Междуконтинентални балистични ракети попаднаха в задръстване в Москва

Обичайно те пътуват до тренировъчни зони извън руската столица, за да репетират за парада на 9 май

Конвой с междуконтинентални балистични ракети - МБР попадна в задръстване в Москва, съобщава "Спутник", цитиран от news.bg. Ракетните войски правят подобни пътувания до тренировъчна зона извън Москва всяка година, за да репетират за годишния парад за Деня на победата.

Конвой от мобилни ракетни системи Ярс са уловени при тежък трафик по околовръстния път на Москва. Кадри показват ракетите, придружени от полиция, противопожарна служба и превозни средства за поддръжка, които се движат по магистралата.

Според руското министерство на отбраната ракетните системи се насочват към тренировъчните площадки на Алабино извън Москва, като извършват 400-километрово пътуване от Ивановски регион, за да се подготвят за годишния парад на 9 май, посветен на победата на съюзническите сили срещу нацистите през Втората световна война.

Системата Ярс - RS-24 Yars (името на НАТО е SS-27 Mod 2) е едно от най-новите стратегически оръжия на Русия и е въведено в стратегическите сили през 2010 г.

Наред с други мобилни системи, включително Топол и Топол-М, оръжието е един от ключовите компоненти на руската стратегическа триада, насочена към запазване на глобалния стратегически баланс и предотвратяване на въоръжената агресия срещу Русия и нейните съюзници.

Москва е известна с тежки задръствания в пикови часове, като агенцията за управление на трафика INRIX я класира на първо място сред най-претоварените градове в света през 2018 година.