Меркел подкрепи действията на Макрон по адрес на протестите на "жълтите жилетки"

Той направи някои предложения, които обмисли добре, за да отговори на оплакванията на хората, констатира германския канцлер

Ангела Меркел

Ангела Меркел

Германският канцлер Ангела Меркел изказа днес подкрепа за Еманюел Макрон след мерките, които френският президент обяви за справяне с кризата с "жълтите жилетки", съобщи Франс прес. "Той направи някои предложения, които обмисли добре, за да отговори на оплакванията на хората", каза Меркел пред журналисти след края на срещата на върха на ЕС в Брюксел.

Тя каза, че политическата програма на Макрон е "добра за Франция и особено за намаляването на младежката безработица". Според нея френският президент ще успее да изпълни програмата си за реформи успоредно с обявените в понеделник мерки. Серията от извънредни мерки ще струват 10 милиарда евро на Франция и заради тях френският дефицит може да надвиши максимално допустимия праг в ЕС от 3 процента от БВП. Меркел заяви по темата с движението на "жълтите жилетки", че правото на протест е част от демокрацията, но това не означава, че трябва да бъде използвано насилие.