Методи Андреев: Случаят "Гебрев" е свързан с придобиване на ръководеното от него дружество

Темата с отравянето на Гебрев е литературен сюжет, хоровод, според Захари Захариев

Методи Андреев

Методи Андреев

Бившият депутат и член на Управителния съвет на Атлантическия съвет в България Методи Андреев коментира в предаването "Още от деня" на БНТ заедно с председателя на Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД и на фондация "Славяни" Захари Захариев темата за отравянето на Емилиян Гебрев.

Според Методи Андреев, темата е започнала като литература в два сайта - руски и английски. "Но дружбата с народа на Русия няма нищо общо с действията на тайните служба. Хората в Русия нямат никаква идея какви ги вършат техните тайни служби. Същото важи и за нас", заяви Методи Андреев. "За съжаление България се е превърнала в шпионски анклав за руските тайни служби и шпионските им игри. Това е така, защото в България политиците са "кутийковци". Те не смеят да се обадят."

Методи Андреев даде пример с Гърция и Сърбия. "Гърция не си е развалила отношенията с Русия, но в момента, в който Русия се намесва каква политика да води Гърция спрямо Македония, Гърция реагира остро. Сърбия е най-верният сателит на Русия на Балканския полуостров, само че, когато беше кризата в Черна гора с опита за преврат, Сърбия депортира няколко руски граждани. Това го няма в България. Тук това няма как да се случи."

"Аз нямам отговор защо сега стават ясни подробностите за отравянето на Емилиян Гебрев. Имам хипотеза и тя е свързана с придобиването на ръководеното от него дружество", разкри Андреев.

Според Захари Захариев, темата с отравянето на Гебрев е литературен сюжет, хоровод, който е започнал твърде отдавна. Това вече не е антисъветизъм, а антирусисъм. Налагаме разделителни линии срещу цял един народ. Може да не харесваш Путин и системата, но не можеш да поставиш знак на равенство в отношенията към една страна и отношението към нейните лидери. 

"На премиера Бойко Борисов не му е никак лесно в тази ситуация. Той реагира добре. Няма как България да вземе категорично отношение, защото тук има и много стратегически руски инвестиционни проекти в енергетиката. Няма как да рискуваме да ги загубим. Странно е, че аз съм член на БСП и преди това на БКП, но в момента защитавам позицията на нашия "любим премиер". Съгласен съм с г-н Андреев, че целта на всички тези теории за отравянето на Гебрев са свързани с битки за придобиването на едно от най-големите и оборотни предприятия в цялата българска индустрия", категоричен беше Захариев.