Министърът на образованието: Нормално е да има "черна терминология" в учебниците за периода, отречен дори от БКП

За комунизма в учебниците най-вероятно ще пише това, което е било писано и досега, заяви Красимир Вълчев

Красимир Вълчев

Красимир Вълчев

С поставянето на камери в детските градини само ще маскираме истинския проблем, ще демотивираме учителите, ще изпаднем  в спиралата с технически средства да продължаваме да търсим изгубеното доверие. Това обяви по бТВ министърът на образованието Красимир Вълчев по повод скандала с агресията към деца в детска градина „Брезичка” в Бургас. Той обясни, че е посещавал прословутата детска градина "Брезичка" в Бургас, но тогава е бил коментиран само въпросът за материалната база. Вълчев определи поведението на възпитателите, заснети със скрита камера, като неморално и осъдително. По думите му няма как директорът и другите учителите да не са знаели за случващото се. Нищо не остава скрито с камери или без камери – училищата и детските градини трябва да намерят механизмите за вътрешна регулация , уточни министърът. Той призна, че ако проблемът е бил решен на равнище въпросното детско заведение, той щял да остане скрит за обществото.

Относно разпоредбата деца от ромските махали да бъдат насочвани към паралелки извън района, в който живеят, Вълчев смята, че приемането на това като привилегия е неправилен прочит. Той уточни, че разпоредбата е на ниво обществено обсъждане и предстои да бъде прецизиран.

По думите му това е политика, която се прилага и сега от общините и тя е важна мярка срещу сегрегацията.

За комунизма в учебниците най-вероятно ще пише това, което е било писано и досега, заяви министър Вълчев. Нормално е да има черна терминология, и то главно за ранния социализъм - от 1944 година до 1956 година. Този период е отречен и на априлския пленум на БКП. Няма да има промяна в учебната програма заради Истанбулската конвенция. Имаме ясно заложени програми, в които се зачита равнопоставеността на половете", завърши министърът.