Министър Желязков поискал оставките в БДЖ заради невъзможност за работа в екип

Има напрежение, което не искам да се пренася върху дъщерните дружества, каза транспортният министър

Росен Желязков

Росен Желязков

До оставките на ръководството на холдинг БДЖ се е стигнало заради лоша комуникация, невъзможност за работа в екип и общуване през медиите, каза на извънредна пресконференция днес министърът на транспорта Росен Желязков. Тримата членове на съвета на директорите на БДЖ - неговият председател Велик Занчев, който е и зам.-министър на транспорта, главният изпълнителен директор Владимир Владимиров, както и Филип Алексиев подадоха оставки снощи.

Желязков намекна, че той е поискал оставките, като това не било оценка за качествата на всеки един от тримата, а реакция срещу невъзможността им да работят заедно. "По-скоро това е моето разбиране за отговорността на целия борд на директорите. Има напрежение, което не искам да се пренася върху дъщерните дружества", каза министърът.

Росен Желязков обяви, че ще реши дали да приеме оставките през следващата седмица, като за момента нямал предвид друг екип. Той уточни, че на 24 октомври е назначил одит от звеното за вътрешен одит в "Холдинг БДЖ", както и в неговите дружества, сред които са "БДЖ Пътнически превози" и БДЖ Товарни превози". Резултатите от него трябва да бъдат изготвени в срок от 40 дни.

Росен Желязков изрази изненада, че на среща с него ръководството на "Холдинг БДЖ" и управителите на дружествата в него го уверили, че проблеми няма, освен известните с обществените поръчки за ремонт на локомотиви и доставката на нови мотриси, а скоро след това в медиите се появил доклад от изпълнителния директор на холдинга Владимир Владимиров, в който се коментират такива. Според публикации на Offnews в доклада има твърдения за злоупотреби, сигнали за некачествени ремонти и други.

Министърът обяви, че въпреки твърденията, че докладът е изпратен до него и до ДАНС, не е получен нито в министерството на транспорта, нито в агенцията за национална сигурност и той не го е виждал.