Мъжете у нас са по-засегнати от раковите заболявания

Рискови фактори са тютюнопушене, наднормено тегло, слънце или солариум, захар и подсладени напитки

В България липсват както програма за контрол над злокачествените заболявания, така и национална скрининг програма за тези заболявания. Това каза в интервю за БНР директорът на Националния раков регистър проф. Здравка Валерианова. Това е причина за късното откриване на злокачествените заболявания и високата смъртност от тях, подчерта тя.

„21 век е векът, в който отчитаме значително нарастване на хроничните незаразни болести. За съжаление ракът измества вече от първото място сърдечно-съдовите заболявания по смъртност, по причина на умиранията“, допълни проф. Валерианова.

Мъжете у нас са по-засегнати от раковите заболявания

Световните тенденции сочат нарастване на заболеваемостта от рак. В световен мащаб новорегистрираните случаи на рак са над 18 милиона, а умиранията от ракови заболявания превишават 9 милиона. В нашата страна за 2018 година новите случаи на диагностициран рак са 35 400, като те са много повече при мъжете, отколкото при жените, съобщи Здравка Валерианова. 

„Девет процента е нарастването на заболяемостта спрямо 2013 година и 6.3% на починалите от рак“, отбеляза тя. „Това, което е хубаво: имаме 83 849 пациента, които са преживели пет години с диагнозата рак, което е много добре. Голяма част от тях са с рак на гърдата. Този факт се дължи на напредъка в диагностиката и лечението на карцинома. Отчитаме увеличаване на случаите с рак на женската гърда, които са в начален стадий – първи и втори.“

При рака на маточната шийка нещата обаче не стоят така – при всяка пета жена откритият рак е вече в четвърти стадий. Предимството на профилактиката е, че тя открива рака още преди появата на признаци и симптоми, изтъкна Здравка Валерианова. „Тогава, когато те се появят, много често заболяването е напреднало.“

В България липсва профилактика на раковите заболявания, откриват се в напреднал стадий

У нас правителството и държавата трябва да обърнат внимание на нарастването на показателите за заболеваемост и смъртност от злокачествени заболявания, смята проф. Валерианова. Тя подчерта, че в България липсва ефективна профилактична дейност.

Във Великобритания и скандинавските страни още през 70-те години на миналия век стартират и не прекъсват популационни скринингови програми за различни видове рак, обясни проф. Здравка Валерианова. „Основната и най-важна локализация на рака, която подлежи на скрининг и се отчитат изключително добри резултати - това е рак на маточната шийка."

У нас тъкмо липсата на профилактика ни поставя сред европейските страни с най-високи показатели и на заболеваемост, и на смъртност.

Злокачествените заболявания у нас нарастват, но регистрацията им намалява

В момента в България няма нито една действаща програма за скрининг на рак. „И затова все повече и повече пари ще даваме за лечение на рака, вместо да спасяваме живота на здравите хора и да хващаме рака в ранен стадий, когато ще ни струва в пъти по-евтино“, заяви проф. Валерианова. 

Закупуването на модерна апаратура не е достатъчно, категорична е тя. „Защото ще продължаваме да наливаме пари и да казваме „Те не стигат“ и няма да стигат, докато не стартираме национална скринингова програма и преди нея – национален план за контрол на злокачествените заболявания.“

Нормативната уредба спъва дейността на Раковия регистър, каза още неговият председател. „Знаете ли кое е парадоксалното? Една Швейцария понастоящем изгражда национална система за регистрация на рака, много близка до тази, която имахме ние – с 13-те регионални ракови регистри, с националния раков регистър и която работеше много добре…“

Проф. Здравка Валерианова опроверга тезата, че злокачествените заболявания в България намаляват, като изтъкна, че те нарастват, но намалява тяхната регистрация заради административни и нормативни неуредици.

В световен мащаб и у нас болните от рак се увеличават заради нарастването на населението като цяло и населението в по-напреднала възраст, също и със социално-икономическото развитие на дадена страна – здравна култура, начин на хранене, коментира още д-р Валерианова. Доказано е, че 80% от рисковите фактори за онкозаболяванията се дължат на околната среда, допълни  тя.

У нас се увеличават и смъртните случаи на болни от рак. За 2018 г. те са 19 139, което е с 6,3% повече спрямо 2013 г.

Най-често срещаните онкологични заболявания при мъжете са рак на белия дроб и рак на простатата.

Жените най-често заболяват от рак на гърдата и рак на маточната шийка.  

Най-висока е смъртността от рак на белия дроб – 25,7%, следвана от рак на гърдата при жените – 16,4%.

На всеки 19 секунди една жена е дигностицирана с рак на гърдата и на всеки 60 секунди умира една жена с тази диагноза.

Важни са начинът на живот, профилактиката и своевременното лечение, напомни д-р Здравка Валерианова.

Ранно откритият рак на гърдата е лечим 98,6%.

Добрата новина е, че в България вече има иновативен апарат за ранна диганостика на рак на гърдата. Един от тях е в „Майчин дом” в София. С него в болницата вече са прегледани над 600 пациентки, от тях 70 са с установен проблем – най-малката пациентка с установен рак е момиче на 14 г., каза пред бТВ  д-р Мирослав Георгиев от „Майчин дом”.

Има страхотно подмладяване на заболяването, остарели са ни разбиранията, че изследванията трябва да започнат след 50-годишна възраст на жените, коментира лекарят.

Факторите, които създават риск от рак са: тютюнопушене, липса на движение, наднормено тегло, неразумно излагане на слънце или солариум, злоупотреба със захар и подсладени напитки.

В борбата с рака помагат: средиземноморската диета, зелен чай, зелеви култури, чаша червено вино, черен шоколад и някои подправки.

Към този списък можем да добавим и соевото мляко и соевите продукти, уточни д-р Георгиев.