Мехмед Дикме: Обединението на турците е възможно само с махането на Доган

За електората на ДПС речта на Доган беше по-значима от речта на президента, заяви бившият земеделски министър

Мехмед Дикме

Мехмед Дикме

Аз още преди година и половина лансирах тази теза за обединение на ДПС, ДОСТ и НДПС. Технически е възможно, но политически - не. Обединенето е възможно само при оттегляне на Ахмед Доган. Това коментира по бТВ бившият земеделски министър Мехмед Дикме по повод искането на изселническа организация "трите ДПС-та" да се обединят. 

Към настоящия момент при тези идеологически различия няма как да се случи обединението, посочи още Дикме, но допълни, че то е необходимо повече от всякога. Ако Доган се отегли да дърпа конците, в НС ще влязат повече от 40 народни представители.

На въпрос оттеглянето на Ахмед Доган няма ли да доведе до точно обратното - разпадане на ДПС, Дикме отговори: "И без Доган, и без Карадайъ и Данчо Ментата ДПС няма да се разпадне. Общността ще продължи да гласува единно, дори когато го няма Доган. Изборите се правят реално от структурите по места и електоратът на движението пак ще е единен и няма да пострада."

Дикме посочи, че ДПС започва да прилича на модела на БКП преди 1989 година. Турската общност не обича Доган, в същото време подкрепя Доган, както българите не обичаха БКП, но подкрепяха БКП. Ние се превърнахме както Тодор Живков навремето посочваше кой е добрият, кой лошият. Доган умее да манипулира, включително и медиите. Сред електората непосредствено преди Коледа и Нова година речта на Доган беше по-значима и по-коментирана от речта на президента, заяви Дикме. 

Изборите се правят реално от структурите по места и електоратът на движението пак ще е единен и няма да пострада. Там, където има силна местна власт, кметове, наместници, те правят изборите реално, а не ръководството на партията.  Трябва да се даде път на младите, смята още той. По думите му, ДПС трябва вътре да се реформира, вместо да се създават нови партии. 

Хората, които представляват ДПС, трябва да участват в управлението на страната, защото представляват 15% от населението на страната, категоричен е бившият активист на ДПС. Без „Доган и кликата“ сега ДПС щеше да е лоялен и предвидим партньор на ГЕРБ в управлението, смята гостът. Те щяха да дадат по-голяма стабилност и по-добър облик на държавата. С такава коалиция България би била по-добре приета в европейската и световната общност, добави той.

Дикме посочи, че призивът на „Балгьоч“ трябва да се разглежда в контекста на предстоящите догодина в Турция президентски избори и нуждата на Анкара от посланик, който да казва нещо за нея в европейските институции.