Лидерка на протеста на майките: Показахме, че има гражданско общество

Постигнахме голяма победа, заяви Мая Стоицева, една от лидерките на протеста

 Постигнахме голяма победа. Не само ние, а всички, които стояха зад нас - родителите на деца без увреждания, майки, баби, бащи, включително музиканти, художници. Журналистите станахте социално грамотни. Разбила се голяма заслуга има и омбудсманът Мая Манолова, без която това нямаше да бъде факт. Това заяви в "Лице в лице" на Би Ти Ви Мая Стоицева,  една от лидерките на протеста на майките на деца с увреждания  от инициативата „Системата ни убива“. 

Поводът за гостуването й беше , че днес депутатите приеха окончателно Закона за личната помощ. Той влиза в сила от януари 2019 г. По време на дебатите в пленарна зала обаче се стигна до пореден политически скандали.

Опитваха се да ни влияят-една партия, друга партия.  Опитаха се да ни внушат, че няма как да променим нещата, но очите на децата ни наистина ни даваха сила да продължим напред. Виждахме, че тези деца в един момент ще имат нужда от цялото това ново законодателство, заяви Стоицева.  

Досега асистентите са само по програми. Ние не знаехме дали утре ще има програма, която да обезпечи това. Сега за първи път се създаде закон, с който държавата се ангажира да обезпечи личната помощ. Сега икой не може да ни каже "Няма пари", обясни тя.

Законът за личната помощ бе приет в отговор на протестните на майките на деца с увреждания от инициативата „Системата ни убива“.