Министър Вълчев: Човешка грешка, а не системата е причината за объркването при изпитите на седмокласниците

Основната отговорност е на председателите на двете комисии по информационно осигуряване и областната комисия по класирането

Красимир Вълчев

Красимир Вълчев

"Човешка грешка е причина за сгрешените резултати в класирането след 7 клас в София". Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев пред журналисти във връзка с грешката при резултатите от първото класиране на учениците след 7 клас в столицата, предаде "Фокус".

„Основната отговорност е на председателите на двете комисии по информационно осигуряване и областната комисия по класирането, както и на контролиращия ръководител- началникът на РУО“, коментира Вълчев. По думите му те ще понесат отговорност по закона за държавния служител. „Ако ме питате за уволнение, не мога да предрешавам наказанията“, допълни министърът.

Той уточни, че дисциплинарният съвет е този, който изслушва и предлага решението. „Грешката е човешка, не в информационната система“, коментира министър Вълчев. По думите му софтуерната фирма може да бъде сменена, но няма данни за софтуерен проблем. Министър Вълчев посочи, че системата се ползва в други области. „Има нужда от усъвършенстване - това ни казва докладът. Лично ще настоявам да има наказания и да бъдат достатъчно дисциплиниращи. Разбир асе, те трябва да бъдат справедливи и не прекомерни“, коментира министър Вълчев. Според него трябва да се въведат допълнителни контроли, които в голяма степен да гарантират, че изчислен правилно балът на учениците. 

Във връзка с грешката във въпроса при националното външно оценяване по български език за 7 клас, министър Вълчев поясни, че вече е приключило дисциплинарното производство. „Експертите по български език и по математика имат дисциплинарни наказания, както и неформално предупреждение за директора на дирекция“, каза още министърът.