Проф. Константинов: Да си налягаме парцалите, избори по никое време ще потопят страната в хаос

Да си събираме ума и да не действаме като че ли чакаме някакво чудо. Чудото, ако стане, ще бъде лошо чудо, коментира анализаторът

Проф. Михаил Константинов

Проф. Михаил Константинов

Ако правителството не въведе бързи мерки, аз ви гарантирам, че ще падне и ще правим избори по никое време, които ще бъдат крайно вредни за страната, заяви пред "Фокус" проф. Михаил Константинов.

"Сега точно си представете изборите. Първо си представяме кой идва. Най-вероятно никой нов не идва, но ние отново 4-5 месеца потапяме страната в хаос и в безсмислица. Вие виждате как лидерите в момента не решават нищо в Европа. Германските избори само закучиха положението. Италианските избори направиха същото. Френските избори изметоха френската политическа класа, но не виждам нещо да се е случило поне дотам. Така че, ако сме сигурни, че изборите ще ни оправят, окей. Но най-вероятно те ще продължат това патово състояние. В тази предизборна история хаосът ще продължи. Не е ясно, кой какво отговаря и т.н. Така че просто, как да ви кажа, да си налягаме парцалите, да си събираме ума и да не действаме като че ли чакаме някакво чудо да стане. Чудото, ако стане, ще бъде лошо чудо", коментира анализаторът.

На въпрос не са ли позакъснели във властта, професорът отговаря: "То има една поговорка, по-добре късно, отколкото още по-късно. Да, има голям елемент на закъсняване, има силно влошаване на нещата, има чувство за безпомощност. Значи, просто властта за първи път действа разконцентрирано, хаотично, не се вижда кой държи кормилото. Това нещо трябва да се прекрати, защото наистина тогава изходът е избори, но аз не виждам в момента, колега, нищо. И проучванията, които текат в момента, и всичко останало означава…показва се едно повтаряне на сегашната конфигурация. Ето, ще повтаряме, за какво да губим 5 месеца още. Ние нямаме за кога да ги губим тези месеци."
 
Анализаторът отрече възможността за избори до дупка. "Аз все още разчитам на някакъв остатъчен акъл в политици и наистина за самосъхранение, защото ние не знаем дали едно сриване на политическата ситуация в България няма да доведе до неща, крайно неприятни и нежелателни, които излизат извън рамките на нормалната политика. Аз давам винаги за пример, четете „История на Френската революция“. Много полезна книга."
 
Тук проф. Константинов уточнява, че до гилотината няма да стигнем. Но тогава, след Френската революция се извършват наистина унищожаване на предишната политическа класа. Тя просто изчезва. Подобно нещо настъпва след преврата, 1917 г. в Русия. И след 1944 г. у нас цяла една прослойка е унищожена. Това нещо за никого не е добро – и за прослойката, която ще изчезне, ще загуби не само парите си, някои ще загубят и главите си даже сигурно, нито пък хаосът и нещастието, които ще последват. Така че всички и в Европа, и в света трябва да разберат какво става, да действат разумно и аз, пак повтарям, разчитам на мъдростта на българския народ. Но ако властите продължат буквално още една седмица да туткат и да се мотаят, ще им се случи точно това, за което говорим", категоричен е професорът.