Министерството на туризма предлага минимална цена за нощувка в хотел

Идеята е да се въведат различни прагове според категорията на хотела и да се намали сивата икономика в хотелиерския бранш

Минимална цена за нощувка в хотел. Това предлага Министерството на туризма. Идеята е да се въведат различни прагове според категорията на хотела. Ведомството е поискало становището и на Комисията за защита на конкуренцията. В момента в България има над 6100 хотела с три, четири и пет звезди. От министерството обясниха пред БНТ, че с въвеждането на минимални цени се надяват да намалят сивата икономика в хотелиерския бранш.

Според управител на хотел, цената трябва да се определя в зависимост от услугите, които предлагат хотелите. Ако те имат добро местоположение, паркинг, асансьор, тераса, е редно неговата цена да е по-висока. Извън сезона, когато хотелите са празни, тези с по-голяма категоризация свалят цените и чрез тази практика се „подбиват" малките и средни хотели, казва още бизнесменът.

От ведомството заявяват в писмено становище, че по този начин ще се помогне за изсветляване и по-обективна регулация на пазара. Добавят, че ще защитят не само малкия бизнес, но и големите вериги хотели, като направят правилата за дейност по-ясни.

Според хора в бизнеса, една минимална цена за двама нощуващи в двойна стая, като включвам без закуска, е около 40-45 лева, това е нормалната цена."

По новото предложение обаче все още нямат позиция. Същото заявиха и от комисията за защита на конкуренцията. Проверка в досегашната практика на антимонополния орган обаче показва, че ведомството отхвърля въвеждането на каквито и да е било минимални или максимални цени с мотив, че нарушават конкуренцията.