Мей се закани на Русия за отровения агент

Ще направим каквото трябва по подходящ начин, в точното време и на базата на най-добрите доказателства, изтъкна британският премиер

Тереза Мей

Тереза Мей

Великобритания ще отговори по подходящ начин, ако доказателствата покажат, че Москва е организирала атаката срещу Сергей Скрипал и дъщеря му в Южна Англия. Това предупреди британският премиер Тереза Мей, цитирана от "Ройтерс".

Бившият руски агент от разузнаването Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия са били отровени с "много рядко" нервнопаралитично вещество, обяви по-рано днес британският вътрешен министър Амбър Ръд.

66-годишният Скрипал, предал десетки руски агенти на британските служби, и 33-годишната му дъщеря Юлия се намират в критично, но стабилно състояние в болница, след като изпаднаха в безсъзнание на обществена пейка пред търговски център в английския град Солсбъри в неделя.

Британски медии и някои политици спекулират, че Русия вероятно стои зад атаката, докато Москва твърди, че това е поредната антируска пропаганда.

"Ще направим това, което е подходящо, ще направим това, което е правилно, ако се докаже, че случаят е поръчан от държава", каза Мей пред ITV News, след като беше запитана дали Великобритания ще изгони руския посланик след атаката.

"Но нека да дадем на полицията време и пространство, за да проведе разследването си", добави тя в първия си коментар за атаката от изявлението на полицията вчера, че срещу двамата е използвано нервнопаралитично вещество.

"Разбира се, ако трябва да се предприемат действия, правителството ще го направи. Ще го направим по подходящ начин, в точното време и на базата на най-добрите доказателства", изтъкна британският премиер.