Майката на убития командос Емил Шарков остава на улицата

Снимаха сина ми за рекламен календар на отряда със скъсани обувки, разказа Ваня Рибчева

Ваня Рибчева

Ваня Рибчева

Майката на убития командос Емил Шарков при акция в Лясковец през 2014 г. разказа пред Нова тв за делото, което е завела срещу България заради отказ от правосъдие и разследване на смъртта на сина й. Командосът загина при акция в дома на Петко Петков в Лясковец, който се беше барикадирал.

"Делото мина, чакаме решение. Не ми е приятно да съдя държавата, но тя не пожела да потърси отговорност от виновните за смъртта на сина ми", разказа Ваня Рибчева. „Беше ми отказано правосъдие, и то по възможно най-циничния начин - с писма и обяснения като за най-глупавия човек", каза Рибчева и добави огорчено, че синът й е загинал не за държавата, а заради некадърността на началника си. Тя разказа как преди повече от 10 години синът й го снимали на рекламните календари на отряда. "И попитах сина ми, защо са му толкова скъсани обувките, а той ми отговори: "Да, ама виж колко са лъснати."

„Внучката ми не разговаря за смъртта на баща си. Когато стане дума, тя говори за него като за жив. Не идва на гробища. Намери си свой начин да се пригоди към ситуацията“, споделя майката. „Няма компенсаторни механизми. Много хора ми казват: "Недей да страдаш". Нямам поглед за бъдещето. Нямам желание да си правя планове. Аз живея изцяло в миналото“, призна тя.

Ваня Рибчева съобщи, че може да остане без жилище. Тя живее във ведомствено жилище на МО без правно основание, посочи Врабчева. "Обитавам това жилище без правно основание. Не ми харесва тази ситуация. Тя е резултат от стечение на обстоятелствата. Искала съм винаги да се грижа за себе си или синът ми да се грижи за мен. Искала съм истината за смъртта на сина ми, но не съм я получила“, каза почернената майка по повод новината, че трябва да напусне жилището си и остава на улицата. 

Майката се обърна към ръководството на МВР: „Каквото и да кажа, в нашата държава няма чуваемост. Хората, които управляват, чуват само собствените си гласове. Нямам надежда. Трябва да се съдейства на хората, които претендират за някакви нередности. Не ми е приятно да съдя държавата, но тя не пожела да потърси конкретни отговорни за смъртта на сина ми“, каза още майката на загиналия командос.

Ваня Рибчева заяви още, че подкрепя писмото на на баретите, които тази седмица излязоха с отворено писмо с обвинения за репресии, неправомерни назначения и лошо управление на спецотряда от страна на командира Георги Гайков.

Вътрешният министър Валентин Радев е разпоредил пълна проверка. "Аз изцяло подкрепям момчетата и даже им се чудя как имаха толкова много търпение", коментира Рибчева.