Менда Стоянова: Не е вярно, че фирма близка до ГЕРБ ще подменя касовите апарати

Това е пътят за борба със сивата икономика, категорична е шефката на бюджетната комисия

Менда Стоянова

Менда Стоянова

Приетото законодателство, според което търговците трябва да сменят касовите си апарати, засяга онези, които имат стари машини. Това каза в пряко включване по БНТ председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова.

Срокът е краят на 2018 г. Съгласно промените, който касае софтуера за управление на продажбите, дадохме срок от шест месеца, което означава, че крайният срок за подмяната на касовите апарати ще бъде малко по-дълъг.

Тя призова собствениците на обекти да не изчакват последния момент. Менда Стоянова заяви, че ако не се подменят всички касови апарати към един и същ момент, ще има икономическа неравнопоставеност между търговците, които ще подменят първи касовите си апарати и ще отчитат целия си оборот и онези, които не го правят.

Стоянова отхвърли обвиненията, че подмяната на касовите апарати ще стане от фирми, близки до ГЕРБ. Търговците трябва да купят касови апарати, чийто софтуер позволява да се предават данни към НАП, а не да купят конкретен модел.

Според нея това е пътят за борба със сивата икономика. Тя допълни, че срокът е краят на 2018 г. и отхвърли обвиненията, че смяната на касовите апарати ще стане от фирми, близки на ГЕРБ.

Проверката на данъчните органи миналата година показа, че се укриват обороти, заяви Менда Стоянова. Това, което е прието вчера в пленарната зала, представлява промяна за повишени изисквания към софтуера за управление на продажбите на места, където освен касов апарат, има компютър със съответния софтуер, допълни тя.

Именно тук е слабото звено. Обикновено има модули, които дават възможност за изтриване на информацията и при следващи и настоящи проверки не може да се установи истинският оборот. Всички говорим за сива икономика и това трябва да спре, посочи Стоянова и припомни, че процентът на сивата икономика трябва да бъде сведен до минимални размери.

Тя подчерта, че имаме сериозен ръст на приходите от данъка върху печалбата - 11%, което означава, че фирмите генерират повече печалба. Това е индикатор за развитието.