Министър Павлова: Клипът "Това е България" категорично не е плагиатство

Само за 1 месец той е гледан от над 1 милион пъти в нета

Лиляна Павлова

Лиляна Павлова

Министерството за Българското председателство категорично се разграничава от внушенията за плагиатство в един от клиповете на Българското председателство „Това е България“.

Това стана ясно от пост на министър Лиляна Павлова на личния й профил във Фейсбук. В него тя изтъква, че "клипът "Това е България", изработен за Българското председателство на Съвета на ЕС, категорично не е плагиатстван". 

"Зад този клип стоят имената на едни от най-добрите български сценаристи и режисьори. Нека красивият и атрактивен образ, създаден за България, не ни прави заложник на нечии интереси. Общото между двата клипа са съвпаденията между три кадъра от около 300. Но изрязани и насложени, създават подвеждащо впечатление", коментира още Павлова. 

"Фактът, че от официалното представяне на клипа – 5 януари 2018 г. досега, е гледан над 1 млн. пъти само в интернет, показва, че той е качествен продукт. Почти всички отзиви в медиите и социалните мрежи са изключително положителни. Доказват го резултатите за първите 48 часа от неговото представяне – по 15 000 души на час са го гледали в социалните мрежи", допълни министър Лиляна Павлова.

Авторският колектив, разработил и реализирал идеята по представяне на страната ни следва общо установени световни практики и тенденции при филмиране, рекламиране и представяне на природните, културните и исторически дадености на една страна. При реализирането на клипа са използвани съвременните похвати и изразни средства, типични за този жанр. В този смисъл да се търсят и откриват прилики с други продукти е неоснователно и некоректно, казват още от министерството на европредседателството. Стойността на клипа е в оригиналния поглед на неговите автори, на начина и индивидуалния им прочит, с които представят клипа, а не по отношение на изразните средства.

Във видеото, изработено от фирмата, спечелила обществената поръчка – „Ди индъстри“ ООД, е представена красотата на България през четирите годишни сезона. Клипът показва пътуване през тях, характерни емблематични, исторически и културни паметници, традиции, съхранили духа на българщината през вековете до наши дни.

Клипът на Българското председателство на Съвета на ЕС „Това е България“ е гледан над 1 милион пъти само за 1 месец.