Министър Банов: Под автомагистрала Струма може би лежи древна Скаптопара

Няма как трасето да мине през терена на археологическите разкопки, които може да се окажат най-голямото откритие за България

Боил Банов

Боил Банов

Под автомагистрала "Струма" може да направим едно от най-големите открития в България. Ако това наистина е древният град Скаптопара, това е богатство за цялата държава". Това коментира министърът на културата Боил Банов в ефира на Би Ти Ви по повод находките, открити при изкопни работи за строителството на пътя.

Местни хора организираха подписка и протест в защита на находките, които попадат в трасето на бъдещата магистрала. Общината в Благоевград също поиска защита на находките в автентичния им вид.

Той акцентира, че няма никаква опция магистралата да преминава оттам и да продължат някакви строителни дейности. "Доста време ще мине, докато се направи реална оценка за какво иде реч, тя е взаимосвързана с това, какво ще се прави по-нагоре по трасето. Разкопките са деликатна работа – това, което върши един човек, не може да бъдат вкарани няколко човека, за да тръгне по-бързо", посочи министърът на културата.

При строителството на магистралата край Струма археолози намериха античното селище, за което се твърди, че може да е Скаптопара – древен Благоевград. Бяха намерени останки от църква, баня и гробница.