Минчо Коралски: Трябва да приложим методиката на СЗО за оценка на работоспособността

Трябва да се промени самата концепция и начинът за освидетелстване на лицата в проценти, смята д-р Стойчо Кацаров

Минчо Коралски

Минчо Коралски

Един от факторите за фалшиви ТЕЛК-ове е механизмът, по който сега действа системата на ТЕЛК, защото се работи основно с документи. Разбира се, че ако някъде се сложи, че са ви измерили кръвно между 140 и 180, няма начин някой да не ви даде диагноза хипертония. Друг проблем е свързан и с организацията, която доскоро беше в ТЕЛК - там лекарите получаваха едни мизерни заплащания, нямаха право да работят на друго място", заяви пред БНТ  Минчо Коралски, директор на Агенцията за хора с увреждания.

Фактор за корупционните схеми е и забавянето на електронната система, която да свърже Здравната каса с комисиите ТЕЛК, допълни Коралски.

Според него, за оценяване на работоспособността има методика на Световната здравна организация, която трябва да се приложи у нас.

"Трябва да се промени самата концепция и начина за освидетелстване на лицата в проценти - няма абсолютно здрав и абсолютно болен човек. Още на това ниво трябва да бъде извършена промяна, ако искаме да имаме справедлив резултат и да се помогне на човека точно там, където има нужда", смята д-р Стойчо Кацаров – председател на Центъра за защита правата в здравеопазването.