"Месото" на вегетарианците

Вкусна и питателна, киноа е похапване и лекарство

 

Киноа се отнася към семейството на зърнените. Но според биолозите, тя не е зърнено растение. Семената й, които консумираме, повече напомнят плодчета, събрани в продълговати, обвиващи се около стъблото китки. В зависимост от сорта те са ярко жълти, наситено червени, бели…

Картината на зряла киноа е екзотична за европееца. Киноа е златото на инките, техният ориз и зърно. Култивирано отдавна в Южна Америка, днес псевдозърното шества из целия свят и си печели почитатели.

Вкусна и питателна, киноа е похапване и лекарство. Тя е месото на вегетарианците, предоставяйки ценни (и много) белтъчини.

Вид и вкус?

Прилича на кръгли зрънца неочистен ориз. Вкусът е мек, тънък, с дъх на ядка.

Как се яде киноа?

На супа, салата или каша, като гарнитура, в зеленчукови и месни композиции. Готви се с бульон или на принципа на ризотото (тогава блюдото се нарича киното).

Киноа е приятна и вкусна в десерти и пудинги.

Тя се яде само сготвена, но не преварена. Преварените зърна губят форма и вид. Правилно сварените съвсем лекичко хрускат.

Зрънцата са склонни към слепване (което разваля качеството на ястието), искат много бъркане.

Как се консумира правилно?

Спецификата на киноа е измиването, което се прави преди и след приготвяне. Така се махат сапонините от обвивката, които са вредни и придават горчив привкус. Измитата киноа е изцяло полезна и безупречно вкусна.

Попарване или промиване

Ефикасен начин да се премахне всичко излишно е попарване на суровата киноа. Тя се залива с голямо количество кипната вода, която почти незабавно се излива. Високата температура помага за бързото разрушаване на защитната обвивка и оставя след себе си съвсем лек, по-скоро приятен възгорчив привкус.

Попарената киноа се минава през гъсто сито или през марля (подложена на гевгира), иначе най-мъничките зрънца ще избягат заедно с водата.

Друг начин за премахване на горчивината е промиване на зърната на течаща вода. Изсипете киноа в плътна торбичка от плат и я подложете под струя хладка вода. Помагайте на измиването с ръка, за да получите по-добър резултат.

Трети вариант: след измиването зърната да се оставят накиснати 2 часа.

Как се вари киноа?

Правилното съотношение зърно: вода е 1:1, 1:1.5, най-много 1:2, в случай че обичате по-разварена консистенция. Това значи, че за 10 г киноа течността е 10/ 15/ 20 г, (за разлика от ориза, който иска твърдо 30 г. при примерното съотношение). Киноа не поема много течност, както ориза. Ако я предпочитате по-хрускава, съотношението за вас е 1:1.

Зърното достига готовност за ок. десетина минутки, най-много до 15 мин. Когато я изпуснем, заприличва на тапетно лепило.

Готвенето е на слаб до среден огън. Киноа показва кога е готова, като поглъща цялата вода, а зърната й се увеличават по размер. Готовите са меки и около всяко от тях се отлага специфично ореолче. Тази лепкава обвивка слепва и самите зърна. Заради нея сготвеното ястие трябва енергично да се разбърка.

Киноа се яде гореща и студена. В студен вид върви в пресни салати и кисело мляко.

Киноа с кисело мляко е прекрасна закуска – сутрешна или междинно похапване през деня. Удобна е за носене (в бурканче). Разнообразна е – гарнирането е по предпочитания (мед, плодове, сирене, кашкавал или сладко). Някои идеи за десетри на кисело-млечна основа са дадени ТУК: Закуска с прясно мляко, сладки десерти и други вкусотии с киноа. 

Сурови, семенцата се съхраняват в плътно затворени съдове, прибрани на сухо, прохладно и неслънчево място. В противен случай ще загорчат повече от обичайното, ще променят вкуса си и ще загубят полезни качества. Няма да сбъркате, ако ги държите в хладилник. При правилно съхранение, киноа запазва свойствата си 12 месеца от датата на производство, отбелязана на опаковката.

