Медици отново излязоха на протест пред Министерски съвет

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Медицински специалисти излязоха на протест пред сградата на Министерски съвет, предаде БНР. Сред исканията им са за стартово възнаграждение от две минимални заплати, както и за допълнително заплащане за работа в интензивните и спешни отделения.

На протеста има хора от цялата страна. Те заявиха, че вече не се страхуват и ще отстояват всичките си искания до последно:

"Да се премахнат търговските дружества."

"Да ни признаят всичкото, което ни се полага, защото досега бяхме на минимални заплати. Аз съм от Габрово на 540 лв. заплата".

Медицинските работници не са удоволетворени от действията на институциите и твърдят, че до момента нито едно обещание не е изпълнено. Увеличените цени на клиничните пътеки, според тях, ще доведат до по-големи кражби в системата на здравеопазването. От тук те смятат да се отправят в шествие към здравното министерство, където ще настояват да разговарят със здравния министър. Заканват се и да блокират центъра на София. Казват, че протестите ще се радикализират още следващата седмица с гладни стачки и колективни оставки.

Специалистите по здравни грижи не се отказаха от протестите въпреки гласуваните от правителството 50 млн. лева за повишаване на заплатите.

С отпуснатите средства се цели постигане на стартово възнаграждение от 950 лева, което обаче е под искания праг от две минимални работни заплати в размер на 1120 лева.

„Това е пети пореден протест (третият в София, другите два бяха във Враца и в Стара Загора). За тези две години нищо не се е променило, излъгаха ни. Отпуснатите милиони, от тези пари нищо не е стигнало до нас. Исканията ни в декларацията не са само за заплати. Искаме промяна и реформа в здравеопазването“, каза още в предаването „Преди всички" Мая Илиева, представител на протестиращите сестри.

През март медицинските сестри излязоха на протест. След това бяха гласувани 50 милиона лева за увеличение на заплатите на специалистите по здравни грижи. Преди това бяха заделени 30 милиона извънредно на болниците, от които също се очаква да има средства за работни заплати. Министерството на здравеопазването готви специална методика за изчисление на заплатите.