега е много, много странно и мисля, че е голяма грешка“.
„Мисля, че в следващия етап трябва да кажем „вижте“, тези пари могат да бъдат налични в края на преговорите“.
„Тази сделка е бедствие за нашата страна. Това в основата си означава, че ЕС може да ни изнудва в каквито и да било условия, които те харесват в хода на преговорите за нашето бъдеще“.
Борис Джонсън заяви, че депутатите тори искат възможността да използват гласуването, за да изяснят позицията си по сделката. 
Тереза Мей предупреди вчера, че повече висши депутати могат да напуснат във вторник, ако не бъдат направени драстични промени в сделката. 
Майк Ууд, личен секретар на министърът по международната търговия Лиъм Фокс, заяви, че можеда се откаже от поста си.