Салата от киноа

Салатите от тази подобна на зърнените култура се скоростни и прости. Съчетаването на продукти е свободно, киноа върви буквално с всичко. Тук ще дадем някои утвърдени композиции.

Ще ни трябват: 2/3 ч. варена киноа, 1 месест домат, 1 по-голяма краставица, средна гл. лук (става хубаво с червен, сладък), черв. чушка – 1-2 броя според големината, млян пипер и сол, голяма лъжица свеж лим.сок за дресинга и ок. 40 мл кач. зехтин;

Приготвянето: киноа се промива и сварява по рецептата, посочена от нас по-горе (и по-нататък няма да повтаряме начина на сваряване на киноа). Свареният продукт се оцежда добре, да не остане по него вода (оставете да се цеди, докато режете зеленчука).

Зеленчуците се режат наситно и се смесват помежду си и с киноа. Отгоре се добавят подправките и дресинга. Добре се разбърква. Съотношението между зеленчук и киноа следва да бъде балансирано, не се поддавайте да слагате повече от едното или другото, защото ще се наруши вкуса.

След разбъркване, салата се сервира – охладена, но не и ледена.

Гарнитура от киноа

Може да сварите киноа във вода, мляко, зеленч./ месен бульон, а след това да подправите със зеленчуци по вкус – ето как получаваме интересна и вкусна гарнитура.

Гарнитурата е много красива, разноцветна и подходяща за празнични трапези. Тя безукорно се съчетава с всякакви ястия

Рецепта без зеленчуци:

1 ч. киноа, 2 ч. бульон, пипер и сол. След промиването и накисването на зърното, то се прехвърля при бульона, подправя се, кипва се и, захлупено, се изчаква да поври като обикновен ориз около четвърт час. Опитвайте за готовност, възможно е киноа да не поеме целия бульон (тогава ще трябва да се прецеди). 
Гарнитурата, приготвена по този способ, се сервира гореща. Отива си с печено или варено месо, а също и с червена/ бяла риба.

Рецепта със зеленчуци: 

Към приготвената по гореописания начин киноа се добавят свежи зеленчуци, подправени със зехтин или сметана, ако я обичате. В такъв случай обаче киноата се охлажда.

Табуле с киноа

Продукти: 170 г киноа (сварена със сол), 60 мл зехтин, ½ ч.л. сол, сокчето, изцедено от един лимон, 3 наситно нарязани месести домати, 1 краставица на ситно, връзка зеленлук, 2 моркова (стъргани на едро), 1 дебела вр. магданоз;

Приготвяне: Сварете киноа и охладете до 22°С (стайна t), добре замесете с вилицата. Отделно смесете зехтина, солта, лимончето и залейте с тях събраните в купа зеленчуци. Внимание! Характерна черта на табуле е наличието на голямо к-во свеж магданоз. Сложете една голяма връзка, както е посочено в рецептата. Накрая всичко се смесва с киноа, разбърква се за последно и се изчаква за още малко охлаждане.

Киноа по средиземноморски

Ще ни трябват: 1 ч. киноа, 400 мл вода, сол, 2-3 тиквички, 1-2 моркчета, половин корен или 2-3 зелени стръка целина, 2-3 чесънчета, зехтин;

Приготвяне: сваряваме киноа с 1:2 вода, докато я поеме цялата. Оставяме да почине настрани за 10 мин. и разбъркваме с вилица. Отделно в силно загрят тиган пържим зеленчуците, нарязани на дребни парченца. Температурата е висока – те трябва да се пържат, а не задушават. Проверяваме за готовност по морковите. Подправяме със зелени подправки на вкус, сос песто, посоляваме. Смесваме с киноа и отново разбъркваме.

Ястието се сервира самостоятелно или към риба в доматен сос.