Метаболитен синдром - застрашени ли сме?

Топ 5 рискови фактори

Метаболитен синдром е термин, който започваме да чуваме все по-често, но продължава да е забулен в неяснота.  Въпреки че е дефиниран само преди 20 години, метаболитният синдром вече е почти толкова често срещан сред хората, колкото обикновените настинки. Ако бегло сте се сблъсквали с термина „метаболитен синдром“,  най-вероятно все още не можете да си отговорите дали това е вид заболяванер или нещо друго.

Истината е, че метаболитният синдром е комплекс от пет взаимно свързани рискови фактори, които увеличават вероятността от развитие на сърдечни заболявания, диабет и инсулт. Ето защо е добре да сме информирани какво представлява и как да се предпазим.

Топ 5 рискови фактори

- Високо кръвно (над 130/85 mmHg)
- Високи нива на кръвна захар
- Повишена обиколка на талията
- Повишени нива на триглицеридите
- Ниски нива на „добрия холестерол“ (HDL холестерол)

Ако в живота ви присъстват три от тези фактори – дошло е време за промяна

Ако при вас присъства един от тези факторир означава, че вероятността да развиете сърдечносъдово заболяване се увеличава значително. Наличието обаче на три или повече от рисковите фактори може да се диагностицира като метаболитен синдром. Това означа, че е дошло време за промяна в начина ви на живот, за да можете отново да се радвате на добро здраве.

Кой е предразположен към развитие на метаболитен синдром?

Хората със затлъстяване в областта на корема и инсулинова резистентност са сред най- застрашени от развитие на метаболитен синдром. Но това не е всичко.  Рискът се повишава и с напредването на възрастта, липсата на физическа активност, фамилна обремененост или при жени със синдром на поликистозните яйчници.

До какви усложнения води метаболитния синдром?

Усложненията, до които може да доведе метаболитният синдромр са най-често сериозни и хронични. Те включват:

- атеросклероза
- диабет
- сърдечен удар
- заболяване на бъбреците
- инсулт
- неалкохолна мастна чернодробна болест
- периферна артериална болест
- сърдечно-съдови заболявания

Промяната в начина на живот ще ни помогне да се предпазим

Напълно възможно е да се предпазим от метаболитен синдром. Това, което се изисква от нас, е просто да поддържаме здравето си и да се грижим за себе си, особено когато възрастта започне да напредва.

Правилното хранене и регулярната физическа активност остават най-добрата превенция. От изключителна важност е да запазим обиколката на талията в здравословни граници, да поддържаме нормално кръвно налягане и нивата на холестерол в граници. Така определено бихме дали много по-малки шансове на метаболитния синдром да завладее живота ни.

Осъзнатото хранене и редовното движение са от изключително значение

Опитайте да включите в менюто си много свежи плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни. Ежедневните малки порции физически упражнения са също от огромно значение, когато става дума за превенция. Те ще помогнат да свалите кръвното налягане, както и нивата на кръвната захар и холестерола. Както виждате, запазването на теглото в здравословни граници е ключов момент, за да се предпазим.

Кажете „да“ на контролните изследвания

Не на последно място, нека не забравяме, че превенцията на метаболитен синдром изисква и контролни лабораторни изследвания. Своевременното диагностициране ще намали значително усложненията в дългосрочен план.

Днес метаболитният синдром става все по-разпространен поради нарастващия процент на затлъстяване сред възрастните. Не се изненадвайте от факта, че основният начин да се предпазим или да забавим появата на рисковите фактори, които водят до тази диагноза, е промяната в начина на живот.  Раздвижете се, изхвърлете вредните храни от хладилника и си подарете промяна, която ще ви позволи да се наслаждавате на живота здрави и усмихнати.

Коя диета е най-добра за метаболитния синдром?

Средиземноморска диета

Богата на зехтин и различни видове ядки доказано намалява риска от инфаркти при застрашени групи. Яж плодове, зеленчуци, ядки, бобови, семена, леки меса като пилешко и риба. Не яж червено месо и преработени храни.

Диетата DASH, извстна като диетата за тънка талия

Забрави и за солта и за захарата, та било тя и кафява!

Тази диета избягва употребата на захар и сол. Първоначално е била разработена за борба с хипертонията. Целта й е приемането на по-малко от 2400 мг сол на ден. Препоръчва консумацията на плодове, нискомаслени млечни продукти и по подобие на средиземноморската диета, включва пълнозърнести храни, постни меса, бобови, семена и ядки.

Етап 1 на диетата трае 14 дни, намаляваме приема на въглехидрати, Така започваме с промяна на метаболизма, тъй като се намалява производството на инсулин в тялото. За да се постигне това, две седмици не трябва да се ядат плодове и сладкиши, а предимно месо с ниско съдържание на мазнини, много зеленчуци.(внимание: картофът също се избягва) … В дневното меню се включва и малко нискомаслено сирене и ядки.

Две седмици по-късно, при настъпването на етап 2, храната може да включва и пълнозърнести храни, плодове и картофи.

Във втория етап, трябва да продължиш да ядеш много протеин и зеленчуци с всяко хранене. Започни да добавяш и плодове (две порции) на ден. Можете да повишиш и  нивото на физическа активност.

Какво да ядеш и какво не трябва по време на етап 1!

Задължително да има три хранения: закуска, обяд и вечеря. Ако умираш от глад, направи си две закуски, които да са семена или зеленчуци. Редовното хранене е много важно и не трябва да се пропускат хранения.

След това, количеството на храната трябва да бъде умерено и като мярка може да използваш дланта на ръката си: количество месо или риба, които ще ядеш в едно хранене, трябва да бъде с размера на дланта ти и може да прибавиш шепа зърна, ядки и соя след хранене. Сиренето трябва да се консумира в малки количества до 50 г. Яденето на зеленчуци е неограничено като вид и количества! Пий много течности, за предпочитане вода и билкови чайове.

Кои физически упражнения са най-подходящи за метаболитния синдром?

Разходките с бързи крачки са чудесен начин да започнеш, ако скоро не си се упражнявала. Целта е поне по половин час през повечето дни от седмицата.

Подходящата програма за физически упражнения ще постигне три неща: ще подсили сърцето ти, ще подсили мускулите ти и ще подобри гъвкавостта ти.

Бавното, но постоянно увеличаване на упражненията ще свали кръвното налягане и кръвната захар и ще подобри баланса на триглицеридите и добрия холестерол, освен че ще посмали талията ти.

Какво още мошеш да направиш?

Макар в повечето случаи упражненията и диетата да са достатъчни да излезеш от рисковата зона на метаболитния синдром, първо говори с личния си лекар и, ако трябва, със специалист по храненето, за да изготвите план. Може да ти се наложи да взимаш лекарства за кръвно или холестерол, докато диетата и упражненията подействат. Когато свалиш килограми, вероятно няма да имаш нужда от лекарствата.

С драстични промени в стила на живот и лечение, можеш да се предпазиш от сериозни здравословни проблеми.

Как да се предпазиш от метаболитен синдром?

Физически упражнения. Започни с леки упражнения и постепенно ги засили. Американската сърдечна асоциация препоръчва, ако е възможно, постепенно да достигнеш до упражнения всеки ден между 30 и 60 минути. Консултирай се с лекар, ако имаш някакви физически ограничения.

Храни се здравословно: яж много плодове и зеленчуци, постни меса, пълнозърнести храни и нискомаслени млечни продукти. Не прекалявай с наситените и трансмазнините, холестерола и солта.

Ако си с наднормено тегло, започни специална диета и спри цигарите. Веднага!